Mestis-joukkueiden piina jatkuu – liigakarsintoja ei pelata ensi kaudellakaan: "On käyty läpi kaikki mahdolliset sarjamallit"

Asia ei ole edennyt odotetusti Huippukiekon neuvottelukunnassa. Karsinnat pelataan aikaisintaan vuonna 2020.

Tomi Vuokola
Mestis-joukkueiden piina jatkuu – liigakarsintoja ei pelata ensi kaudellakaan: "On käyty läpi kaikki mahdolliset sarjamallit"

Mikkelin Jukurit nousi jääkiekkoliigaan kaudelle 2016–2017.

Petteri IkonenSTT, Helsinki/Turku

Jääkiekon Mestiksen pudotuspelit alkavat lauantaina, mutta tämän kevään mestari ei jää historiaan liiganousijana eikä edes karsijana. Uhkakuvana on, ettei karsintoja pelata sarjojen välillä vuoden päästäkään.

–Sen uskallan sanoa, että kevään aikana ei tulla saamaan ratkaisua aikaan. Neuvottelut venyvät todennäköisesti kaudelle 2018–2019, ja ensimmäinen kausi uudella sopimuksella olisi 2019–2020. Tuolloin käytössä olisi uusi sarjajärjestelmä, sanoo Huippukiekon neuvottelukunnan jäsen Tuomas Haanpää.

Liigan ja Jääkiekkoliiton kolmevuotinen sopimus päättyy tämän kauden jälkeen. Sopimusjakson aikana Liiga on maksanut Mestikselle kehitysrahaa. Kilpailullisesti kirkkain tavoite ja urheilullinen mittari, liigakarsinta, on jätetty järjestämättä.

Karsintojen palauttaminen jo ensi kaudeksi oli Mestiksen tavoite, mutta se ei ole toteutumassa. Liigan ei osakeyhtiönä ole pakko ottaa uusia jäseniä eikä suostua karsintojen järjestämiseen.

Kimmo Penttinen
Vaasan Sport nostettiin Liigaan kaudeksi 2014–2015.

Vaasan Sport nostettiin Liigaan kaudeksi 2014–2015.

Jääkiekkoliiton puheenjohtajan Harri Nummelan johtamassa Huippukiekon neuvottelukunnassa sarjajärjestelmät ovat yksi käsiteltävä aihepiiri. Haanpää ajaa eteenpäin Mestiksen asiaa.

–Mestiksessä henki on se, että muutos on saatava aikaan, sillä suljettu Liiga näivettää Mestiksen. Mestiksen suunnalta luodaan painetta, että asiat muuttuvat, Haanpää tuumii.

–Erilaisista sarjamalleista on neuvoteltu puolitoista vuotta. Mitään yksiselitteistä ratkaisua Liiga-karsintojen palauttamiseen ei vielä ole. Huippukiekon neuvottelukunnassa on käyty läpi kaikki mahdolliset sarjamallit. Niitä ovat A- ja B-liiga, usean joukkueen karsintasarja ja karsintaparit. On useita eri vaihtoehtoja, ja on vielä mahdoton sanoa, mikä tulee olemaan lopullinen.

Seurat hyvällä tiellä

Turkulainen Haanpää puhuu koko Mestiksen suulla. Hän on Mestiksessä pelaavan TuTo Hockeyn puheenjohtaja ja Mestiksen hallituksen puheenjohtaja.

–Mestiksen seuraorganisaatiot ovat kehityksessään hyvällä tiellä jo kolmatta vuotta. Sarja on urheilullisesti laadukas ja tärkeässä roolissa Suomi-kiekossa pelaajien kehityksessä.

Haanpää ottaa kantaa myös pelaajaliikenteeseen ja nuorten pelaajien ajelehtimiseen eri joukkueissa.

–Nyt moni pelaaja kiekkoilee kauden aikana Liigassa, Mestiksessä ja Nuorten SM-liigassa sekä lisäksi alle 20- ja alle 18-vuotiaiden maajoukkueissa eli viiden eri valmentajan alaisuudessa.

–Kun Mestis huomioitaisiin paremmin, ottaisivat Liigan seurat sen paremmin huomioon pelaajakehityksessään ja yksittäisen pelaajan kausisuunnitelmassa.

ANTTI NIKKANEN
Sportin jälkeen Liigaan nostettiin Kouvolan KooKoo kaudeksi 2015–2016.

Sportin jälkeen Liigaan nostettiin Kouvolan KooKoo kaudeksi 2015–2016.

Farmille jyrkkä ei

Karsinnat Liigan ja Mestiksen välillä pelattiin viimeksi vuonna 2013. Tuon jälkeen Liigaan on nostettu kolme seuraa Mestiksestä: Sport, KooKoo ja Jukurit.

Mestis on täyttänyt aukkoja Suomi-sarjasta nousseilla ja nostetuilla joukkueilla sekä Bluesin raunioille syntyneellä Espoo Unitedilla.

–Yksittäisten seurojen kannalta nousu Liigaan on ollut hieno asia, mutta Mestis on kärsinyt tästä. Mestiksen tilanne ja sarjajärjestelmät ovat koko Suomi-kiekon asia ja etu, jota täytyy miettiä. Ratkaisu ei saa olla se, että on 15 Liiga-joukkuetta ja Mestiksestä tulee farmi, Haanpää muistuttaa.

Mestiksen pudotuspelit

Pudotuspelit: Lauantaina alkavissa pudotuspeleissä pelaa viime kauden mestarin SaPKon lisäksi kaksi muutakin takavuosien mestaria. Jokipojat voitti Mestiksen vuonna 2010 ja TuTo Hockey kaksi vuotta aiemmin. Joensuulaiset pelasivat loppuotteluissa myös vuosina 2009 sekä 2012 ja TuTo Hockey 2001. Nyt joukkueet jahtaavat jälleen menestystä.

Tulokkaat: Pudotuspelikasteensa saavat sarjanousija Imatran Ketterä ja Iisalmen Peli-Karhut. Ketterä pelasi pitkään 1. divisioonassa 1980- ja 1990-luvuilla, mutta Mestis-nimellä kulkevassa sarjassa imatralaisjoukkue pelaa ensimmäistä kauttaan. Ketterä sijoittui runkosarjassa kolmanneksi ja saa puolivälierissä vastaansa Jokipojat. IPK sijoittui toisella Mestis-kaudellaan runkosarjassa seitsemänneksi ja saa vastaansa SaPKon.

Muut puolivälieräparit: Ensimmäisen runkosarjan voittonsa ottanut KeuPa HT jahtaa ensimmäistä Mestis-mitaliaan ja pelaa puolivälierissä LeKiä vastaan. Runkosarjan nelonen Kiekko-Vantaa kohtaa TuTo Hockeyn. Välieriin pääsee neljällä voitolla.

Mestari: Tänä keväänä Mestiksen mestari on selvillä viimeistään 18. huhtikuuta.


Kommentit (4)

 • Nimetön

  Liiga on rahanhimossa turvotettu peli- ja joukkumäärältään aivan liian suureksi. Koska putoamispelkoa ei ole, sarjan lopulla osa joukkueista pelaa merkityksettömiä pelejä. Mestiksessä taas voittajalle ei ole mitään palkintoa.

  Oikeissa palloilusarjoissa ympäri maailman heikoimmat putoavat alempiin sarjoihin ja alempien sarjojen parhaat nousevat ylempiin sarjoihin. Suuri osa koko touhun mielenkiinnosta perustuu juuri siihen. SM-liigassakin on ollut kausia, jolloin juuri sarjojen välinen liikenne on ollut kiinostavampaa kuin liigan mestaruustaisto.

  12 joukkuetta on oikea määrä suomalaiseen liigaan. Kaikki säälipleijarit ja ylimääräiskierrokset on karsittava pois. Kiekosta on jo ähky. Määrä ei luo laatua!

  Suomi-sarjakin oli kiinnostava vielä jokunen vuosi sitten. Siellä pelasi useita kiinnostavia joukkueita, joista osa on joskus pelannut jopa SM-sarjassa ja ainakin ”ykkösdivarissa”. Kaikki on nostettu Mestikseen. Jäljellä on kaikenlaisia risukko- ja pusikkoseuroja. Kiinnostus sarjaa kohtaan laantuu.

 • Nimetön

  Olen entinen jääkiekkofani. Kiinnostukseni kiekkoon loppui 2000-luvun taitteessa, kun liiga suljettiin. Minua kiinnostaa avoin ja reilu urheilullisuus, eivät kabinettipelit ja bisnes.

  Ainoa oikea tapa palauttaa kiinnostavuus on avata liiga ilman mitään keinotekoisia sääntöjä ja vaatimuksia katsomojen koosta, lisensseistä yms. Pelaamalla pitää voida nousta liigaan, ja jos siellä ei pärjää, putoaa Mestikseen.

  Liigakarsinnat ovat kiinnostavia, mutta ne eivät yksinään riitä. En ymmärrä ajatusta, että alemman sarjatason joukkue, joka tietysti pelaa heikommalla miehistöllä kuin liigatason joukkue, joutuu karsimaan liigapaikasta ylivoimaista liigajoukkuetta vastaan. Tottakai myös tällaiset koitokset ovat mielenkiintoisia, ja niitäkin pitää olla. Järjestelmän pitää kuitenkin palata tapaan, jolla pelattiin vielä 90-luvulla. Liigan viimeinen putoaa suoraan Mestikseen, ja Mestiksen voittaja saa suoraan liigapaikan. Liigan toiseksi viimeinen ja Mestiksen kakkonen pelaavat karsintapelit ja vieläpä siten, että kotietu on hyvin pelanneella Mestis-joukkueella, eikä huonosti pärjänneellä liigajoukkuella.

  Minkä tahansa joukkueen pitää päästä liigaan, vaikkapa Nokian Pyryn, mikäli se tiensä sinne pelaamalla avaa. Jos joukkue ei liigassa pärjää, se putoaa pois.

  Yksinkertaista, reilua ja kiinnostavaa!

  Nykyinen suljettu kabinettibisnesliiga, joka vieläpä uskoo ikuiseen kasvuun, ei jaksa kauaa kiinnostaa.

  Mitähän roolia Tampereelle tuleva suurhalli näyttelee liigan avaamisessa? Voiko koskaan olla mahdollista, että tampelaisjoukkue päästettäisiin tippumaan Mestikseen? Aivan varmasti keksittäisiin läjä sääntöjä ja direktiiveja, ettei sellaista tapahtuisi. Ainakin liigaa laajennettaisiin, ettei suurjoukkue vaan putoa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio