Liiga

Lähes 130 minuuttia maalinsa puhtaana pitänyt Ilves-vahti muisteli nuoruusvuosien ratkaisuaan: "Se oli välttämätöntä kiekkouran kannalta"

Antti Lehtosen loukkaantuminen on tuonut torjuntavastuuta Markus Ruusulle.

Ville-Veikko Kaakinen
Lähes 130 minuuttia maalinsa puhtaana pitänyt Ilves-vahti muisteli nuoruusvuosien ratkaisuaan: "Se oli välttämätöntä kiekkouran kannalta"

Jukurit ei juurikaan vieraillut Ilveksen maalilla. Markus Ruusulle kertyi ainoastaan 14 torjuntaa.

Jari Perkiö

Ilveksen kakkosvahti Markus Ruusu on noussut suureen rooliin tamperelaisten napsiessa liigapisteitä plakkariinsa.

Ruusu, 20, aloitti hienon jaksonsa perjantaina HPK:ta vastaan saatuaan kaukalokomennuksen kahden erän jälkeen. Hän piti maalin puhtaana ja takasi kenttäpelaajille tilaisuuden kääntää ottelun.

Huippuotteet jatkuivat seuraavana iltana Vaasassa, kun JYPin lainaama veskari nollasi Sportin. Hermo piti ihailtavasta pirullisen yleisön pauhussa.

Keskiviikkona saatiin lisää herkkua, kun Ruusu otti kaiken ilon irti voittomaalikilpailuun venyneestä Jukurit-kamppailusta.

Mitä pidempään rankkareita vedeltiin, sitä paremmin Ruusu sai juonesta kiinni.

Ville-Veikko Kaakinen
Juhani Tamminen veivasi ratkaisevan maalin ohi Sami Rajaniemen.

Juhani Tamminen veivasi ratkaisevan maalin ohi Sami Rajaniemen.

Ratkaisu tili lopulta kuudennessa parissa, kun kiekko karkasi ensin totaalisesti Jukurien Teemu Tallbergin lavasta. Sen jälkeen Ilveksen Juhani Tamminen toteutti täyskaimansa legendaarista sanontaa backhand, forehand, pum-pum-pum – ja laatta häkkiin.

Huikeat harhautukset päättivät kamppailun 4–3 ja takasivat Ilvekselle jo kolmannen peräkkäisen voiton.

–Ruusu tarjosi jätkille mahkut kokeilla kikkoja. Mikäs sen hienompaa kuin päättää peli tuolla tavalla, Ilveksen valmentaja Karri Kivi ihasteli.

–Siitä sanonnasta se inspiraatio tuli, Tamminen myönsi.

Tamminen kertoo, miten hän on noussut parissa vuodessa Suomi-sarjasta Liigaan:

 

Ruusu ehti pitää maalinsa puhtaana peräti 129 minuuttia ja 2 sekuntia, kunnes Jesper Piitulainen yllätti hänet toisen erän alussa Jukurien pelatessa ylivoimalla.

Hieno putki alkoi syyskuun lopussa JYP-ottelussa Antti Suomelan ylivoimaosuman jälkeen. Jatkoa seurasi HPK:ta, Sportia ja Jukureita vastaan.

Ruusu sai tilaisuutensa kesken HPK-pelin Janne Lahden törmättyä Ilveksen ykkösvahtiin Antti Lehtoseen. Tämä aiheutti Lehtoselle pahoinvoinnin ja pakotti jäämään syrjään toisella erätauolla.

–Koko ajan ollaan valmiina sitä hetkeä varten, kun kutsu käy, Ruusu tuumi.

Kiekkomaailmassa syy voi olla mikä tahansa. Tällä kertaa sauma tuli loukkaantumisen seurauksena. Tätä ei toivo kukaan, mutta kaikkiin tilanteisiin pitää sopeutua.

–Tulin Ilvekseen nimenomaan peliminuuttien perässä. Jyväskylässä näytti siltä, ettei vastuuta. Ei ollut järkeä jäädä väkisin kolmosvahdiksi. Tämä on ollut viisas ratkaisu. Olen nauttinut joka päivä, Ruusu iloitsi.

Ville-Veikko Kaakinen
Markus Ruusu oli voimaton Jukureiden maaleille.

Markus Ruusu oli voimaton Jukureiden maaleille.

Tampere on tuttu paikka Jämsän Kiekko-Susien kasvatille. Hän pelasi jo yhdeksättä luokkaa käydessään talven (2012–13) Tapparan C-junioreissa.

–Tiesin, että yläasteen jälkeen pitää muuttaa joka tapauksessa Jämsästä pois. Se oli välttämätöntä kiekkouran kannalta. Vaihtoehtoina olivat pitkälti Tampere ja Jyväskylä. Päädyin Jyväskylään, vaikka Tapparassa oli ihan mukavaa, Ruusu tuumi.

Ruusun tavoitteet ovat korkealla. Dallas Stars varasi hänet kesällä 2015 NHL:ään. Tämä yllätti monet, koska korkeammalle noteerattu Veini Vehviläinen jäi samana vuonna ilman varausta.

–Oli se yllätys minullekin, vaikka joitakin keskusteluja käytiin etukäteen, Ruusu myönsi.

Sami Sandell oli Ilves–Jukurit-ottelun Pelin päällikkö:

 

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio