Kolumnit

Maksaisitko Tapparan pelien näkemisestä? Minä en – Tappara pelaa kuolettavan tylsästi

Maksaisitko Tapparan pelien näkemisestä? Minä en – Tappara pelaa kuolettavan tylsästi

Kolumni: On suuri sääli, mikäli Tappara ei kykene voittamisen ohessa viihdyttämään katsojiaan.

Lauri LehtinenAamulehti

"Tampereen Tappara on tylsä jääkiekkotuote."

Kun istuin tiistain Ässät-ottelussa Hakametsän jäähallin lehtereillä, ajatus pulpahti mieleeni. Eikä ensimmäistä kertaa viime viikkoina.

Maksaisinko tämän ottelun näkemisestä täyden hinnan? kysyin itseltäni. Ollakseni rehellinen, vastasin nopeasti: en, en maksaisi.

Mielestäni jääkiekkojoukkueen viihdearvo koostuu pelaajien, pelitavan ja joukkueen pelaamien otteluiden viihdearvosta.

Tappara reputtaa monet näistä mittareista. Jopa paikalliskilpailija Ilves on näin marraskuussa kiinnostavampi kokonaisuus.

Pelaajat:

Tappara-fanit ovat saaneet nauttia viime vuosina Liigan kuumimmista ja vetovoimaisimmista tähdistä – pelaajista, joita tullaan katsomaan läheltä ja kaukaa.

Veli-Matti Savinainen (2016–17), Henrik Haapala (2016–17), Patrik Laine (2015–16), Kristian Kuusela (erityisesti 2015–16) ja Olli Palola (2013–15) olivat viihdepakkauksia tuotteen sisällä. He huusivat kaukalossa: "Katsokaa minua!"

Nyky-Tapparalla on kyllä taitavia pelaajia.

Esimerkiksi Kuusela, Tomas Zaborsky ja Mikko Lehtonen ovat paperilla A-kategorian staroja nykypäivän Liigaan. On maalikuninkuuksia, hurjia pistemääriä ja MM-kisaedustuksia. Yksikään heistä ei kuitenkaan tällä hetkellä loista kaukalossa, ei huo'u intohimoa tai valovoimaisuutta.

Haluaisin elää maailmassa, jossa elämänsä lätkää pelaava Jukka Peltola myy stadikat täyteen. Nykymaailma ei ole vielä siihen valmis.

Tapparasta on hyvin vaikeaa löytää myöskään räiskyviä persoonia. Särmikkäimmät sepät, puolustaja Aleksi Salonen ja maalitykki Sebastian Repo, ovat taantuneet. Ei hyvä.

Pelitapa:

Tapparan tylsyydestä ja konemaisesta pelitavasta on puhuttu vuosikaudet. Monelle tylsä on sanana synonyymi Jukka Rautakorvelle tai/ja Tapparalle. Minusta yleistys on typerä.

Tappara pelasi esimerkiksi Jussi Tapolan alaisuudessa todella viihdyttävääkin jääkiekkoa ja Tapolan sekä Rautakorven aikakausina pelitapa on ollut useimmiten selkeä, tunnistettava ja se on saanut pelaajistaan parhaan irti. Vihaat trapia tai et, selkeys teki Tapparasta luotettavan kumppanin.

Nyt tilanne on toinen. Rautakorpi vaikuttaa muokanneen Tapparan pelitapaa useampaan otteeseen jo runkosarjan kahden ensimmäisen kuukauden aikana, eikä selkeää konseptia ole ollut helppoa havaita.

Kuten jo aiemmin käytiin läpi, pelitapa ei myöskään ole nostanut yksilöitä esiin. Kun Jarno Kärki lähti Tampereelta Poriin, hänestä tuli uusi vapahtaja. Ässien paidassa kuusi matsia ovat tuoneet tehot 3+3=6 ja tasakentällisin plusmiinus-saldon +1. Vertailuksi luvut Tapparassa: 19 ottelua 0+1=1 –1.

Tappara on siis kehittänyt pelaajia, muttei ole saanut heistä parasta irti. Kärjen tapauksessa hedelmät kerätään nyt Porissa.

Mitä Tapparan pelitavan luomaan tunteeseen ja intohimoon tulee, voidaan kysyä, mikä tunne ja intohimo?

Tapparan pelaajisto ehdottomasti yrittää kaukalossa, siitä ei ole kyse. Kaksinkamppailujen raivokkuus, taklaukset, maalituuletukset, ratkaisujen päättäväisyys ja nopeus, suoraviivaisuus, joukkueen yleisilme... Monet asiat kuitenkin osoittavat, että Tapparasta ei löydy tunteiden paloa. Suurin osa vastuusta menee valmennuksen piikkiin.

Tilanne muuttunee kauden kuluessa, mutta se ei lohduta maksanutta kuluttajaa sateisena marraskuun iltana. Kotona kanavan voi sentään kääntää Jokereiden KHL-peliin.

Ottelut:

Tappara on pystynyt luomaan kiinnostavan tuotteen viime vuosina ja tänä alkukautena voittamalla pirusti pelejä. Nyt joukkue on neljän ottelun tappioputkessa.

Kirvesrinnat eivät ole onnistuneet nostamaan tasoaan niissä peleissä, joiden merkitys on ollut korkeimmillaan. Viime viikon kolme niin sanottua isoa ottelua Kärppiä, TPS:aa ja HIFK:ta vastaan olivat vaisuja esityksiä.

Ja Tappara on viime vuosina osoittanut kykenevänsä pelaamaan aivan erilaisella tavalla – viihteenkin näkökulmasta – juuri näissä "isoissa otteluissa". Esimerkiksi Tapolan Tapparan ja Lauri Marjamäen Kärppien kohtaamisia viihdyttävämpiä pelejä en hetkeen muista nähneeni.

Nyt tuo turbovaihde on pysynyt piilossa.

Jaan positiivista palautetta Tapparan ottelutapahtumalle, joka on Hakametsän olosuhteet huomioiden erittäin laadukkaalla tasolla. Ottelutapahtuman viihdyttävyys ei kuitenkaan poista muita puutteita.

Tapparan syvimpänä tehtävänä on voittaa jääkiekko-otteluita, mutta joukkue on samalla osa urheiluviihdebisnestä, joka maksaa toimijoiden palkat. Tappara parantaa varmasti peliään kevään lähestyessä, mutta miten käy viihdearvon?

Olisi sääli, mikäli näin kovatasoinen joukkue ei kykenisi voittamisen ohessa myös viihdyttämään katsojiaan.


Lue myös nämä


Kommentit (39)

  • Sergei Jablotshkin

    En lainkaan ymmärtänyt kolumnia ja kirjoittajan motiivia. Tapparan pelissä on selvä sabluuna, tosin on nähtävissä myös uuden valmentajan pyrkimys pelitavan muutokseen verrattuna edellisvuosiin. Ilveksellä taas ei ole minkäänlaista pelitapaa, pienet pojat pörräävät ympäri kenttää Karri Kiven ymmärtämättä mitä pitäisi tehdä. Uuden valmentajan tulo vaatii aina aikaa, joukkuehan on muuttunut aika lailla, kuten kirjoittaja itsekin totesi tilastoissaan edellisvuosilta. Jos Tapparan otteluiden katsominen ottaa noin koville, että siitä pitää kirjoittaa blogi, niin vastapainoksi voi olla tulematta kirvesrintojen peleihin. Mielestäni suutarin pitäisi pysyä lestissään ja tässä tapauksessa jättää pelin sisällön kommentointi vaikka peliä ymmärtäville kadunmiehille.

  • Suomen parasta kiekkoa

    Ellei sua Suomen paras kiekko kiinnosta niin vaihda toki ringetteen! Ei sua Hakamettäs kukaan jää kaipaamaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio