Kansallistunnetta kerrakseen – 48 kultamitalistia sai ritarimerkin

Olympia- ja paralympiavoittajat vuosikymmenten ajoilta palkittiin ritarimerkeillä. Palkitsemistilaisuudessa olivat myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja urheiluasioista vastaava ministeri Sampo Terho, jonka Niinistö esitteli ruotsiksi.

Emilia Kangasluoma
Kansallistunnetta kerrakseen – 48 kultamitalistia sai ritarimerkin

Presidentti Sauli Niinistö onnitteli vuoden 2008 paralympialaisten keihään kultamitalisti Markku Niinimäkeä.

Tapio NevaHelsinki

Kun puhutaan suomalaisen urheilun kriisistä, niin syyllisiä oli maanantaina kello 15.30 turha etsiä ainakaan Mäntyniemestä. Siellä oli koolla bussilastillinen olympia- ja paralympiavoittajia. He ovat oman ruutunsa hoitaneet.

Urheilusankarien lisäkseen paikalla olivat Mäntyniemen isäntä, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sekä urheiluasioista vastaava ministeri Sampo Terho (sin.), jonka Niinistö esitteli ruotsiksi.

Oli vaikea välttyä ajatukselta, että kysymyksessä oli Niinistöltä harkittu kuitti. Terho vaati viime viikolla Finlandia-palkinnon voittaneelta Juha Hurmeelta anteeksipyyntöä, kun tämä oli päättänyt kiitospuheensa sanoihin "opetelkaa ruotsia, juntit."

Urheilusankarit olivat Mäntyniemessä koolla, koska Niinistö oli päättänyt palkita kaikki olympialaisissa vuodesta 1968 lähtien ja paralympialaisissa vuodesta 2000 lähtien kultamitalin voittaneet urheilijat. Yksilölajien voittajat palkittiin Suomen Leijonan ensimmäisen luokan ritarimerkillä solkineen ja joukkuelajeissa voittaneet Suomen Leijonan ritarimerkillä solkineen.

Kriteerit täyttäneitä urheilijoita on Suomessa 48, joista 31 oli paikalla.

Emilia Kangasluoma
Historiallinen kuva: tiettävästi koskaan ennen ei yhteen valokuvaan ole saatu näin monta (31) suomalaista olympia- ja paralympiavoittajaa.

Historiallinen kuva: tiettävästi koskaan ennen ei yhteen valokuvaan ole saatu näin monta (31) suomalaista olympia- ja paralympiavoittajaa.

2000-luvulla on järjestetty yhdeksät olympiakisat, joissa Suomi on voittanut kahdeksan kultaa. Henkilökohtaisessa kilpailussa olympiakultaan on yltänyt vain neljä urheilijaa: Arsi Harju kuulantyönnössä, Satu Mäkelä-Nummela ammunnassa, Janne Lahtela freestylessa ja Samppa Lajunen kaksi kertaa yhdistetyssä.

Edellinen olympiakultaa saavuttanut naisyleisurheilija on keihäänheittäjä Heli Rantanen.

–Eihän meitä paljon enää ole. Joku tuossa vitsailikin, että Helille täytyy perustaa Keep Alive -foundation (Pidä elossa -säätiö), vuoden 1996 olympiasankari naurahti.

On vaikea nimetä asiaa, mikä nostaisi kansallistunnetta enemmän kuin suomalaisen urheilijan olympiavoitto. Millaiset asiat olympiavoittajien omaa kansallistunnetta nykyään nostavat tehokkaimmin?

–Itse tykkään formuloista. Edellisen kerran isoja suomalaisuuden tunteita koin, kun Valtteri Bottas voitti Abu Dhabin osakilpailun, Rantanen sanoi.

–Minulla joulu nostaa kansallistunteet pintaan. Aktiiviaikoinani asuin pitkään Yhdysvalloissa ja vietin jouluni siellä. Ei joulu tuntunut lainkaan samalta. Nyt tutut joululaulut ja muut kansalliset jouluperinteet saavat minut tuntemaan, että olen suomalainen ja kuulun tänne, melonnan olympiakultaa vuonna 1992 voittanut Mikko Kolehmainen totesi.

Rantanen asuu nykyään Jyväskylässä ja työskentelee betonialan perheyrityksessä markkinointitehtävissä. Kolehmainen on palannut kotikaupunkiinsa Mikkeliin ja tekee töitä sykemittareita valmistavalla Polarilla myyntiedustajana.

Omat leipälajitkaan eivät ole heiltä kokonaan unohtuneet.

Rantanen kuuluu nuoria keihäänheittäjiä auttavaan tukiryhmään, jonka jäseniä ovat myös Tiina Lillak, Tuula Laaksalo ja Mikaela Inberg.

–Oma harrastaminen on vaihtunut puutarhanhoitoon eli pelaan golfia.

Saimaan rannalla asuvan Kolehmaisen 16-vuotias poika harrastaa melontaa.

–Olen hänen taustallaan yhtenä ohjaajana, Kolehmainen muotoili.

Palkitut

Suomalaiset olympiavoittajat vuodesta 1968 lähtien:

Arsi Harju, Arto Härkönen, Sami Jauhojärvi, Thomas Johanson, Jyrki Järvi, Arto Koivisto, Mikko Kolehmainen, Tapio Korjus, Risto Laakkonen, Janne Lahtela, Mika Laitinen, Samppa Lajunen, Marjut Lukkarinen (Rolig), Hannu Manninen, Jari Mantila, Marjo Matikainen, Juha Mieto, Satu Mäkelä-Nummela, Toni Nieminen, Ari-Pekka Nikkola, Iivo Niskanen, Matti Nykänen, Matti Pitkänen, Tomi Poikolainen, Jari Puikkonen, Heli Rantanen, Esko Rechardt, Jouko Salomäki, Jani Soininen, Helena Takalo, Jaakko Tallus, Pertti Teurajärvi, Pertti Ukkola, Tuomo Ylipulli.

Suomalaiset paralympiavoittajat vuodesta 2000 lähtien:

Tiina Ala-Aho, Toni Alenius, Jaana Argillander, Jere Forsberg, Tanja Kari, Minna Leinonen, Jarno Mattila, Erkki Miinala, Ville Montonen, Markku Niinimäki, Tuomas Nousu, Toni Piispanen, Petri Posio, Marjaana Väre.


Kommentit (1)

  • Eikö mitali ollutkaan se palkinto?

    Moninkertainen palkitseminen on kyseenalaista tilanteessa, jossa moni palkitsemisen arvoinen jenkilö jää palkitsematta.

    Urheilijalle palkitseminen tapahtuu palkintopallilla ja eiköhän noistakin urheilijoista ole lähes jokainen saanut yhteistyökumppaneiltaan ja kotikunnaltaan jos minkälaista rantatonttia palkinnoiksi.

    Palkitsemisen linja näyttääkin revenneen julkisuushakuiseksi silmäätekevien miellyttämiseksi. Palkitsemisen alkuperäinen tarkoitus on menetetty.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio