Lempinimi laulava maratoonari ei tule tyhjästä – Petri Myllymäki juhlii itsenäisyyspäivänä satavuotiasta Suomea juoksemalla sadannen maratoninsa

Pirkkalalainen innostui kokeilemaan sitkeiden taivaltajien matkaa vasta vuonna 2008. Ensimmäisen kerran hän sinnitteli matkan Tukholmassa vähän yli neljässä tunnissa.

Tomi Vuokola
Lempinimi laulava maratoonari ei tule tyhjästä – Petri Myllymäki juhlii itsenäisyyspäivänä satavuotiasta Suomea juoksemalla sadannen maratoninsa

Petri Myllymäki sanoo, ettei maratonjuoksun aikana voi lauleskella. Kodin lähellä on järvenranta, jossa Myllymäki mielellään lenkkeilee.

Yrjö KaresAamulehti

Vihan kilometrien järjestysnumero lokakuussa Tampereella 98, Rautaveden maratonin marraskuussa Sastamalassa 99, Sorvan maratonin 6. joulukuuta Nokialla tasan sata.

Pirkkalalaisen Petri Myllymäen tahti alkaa lähes hengästyttää sivullista. Mikä ihme ajaa 51-vuotiasta miestä maantielle?

–Elämäntapa. Siitähän tässä taitaa olla kysymys, valtion leivissä elantonsa ansaitseva mies pohtii itse.

Myllymäki myöntää heti kokeneensa juoksussa myös vaikeita hetkiä. Ehkä jopa usein.

–Tärkeätä taitaa olla matka, ei päämäärä, Myllymäki lausahtaa.

Paras maratonaika on 3.59:n tasoa, juostu Jämijärvellä Tykköön maratonilla.

Yksi keskeytys

Myllymäki sanoo urheilleensa melko säännöllisesti jo ennen ensimmäistä maratoniaan. Sen hän taivalsi kesällä 2008 Tukholmassa.

Myllymäki toteaa kerran keskeyttäneensä maratonilla samana vuonna.

–Vantaan maratonilla polven ulkopinnalla jänne kipeytyi niin paljon, ettei juoksemisesta tullut mitään. Hyppäsin sivuun noin puolet matkasta juostuani.

Maratonilla joutuu pois mukavuusalueelta. Toisaalta juoksun aikana voi miettiä kaikenlaisia asioita tai sitten ei mitään.

Tomi Vuokola
Petri Myllymäki on selviytynyt jo noin kymmenen laulajan joukkoon Voice of Finland-kilpailussa.

Petri Myllymäki on selviytynyt jo noin kymmenen laulajan joukkoon Voice of Finland-kilpailussa.

–Jos maratonin taivaltaminen olisi helppoa, niitä juoksisi moni muukin. Oma lukunsa ovat tietysti ultrapitkät matkat, joita en vielä ole juossut.

Pesäpalloa juniorina

Myllymäki sanoo käyneensä varsin aktiivisesti lenkillä jo ennen ensimmäistä maratonia.

Myllymäki pelasi nuoruusvuosinaan pesäpalloa Manse PP:n junioreissa. Pesäpallo kiinnostaa edelleenkin.

–Aika monta Manse PP:n peliä seurasin viime kesänäkin, erityisesti naisten superpesistä.

Myllymäki ei ole vielä päättänyt, juokseeko hän itsenäisyyspäivänä Sorvassa vuoden viimeisen vai toiseksi viimeisen maratoninsa. Sorvan maratonin hän on juossut toistakymmentä kertaa eli joskus useita kertojakin samana vuonna.

–Uuden vuoden aattonakin Sorvassa olisi vielä maraton, Myllymäki huomauttaa.

Vuoden saldoksi saattaa siten tulla jopa 15 maratonia.

Kiitorataa tylsä juosta

Vihan kilometrien aikana nousua Härmälän entisen lentokentän alueella oli vain muutamia metrejä. Myllymäen mielestä pisintä suoraa entisellä kiitoradalla oli kuitenkin tylsä juosta.

Rautaveden maratonia Myllymäki pitää hyvinkin raskaana. Sorvan maratonilla juostaan edestakaisin viiden kilometrin lenkki ja pienellä lisälenkillä tulee täyteen täysmaraton.

Laulukin rentouttaa

Pari vuotta sitten Myllymäki oli mukana Voice of Finland -ohjelmassa.

–Olen ammatiltani laulaja ja teen alan töitä vielä nykyäänkin, kun tilaisuus tarjoutuu. Syksyn aikana olen laulanut Seinäjoki Symphonic Bandin solistina hiukan kevyempää musiikkia ja vähän myöhemmin Haiharan kartanossa Mauno Kuusisto -aiheisesssa konsertissa yhdessä baritoni Ilmo Korhosen kanssa, Sibelius-Akatemiasta oopperalaulajaksi valmistunut Myllymäki kertoo.

Voice of Finland -ohjelman on pyrkinyt noin tuhat suomalaista, tässä joukossa Myllymäki on selviytynyt jo noin kymmenen laulajan joukkoon.

–Juoksun aikana ei ole mahdollista lauleskella. Enkä edes hyräile, kun maali näkyy. Korkeintaan joku sävelmä saattaa pyöriä mielessä. Laulaminen on tapa rentoutua kuten juokseminenkin. Urheilu ja kulttuuri eivät ole keskenään ristiriidassa, Myllymäki tuumaa.

Perheessä voi puhua jo lauluperinteestä: Myllymäen poika Roope on osallistunut jo Suomen Idols-kilpailuun.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio