Liiga

Jukurien pomon möläytys aiheutti kohun – näin Liigan toimitusjohtaja kommentoi lausuntoa ja kevään tyhjennysmyyntejä

Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi kommentoi keväällä puhuttaneita aiheita, kuten liigaseurojen tyhjennysmyyntejä ja Liigan sarjajärjestelmää.

Vesa Parviainen/Iltalehti
Jukurien pomon möläytys aiheutti kohun – näin Liigan toimitusjohtaja kommentoi lausuntoa ja kevään tyhjennysmyyntejä

Riku Kallioniemi on toiminut Liigan toimitusjohtajana vuodesta 2016 alkaen.

Lauri LehtinenAamulehti

Kevään pitäisi olla kiekkoseuraajalle herkullista aikaa. Pudotuspelit lähestyvät ja pelataan mestaruudesta. Viime vuodet suomalaista kiekkokansaa ovat kuitenkin puhuttaneet keväisin myös monet negatiiviset aiheet.

Runkosarjan loppua ovat usein värittäneet keskustelut "tyhjennysmyynneistä". Monet Liigan sarjataulukon viimeisistä joukkueista, jotka ovat menettäneet mahdollisuutensa pudotuspeleihin, kauppaavat pelaajiaan pois ennen siirtotakarajaa säästääkseen rahaa.

Ilmiö oli voimissaan Liigassa myös tänä keväänä.

Sarjajumbo Sport möi kuluvan vuoden puolella kuusi pelaajaansa pois, toiseksi viimeiseksi jäänyt KooKoo kolme ja edelle ehtinyt Jukurit kolme kärkipelaajaansa. Pidempään pudotuspelitaistelussa ollut HPK päästi kuumavireisen tandeminsa Kristian Vesalaisen (Kärpät) ja Oula Palveen (TPS) pois.

Tyhjennysmyynneillä oli se vaikutus, että esimerkiksi KooKoo pelasi runkosarjan päätöskierroksilla kolmella ketjulla.

Moni näkee, että myynnit vahingoittavat Liigan imagoa ja kritiikkiä onkin kuultu rutkasti muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Elias Lahtinen
Kristian Vesalainen siirtyi HPK:sta Kärppiin loppukaudeksi.

Kristian Vesalainen siirtyi HPK:sta Kärppiin loppukaudeksi.

Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi ei pidä runkosarjan lopun myyjäisiä erikoisena asiana.

–Tämä sama (myynnit) toistuu maailmalla monessa sarjassa. Eivät tällaiset siirrot ole vieraita oikeastaan missään ammattilaissarjassa. Olemme halunneet mahdollistaa tuollaisen työkalun, jotta seura voi katsoa seuran kehitystä yhden kevään yli. On hyvä muistaa, että jotta joku voi myydä, jonkun pitää ostaa. Se on se toinen puoli, Kallioniemi muistuttaa.

–Aina toivoisimme, että jokainen sija olisi auki loppuun asti. Sitten voi myös käydä niin, kuten kävi tänä keväänä ja viime vuonnakin, että siirtotakarajan jälkeen seuroille voi tulla loukkaantumisia. Sille ei voi mitään. Sen tiedän, että kukaan ei halua olla siinä tilanteessa, että joudutaan pelaajia myymään. Silti se voi joskus olla seuran kannalta järkevää.

Yksi kokoonpanonsa koossa pitänyt seura oli Ilves, joka pelasi alkutalvesta runkosarjan loppuun asti varsin hyvin. Kova loppukiri ei kuitenkaan riittänyt heikon syksyn vuoksi.

Ilves teki linjauksen, että se ei myy pelaajiaan muiden seurojen tavoin.

–Me näemme, että niin pitkään kuin on mahdollista taistella pudotuspelisijoista, niistä taistellaan. Haluamme menestyä. Meillä oli saumat vielä ennen viimeistä viikonloppua. Ei meille myöskään määrällisesti olisi ollut myynneissä järkeä, koska meillä oli loukkaantumisiakin. Ei ollut vaikea päätös meille, Ilveksen toimitusjohtaja Risto Jalo sanoo painokkaasti.

Mauri Ratilainen
Jukka Toivakka on pitkäaikainen Jukurit-vaikuttaja.

Jukka Toivakka on pitkäaikainen Jukurit-vaikuttaja.

"Yhden totuuden julistaminen on aika helppoa"

Keskustelu tyhjennysmyynneistä on tuonut ja tuo varmasti jatkossakin lisäliekkiä myös Liigan sarjajärjestelmää koskevaan keskusteluun. Tyhjennysmyyntejä on helpompi suorittaa, koska kokoonpanoaan heikentävillä seuroilla ei ole pelkoa putoamisesta.

Liigasta ei tällä hetkellä voi pudota sarjatasoa alemmas. Toisin on esimerkiksi Ruotsissa.

–On hyvä, että keskustelua käydään ja meillä on jatkuva suunnittelu käynnissä. Kyseessä on kuitenkin monimutkainen asia. Jos olisi päivänselvää, että olisi yksi asia, joka ratkaisi kaikki ongelmat, sellainen olisi jo löydetty. Yhden totuuden julistaminen on aika helppoa, Kallioniemi sanoo.

Liigaan on viime vuosiksi nostettu Mestiksestä järjestyksessä Sport, KooKoo ja Jukurit. Tämän kauden pahnanpohjimmaisista vain Sport on pelannut Liigaan palattuaan pudotuspeleissä, eikä Sportkaan onnistunut ottamaan kevään 2016 pudotuspelien avauskierrokselta yhtään voittoa.

Jukureiden hallituksen puheenjohtaja Jukka Toivakka murjaisi runkosarjan päätyttyä Kiekkoareenalle, että seura voitti "Mestiksen mestaruuden" jätettyään aiemmat divarivastustajansa taakseen.

Lausunnosta heräsi kohu sosiaalisessa mediassa. Kallioniemi ei ole moksiskaan Toivakan puheiden herättämästä pärinästä.

–En ota kantaa yksittäisiin kohunaiheisiin. Meillä on ilo ja kunnia toimia maailmassa, jossa yksittäiset kommentit nousevat polttopisteeseen. Se kertoo kuinka paljon tämä yhteinen asiamme kiinnostaa ihmisiä.


Lue myös nämä


Kommentit (9)

  • Nimetön

    Kyllä on liigan viimeinen pudonnut suoraan. Viimeksi SaiPa vuonna 1991.

  • Wathen

    Nimimerkille Mara Jarkko. Talvisalon jäähalli ei ole todellakaan liigakelpoinen,kuten ei pitäisi olla esim.mikkelin kalevankankaan uudelleen kuosittu alle viisituhatta ihmistä vetävä,matala(televisiointi todella huonoa) ,muuten kiva pikkuluola. Liekö se Kuparisaarikaan hääppöinen,kotijoukkue ei ainakaan. SaPKo muuten ei todellakaan taida olla farmiseura,kuten Leki,Ketterä,KeuPa. Muuan sivusto,joka on kiinteesti yhteydessä hallitsevaan mestariin,kehoittaa menemään SaPKoon,mikäli haluaa nousta liigapeluriksi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio