MM-jalkapallo

Maailmanmestari Ranska tai Kroatia kuittaa hurjan määrän palkintorahaa – myös KuPSille kolahtaa MM-euroja: "Kuin lottovoitto meille"

Fifa maksaa MM-kisamaille yhteensä 341 miljoonaa euroa menestyksen mukaan. Voittaja saa kymmenesosan koko potista. Suomalaisseuroista KuPSille on luvassa MM-rahaa egyptiläispelaaja Abdalla El-Saidin takia.

PAOLO MAGNI
Maailmanmestari Ranska tai Kroatia kuittaa hurjan määrän palkintorahaa – myös KuPSille kolahtaa MM-euroja: "Kuin lottovoitto meille"

Abdalla El-Said (oik.) pelasi Egyptin kolmessa MM-ottelussa yhteensä 224 minuuttia. Egypti hävisi kaikki pelinsä.

Pekka AaltoAamulehti

Jalkapallon maailmanmestaruus on voittajamaalle 33,7 miljoonan euron arvoinen. Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa on korottanut korvausta noin kolmella miljoonalla verrattuna vuoden 2014 MM-turnaukseen.

Rahaa palaa muutenkin rutkasti enemmän kuin aiemmin. Fifa maksaa palkintorahoja, vakuutusmaksuja ja korvauksia pelaajien seuroille kaikkiaan 675 miljoonaa euroa, kun 2014 summa oli 481 miljoonaa. Näissä kisoissa pelkästään palkintorahojen osuus on 341 miljoonaa, josta mestari nappaa siis kymmenesosan.

Pohjoismaista Ruotsi kaappasi Venäjältä valmistautumisraha mukaan lukien 15 miljoonaa, Tanska 11,5 miljoonaa ja Islanti 8,1 miljoonaa euroa.

Maiden liitot maksavat tietenkin pelaajille bonuksia menestyksen mukaan. Neljä vuotta sitten Saksan liitto tilitti jokaiselle kultajoukkueen pelaajalle 348 000 euroa eli kaikkiaan yli kahdeksan miljoonaa euroa.

Kaikkien 736 MM-kisapelaajat seurat saavat myös mukavan rahapotin. Fifa maksaa pelaajan jokaisesta MM-kisapäivästä ja myös kahden viikon valmistautumisjaksosta noin 7300 euroa per vuorokausi tämän seurajoukkueelle. Suomalaisista jaolle pääsee Kuopion Palloseura, josta egyptiläinen Abdalla El-Said haki pelituntumaa ennen MM-kisoja.

KuPSin toimitusjohtaja Jarmo Heiskanen odottaa vielä Fifan laskelmaa siitä, paljonko seuralle on tulossa euroja. Heiskasen tietojen mukaan rahaa maksetaan sen mukaan, mitä seuroja pelaaja on edustanut kahden viime vuoden aikana.

KuPS on saamassa noin kymmenesosan El-Saidista maksettavista seurarahoista eli kuopiolaiset tienaavat noin 18000 euroa.

–Viisinumeroinen summa sieltä on tulossa joka tapauksessa. Se on meille hyvä raha, Heiskanen sanoo.

Toimitusjohtaja kuvailee El-Saidin pestiä KuPSissa lottovoitoksi seuran kannalta, sillä pelaaja tuli Suomeen ilmaiseksi pitämään yllä pelituntumaa ja hänen egyptiläinen seuransa Al Ahly maksoi majoitukset.

–Hänen sopimuksensa oli ehtoineen kuin lottovoitto meille. Kyllähän sitä ajatteli, että onko tämä liian hyvää ollakseen totta, mutta ei se ollut.

Heiskanen on mielissään siitäkin, että ammattimaisen vaikutelman jättänyt El-Said pystyi ottamaan ison roolin MM-peleissä.

ANATOLY MALTSEV
Paul Pogban työnantaja Manchester United ansaitsee pelaajan MM-reissusta runsaat 300000 euroa.

Paul Pogban työnantaja Manchester United ansaitsee pelaajan MM-reissusta runsaat 300000 euroa.

Mitalipeleihin edenneiden pelaajien seurakorvauksista kasvaa merkittävä summa.

Jos esimerkiksi otetaan vaikka Ranskan pelaaja Paul Pogba, Fifa maksaa hänen MM-ajastaan Manchester Unitedille pitkälti yli 300 000 euroa. Se on tietysti pieni summa verrattuna vaikka miehen 105 miljoonan euron siirtokorvaukseen, mutta jotain kuitenkin.

Unitedin paikalliskilpailija City kuittaa MM-kisoista miljoonia euroa, koska sen riveistä turnaukseen ylsi peräti 16 pelaajaa.

Heistä mitalipeleihin saakka Venäjällä etenivät Englannin Raheem Sterling, Kyle Walker, John Stones ja Fabian Delph, Belgian Vincent Kompany ja Kevin De Bruyne sekä Ranskan Benjamin Mendy.

MM-kisojen palkintorahat (miljoonaa euroa)

Rahan peruste: 2014/2018

Valmistautumisraha 0,9/ 1,3

Lohkovaihe: 6,8/6,8

Neljännesvälierä: 7,7/10,2

Puolivälierä: 11,9/13,7

Neljäs sija: 15,4/18,8

Pronssi: 17,1/20,5

Hopea: 21,3/23,9

Mestaruus: 29,9/32,4


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Etenihän Unitediltakin Fellaini, Lukaku, Pogba, Lingard, Rashford, Young, Jones mitalipeleihin. Niiden lisäks kisoissa De Gea, Rojo, Lindelöf. Nämä nyt ainakin äkkiseltään laskettuna. Tottenhamillakin vahva edustus kisoissa, samoin Chelsealla.

  • Nimetön

    Kroatialla on helppo valmistautua Ranskaa vastaan, kun Englannin pelityyli sukelteluineen oli lähellä Ranskan tyyliä. Toivottavasti Kroatia jatkaa ”äijä”-tyylillä ilman turhia kierimsiä ja pyörimisiä kentän pinnassa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio