Kolumnit

Managerit etsivät uusia tähtiä ja some-seuraaminen voi poikia elinikäisen ystävyyden – Yleisurheilun nuorten MM-kisat ovat oma ilmiönsä

Managerit etsivät uusia tähtiä ja some-seuraaminen voi poikia elinikäisen ystävyyden – Yleisurheilun nuorten MM-kisat ovat oma ilmiönsä

Kolumni: Menestys tai menetys on kuitenkin onneksi vain osa totuutta, kun yleisurheilun nuorten MM-kisoissa mitellään paremmuudesta.

Tommi Evilä

Tampere tulee olemaan yleisurheiluväen keskipisteessä tavalla, johon Suomessa on tottunut Joulupukin kammari joulukuussa turistien maailmanlaajuisen huomion osalta.

Ja mitä kisojen kokoon tulee urheilijoiden ja edustettujen kansakuntien suhteen, niin top 3 -sijoitus napsahtaa tästä huomattavasta ponnistuksesta Tampereelle. Suomi on samalla historian ensimmäinen pohjoismaa, joka saa kunnian järjestää U20 MM-kisat.

Urheilijamäärä on oma lukunsa, mutta laadukkuus näiden 1999–2002-syntyneiden nuorten keskuudessa on hämmentävää – jopa yhdessätoista lajissa on mahdollista nähdä kisaennätys, joista osa on tasoa, jolla mennään maailmantilastossa aikuistenkin puolella top 5:een!

’Caveat emptor’ on kuitenkin paikallaan. Näissä kemuissa menestyminen ei tarkoita mitään automaattisia auvoisia päiviä aikuisten yleisurheiluareenoilla ja menestymistä siellä.

Hieman riippuen laskutavasta reilusti alle viidennes mitalisteista saavuttaa globaalin mitalitason jossain vaiheessa aikuisuraansa, jos sinne asti hommat jatkuvat.

Kun verrataan maailmanennätysten tekijöitä alle 20-vuotiaissa ja avoimessa sarjassa, on muutos vielä radikaalimpi.

Kisat ovat siltikin omassa luokassaan avaamassa mahdollisuuksia nuorille urheilijoille.

Urheiluvälinevalmistajien ja ulkomaisten yliopistojen kykyjenetsijät etsivät uutta potentiaalia.

Samoin managereilla on haku päällä jatkuvuuden takaamiseksi omiin rostereihinsa, jotta sellaiset tivolit kuin Timanttiliiga saisi jatkossakin tarjota laadukkuutta huippu-urheilua ja -tuloksia niitä arvostavalle populaation osalle.

Mahdollisuuksien kategoriaan kuuluu myös kokemus kansainvälisyydestä. Se onkin valtaosalle kisoihin osallistujista se paras ja pisimpään säilyvä juttu.

Missä muualla on mahdollista päästä samanhenkisten ihmisten kanssa kokemaan yhteisöllisyys, jossa toistensa some-seuraaminen johtaa ’real life’ -ystävyyssuhteisiin ja jopa uusiin seikkailuihin maailman eri kolkkiin?

Hauskan pito, ’all in’ -asenne ja ennakkoluulottomuus takaavat sen, että ’citius, altius, fortius’ näkyy, kuuluu ja jatkaa elinvoimaisena kohti tulevaa.

Joillekin tämä on jopa tarkoitushakuisesti uran päätavoite ja osalle verhon raotus siihen maailmaan, missä Ratinan stadionin kokoiset areenat ottavat esiintyjänsä syleilyynsä.

Parhaimmillaan ne antavat tujauksen siitä huumasta, johon palkitsemiskeskuksemme hyvällä tavalla koukuttuu laakista saaden kantajansa yhä uudestaan ja uudestaan sitä kohti pyrkimään.

Oli miten oli, niin kyseessä ovat mahdollisuuksien kisat.

Ennen kaikkea kyseessä on matka itseensä ja itsessään anti, jonka kokemisessa menestys tai menetys on kuitenkin vain onneksi osa totuutta.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio