Kolumnit

Kotimatka uhkaa, ellei Pikkuleijonat paranna peliään – tältä kaksikolta vaaditaan merkittävää tasonnostoa: "Jalkovälissä rekan mentävä aukko"

Kotimatka uhkaa, ellei Pikkuleijonat paranna peliään – tältä kaksikolta vaaditaan merkittävää tasonnostoa: "Jalkovälissä rekan mentävä aukko"

Kolumni: Miro Heiskanen ja Janne Kuokkanen eivät ole vielä pelanneet odotetulla tasolla. Maalivahti Luukkosen täytyy pitää "tunneli" kiinni, kirjoittaa Tapani Salo.

Tapani SaloAamulehti

Pikkuleijonien alkulohko oli ajelua vuoristoradalla. Välillä vedettiin kovaa ja korkealla, mutta hetkeä myöhemmin oltiin pää painuksissa mäen pohjalla.

Tuollaistahan nuorten MM-kiekko usein on. Vauhtia ja halua on niin paljon, että järki ja valmentajan ohjeet eivät pysy kyydissä.

Fakta on kuitenkin, ettei Suomi ole pelannut vielä yhtään ehjää 60-minuuttista jääkiekon nuorten MM-kisoissa.

Tiistain puolivälierässä paketin pitää pysyä kasassa. Muuten edessä on kotimatka.

Analysoidaanpa Pikkuleijonia pelipaikoittain.

Maalissa Ukko-Pekka Luukkonen on kantanut torjuntavastuun kaikissa MM-otteluissa. Torjuntaprosentti on 88,24 ja päästettyjen maalien keskiarvo 3,04. Tilastot ovat sitä tasoa, joilla ottelun useammin häviää kuin voittaa. Valmennusjohdon peluutuksen takia puolivälierässä ei ole muita vaihtoehtoja kuin Luukkonen. Hän aloittaa Tshekkiä vastaan tiistaina kello 19.

Luukkonen ei ole saanut riittävästi apua kenttäpelaajilta. Se selittää osaltaan kehnoja tilastoja. Puolivälierässä Luukkosen kannattaa ainakin pitää "tunneli" kapeampana kuin USA:n voittomaalissa, jolloin jalkovälissä oli rekan mentävä aukko.

Puolustuksen piti olla Suomen vahvuus turnauksessa. Liigassa ja miesten maajoukkueessakin vahvasti esiintyneeltä Miro Heiskaselta odotettiin suurtekoja. Niitä ei ole nähty. Tiistaina Heiskasen pitää astua esiin ja johtaa joukkoja.

Henri Jokiharju on ollut pisteillä laskettuna (2+2=4) Pikkuleijonien ykköspakki.

Hyökkäyksessä ykkösketju nousi odotetulle tasolle, kun Aapeli Räsänen siirrettiin Eeli Tolvasen ja Kristian Vesalaisen keskelle. Jostain syystä päävalmentaja Jussi Ahokas ei luottanut turnauksen alussa Räsäseen, vaan yritti ajaa Janne Kuokkasta ykkössentterin paikalle. Hän ei kuitenkaan siihen sopinut.

Kuokkanen onkin yksi Pikkuleijonien ongelmatapauksista. NHL:ssäkin muutaman ottelun pelanneelta hyökkääjältä odotettiin paljon, mutta saldona on toistaiseksi yksi syöttöpiste.

Mark Blinch
Yhdysvaltain Adam Fox tuulettaa ottelun voittomaalia. Urho Vaakanaisen ilme kertoo takaiskun raskauden.

Yhdysvaltain Adam Fox tuulettaa ottelun voittomaalia. Urho Vaakanaisen ilme kertoo takaiskun raskauden.

Ilveksen kasvatit Otto Koivula ja Aleksi Heponiemi ovat eniten "pakkasella" Suomen joukkueesta. Plus/miinussaldo näyttää lukemaa –3. Koivulan pelissä on samanlaisia väkisin yrittämisen piirteitä kuin Liigassa.

USA:ta vastaan Koivula, Kuokkanen ja Heponiemi pelasivat yhdessä. Hyökkäyssuuntaan nähtiin joitakin oivalluksia, mutta jatkossa puolustuspelin pitää parantua.

Pikkuleijonien tasaisin suorittaja on ollut Ilveksen Joona Koppasen johtama nelosketju. Koppanen ja Räsänen ovat kolmella osumallaan Suomen maalipörssin kärjessä.

Koppasen nousu ratkaisijaksi on ollut yllätys, sillä Liigassa hän ei ole onnistunut vielä kertaakaan maalinteossa.

Tshekki pelasi alkulohkossa hurlumhei-tyylillä. Tshekki löi Venäjän 5–4 ja Valko-Venäjän 6–5, hävisi Ruotsille 1–3, mutta löi Sveitsin 6–3.

Hyökkääjät Martin Necas ja Martin Kaut sekä puolustaja Libor Hajek takoivat alkulohkossa kuusi tehopistettä mieheen.

Necas on Carolina Hurricanesin ykkösvaraus viime kesältä ja pelannut yhden ottelun NHL:ssä.

Alkulohkon esitysten perusteella Suomi–Tshekki-puolivälierässä voi tapahtua melkein mitä tahansa. Kohtalon ottelussa molemmat yrittävät kuitenkin karsia virheet minimiin. Ei olisi iso yllätys, jos voittaja ratkeaisi vasta voittomaalikisassa.


Lue myös nämä


Kommentit (10)

 • Nimetön

  MIkä kumma on että ennen kun pelit ja hiidot ,ynm., on edes alkuun päästy niin suurin otsikoin urheilutoimittajat jakaa jo mitallia, jos ei heti voita, alkaa kauhea mesominen ja valmentajia vaihtoon ,kaikki haukutaan ,raukkamaista ja törkeää käyttäytymistä toimittajilta,saavat urheiluhullut sekoamaan täysin.Menkääpä nyt joskus ihan oikeasti tekemään samaa kuin nämä urheilijat,kyllä varmasti nämä urheilijat yrittävät kaikkensa.

 • TS

  ”Jos arvoidaan joukkuetta vain tehopisteiden osalta, kuka ollut paras ja kuka huonoin,
  niin silloin ei kirjoittajan tietämys jääkiekosta ole kovinkaan syvällinen.”

  Juuri näin. Joukkueen kiekollinen peli on 90%:esti muuta kuin maalin tekemistä tai maalintekopaikan syöttämistä. Esimerkiksi Teemu Selänne asemoitui pelaajaksi joka toteutti ainoastaan tuota 10%:n jäännösosuutta. Toisaalta jalkapallon puolella esimerkiksi Franz Beckenbauerin suuruutta ei voi katsoa mistään tilastoista. Nuorten maajoukkueessa taas Miro Heiskanen on rakentanut alakerran peliä ihan fiksusti, eikä sitäkään näe tilastoista, vaan seuraamalla sitä peliä.

  Melkein kaikilla toimittajilla ymmärrys jostain syystä rajoittuu tuohon tilastoitavaan osuuteen. Mennään ilmeisesti siitä kohtaa yli, mistä aita on matalin?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio