Kolumnit

Kolumni: Golfin valopilkku Henrik Stenson paikkaa osan suurista Rion kolhuista

Kolumni: Golfin valopilkku Henrik Stenson paikkaa osan suurista Rion kolhuista
Esa Maaranen

Hyvä Ruotsi! Hyvä Henrik Stenson! Näin tuuletti varmasti osa Rion golfturnauksen järjestäjistä Englannin avointen päätyttyä.

Ruotsalaisen ensimmäinen British Openin voitto oli lajille mannaa. Maailmanlistan neljän parhaan pelurin Jason Dayn, Dustin Johnsonin, Jordan Spiethin ja Rory McIlroyn poisjäännit turnauksesta eivät ole täysi katastrofi.

Koska tuore major-voittaja on lähdössä innolla Brasiliaan, Stenson paikkaa osan lajin saamista kolhuista. Riossa golf palaa olympiaympyröihin 112 vuoden tauon jälkeen. Kansainvälinen olympiakomitea päättää jatkosta jo vuoden kuluttua, eikä vasta Japanin olympiakisojen jälkeen.

Olympiakisat on maailman seuratuin urheilutapahtuma, ja jokainen laji saa valtavasti julkisuutta kisojen aikana. Jos et ole mukana, et näy.

Tätä eivät kaikki ammattilaiset ole ajatelleet. Esimerkiksi Pohjois-Irlannin Rory McIlroyn kommentit British Openin jälkeen nostattivat monen golfpäättäjän verenpaineen tappiin, kun hän totesi, ettei aio katsoa kisoissa golfia, vaan aivan muita lajeja. Raha kiinnostaa maailmanlistan nelosta selvästi enemmän, ja hän on unohtanut juurensa. Kenen rahoilla mies oikein reissasi nuorena pelurina amatöörikisoissa? Viulut maksoi Pohjois-Irlannin golfliitto.

Kun McIlroy jäi kotiin, hän vältti toisen kiusallisen asian. Jos tähtipeluri olisi lähtenyt Rioon, hänen olisi pitänyt edustaa joko Pohjois-Irlantia tai Englantia. Kummassakin tapauksessa hän olisi saanut likaa niskaansa.

Myös joillekin muille pelureille zika-virus on selvä tekosyy. Viruksen saamisen todennäköisyys on kahden suhde miljoonaan, vaikka kenttä on rakennettu suoperäiselle alueelle. Neljästä viiteen tuntiin kentällä olevilla golfareilla on tosin suurempi mahdollisuus saada hyttysen pistos kuin sisäpalloilulajien edustajilla.

Zika-virustakin oletettavampi syy on, että osa pelaajista on huolissaan turvallisuudestaan. Esimerkiksi koripallon MM-kisoissa 2014 Bilbaossa Yhdysvaltojen koripallojoukkueella oli kolme pikkubussillista omia turvamiehiä espanjalaisten poliisien lisäksi.

Koska Brasilia ei ole vieläkään kaikkein turvallisin maa ja sieppaukset ovat yleisiä, ymmärrän tiettyyn pisteeseen miljoonamiesten poisjäännit. Siitä huolimatta en hyväksy niitä. Rahan ei pitäisi olla tärkein asia.

Naisille on pakko nostaa hattua. Koko lajin kerma osallistuu Rion olympiakisoihin, mikä lisää turnauksen mielenkiintoa sekä julkisuusarvoa. Suomesta mukana ovat Noora Tamminen ja Ursula Wikström. Miesten turnauksessa mitaleja jahtaavat Mikko Ilonen ja Roope Kakko. Kun golfjoukkuetta valittiin, liiton pelisilmä ei pettänyt. Valmentajina mukana ovat Timo Rauhala ja Petteri Nykky. Rauhala on Ilosen henkilökohtainen ja Nykky molempien naispelaajien valmentaja. Golfliiton päävalmentajat Staffan Johansson ja Mikael Mustonen jäävät kotiin.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet