MM-jalkapallo

Kroatia on urheilun yhdistämä valtakunta – väkiluvultaan Suomea pienempi maa menestyy häkellyttävästi palloilulajeissa

Vuonna 1991 itsenäistynyt Kroatia tunnetaan tähtiurheilijoistaan. Adrianmeren rantavaltio on voittanut esimerkiksi kaksi olympiakultaa käsipallossa.

RONALD WITTEK
Kroatia on urheilun yhdistämä valtakunta – väkiluvultaan Suomea pienempi maa menestyy häkellyttävästi palloilulajeissa

Luka Modric on Kroatian kapellimestari. Häntä kannattelee Venäjä-pelin voitonjuhlissa Dejan Lovren.

Matti Ahola

Välimeren matkailumaa Kroatia houkuttelee turisteja Suomesta vuosi vuodelta enemmän. Pitkä rantaviiva ja turkoosina välkehtivä Adrianmeri yhdessä historiallisten kohteiden kanssa on houkutteleva yhdistelmä.

Suomalaisten matkakohteiden kärkikolmikkoon Kroatia ei ole ainakaan vielä yltänyt. Niinpä moni tunteekin Kroatian lähinnä maan urheilusaavutuksista ja urheilijoista, joille mitalisijat ovat tulleet tutuiksi.

Näin Wimbledonin aikaan ensimmäisenä voi tulla mieleen Goran Ivanisevic, joka juhli Grand Slam -voittoaan Lontoossa vuonna 2001. Neljä vuotta aiemmin Iva Majoli voitti naisten Ranskan avoimen tennisturnauksen. Myös Davis cupin hopeamalja on päätynyt Kroatian haltuun.

Yleisurheilukentillä kiekonheittäjä Sandra Perkovic ja korkeushyppääjä Blanka Vlasic ovat hallinneet lajejaan vuosien ajan.

Yksilölajeissa ajatus johtaa nopeasti myös alppihiihtoon, jossa Janica ja Ivica Kostelic ovat voittaneet yhteensä kymmenen olympiamitalia. Siihen on Niskasen hiihtäjäsisaruksilla matkaa.

Yksilöiden menestyksestä huolimatta Kroatia tunnetaan nimenomaan palloilumaana. Vuonna 1991 itsenäistyneen maan menestys palloilulajeissa on häkellyttävä: kaksi olympiakultaa ja MM-kulta käsipallossa, vuoden 1992 olympiahopea koripallossa USA:n Dream Teamin takana, olympia- ja MM-kulta vesipallossa...

Kun otamme naiset mukaan, voimme muistella Kroatian lentopallomaajoukkueen kolmea EM-hopeaa.

Melkoinen lista 4,3 miljoonan asukkaan valtiolle.

Tarkkasilmäisimmät toki huomasivat, että listalta puuttuu jalkapallo. Kroatian ylivoimaisesti tunnetuin, ja myös arvostetuin, urheiluteko on MM-pronssi vuodelta 1998. Kroatia voitti pronssiottelussa Hollannin 2–1 Davor Sukerin tehdessä turnauksen kuudennen maalinsa. Se riitti kisojen maalikuninkuuteen.

Alexander Pohl
Kroatian faneille MM-kisat ovat olleet äärimmäisen jännittävän kahden rangaistuspotkukisan takia.

Kroatian faneille MM-kisat ovat olleet äärimmäisen jännittävän kahden rangaistuspotkukisan takia.

Venäjän MM-kisoissa Kroatian sinipunavalkoisia värejä on tuonut tunnetuksi keskikentän timantti Luka Modric, joka on yksi ehdokas turnauksen parhaaksi pelaajaksi.

Syyskuussa vuonna 1985 syntyneen Modricin tarina korostaa Kroatian urheiluihmettä. Kuusivuotias Luka-poika joutui keskelle Jugoslavian hajoamissotien raakuutta, ja joulukuussa 1991 Modricien isoisä tapettiin julmasti.

Perhe pakeni vuosikausiksi pakolaismajoitukseen. Jalkapalloon rakastunut poika ei halunnut jättää lajia, vaikka harjoitukset saattoivat keskeytyä kranaattihyökkäysten takia.

Kroatian sota loppui virallisesti vuonna 1995, mutta olot pysyivät rauhattomina vielä vuosia sen jälkeen. Vasta 1990-luvun lopulla kaikki pakolaiset pääsivät palaamaan koteihinsa.

Alkoi demokraattisen yhteiskunnan rakentaminen. Kuten monilla uusilla valtioilla, kansallisuusaate kukoisti, ja urheilumenestys oli yksi sen ilmenemismuodoista.

Jalkapallossa pohjana oli Jugoslavian perinteet. Maan jalkapallojoukkue sijoittui neljänneksi vuosien 1930 ja 1962 MM-kisoissa. Vuosina 1960 ja 1968 Jugoslavia saavutti EM-hopeaa.

Yhdeksi menestyksen mahdollistajaksi voi laskea maan suotuisan maantieteellisen sijainnin. Kroatian rannikolla vallitsee välimerellinen lauhkea ilmasto. Samalla korkeudella sijaitsevat esimerkiksi miljoonakaupungit Marseille ja Milano.

Maan olot ovat rauhoittuneet, mutta balkanilainen veri kuohahtelee edelleen Kroatian jalkapallossa. Monet muistavat kesän 2016 EM-kisojen tapahtumat.

Hätäraketein ja soihduin varustautuneet kroatialaishuligaanit keskeyttivät Kroatian ja Tshekin välisen ottelun useiksi minuuteiksi. Taustalla oli kannattajien ja maan liiton tulehtuneet välit.

Kroatian jalkapallossa on myrskynnyt myös tuon jälkeen. Viime lokakuussa Suomen maajoukkue teki "Rijekan ihmeen", ja venyi vieraskentällä 1–1-tasapeliin MM-karsinnoissa.

Yllättäen moni Kroatian fani tervehti ilolla Pyry Soirin 90. minuutilla syntynyttä tasoitusmaalia. Se aloitti peräkkäisten tapahtumien sarjan, jonka seurauksena Kroatian epäsuosittu päävalmentaja Ante Cacic erotettiin peliä seuraavana aamuna.

Nyt tapahtumaketju on johtanut siihen, että keskiviikkoiltana Kroatia kohtaa Englannin MM-välierässä Moskovan Luzhniki-stadionilla.

Panoksena on pääsy MM-loppuotteluun.

MM-kisojen välierä Kroatia–Englanti kello 21 TV2:lla.

Kroatian tasavalta

Itsenäistyi Jugoslaviasta 25. kesäkuuta 1991.

Suurin osa väestöstä (86,3 %) on roomalaiskatolisia.

Valtiomuoto: tasavalta.

Asukasluku: 4,3 miljoonaa.

Pääkaupunki: Zagreb.

Presidentti: Kolinda Grabar-Kitarovic.

Pääministeri: Andrej Plenkovic.

Virallinen kieli: kroatia.

Rahayksikkö: Kroatian kuna.

Itsenäinen Kroatia täytti kesäkuussa 27 vuotta. Luku on täsmälleen sama kuin on Kroatian jalkapallomaajoukkueen keski-ikä MM-kisoissa.

Urheilun saralla Kroatia tunnetaan menestyneenä palloilumaana. Samaa voi sanoa sen naapurimaista Serbiasta ja Sloveniasta. Kaikki kolme valtiota sijaitsevat entisen Jugoslavian alueella.

Lähde: World Factbook


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio