Kolumnit

Jopon koris: Kauhu silmissä, hätä housuissa

Jopon koris: Kauhu silmissä, hätä housuissa
Jorma Pokkinen

Helmikuussa huomaa, mitä tapahtuu, kun menee miinuksille. Tulee kylmä. Koriksessa tämän tietävät nyt Pyrintö, BC Nokia ja etenkin Helsingin Seagulls. Tulee todella kylmä.

Seagulls johti sarjakärkeä 21 pisteellä. Sitten tuli Vilpas, paniikki, 0–27 jakso ja tappio. Nokia oli Kotkassa viimeistelemässä voittoaan viisi minuuttia ennen loppua 78–66-johdossa – ja hävisi. Pyrintö piti Kauhajoen Karhu Basketin puoliajalla 13 pistettä takanaan, mutta mitään ei tuo merkinnyt. Tappio sielläkin.

Paniikki on paha tauti. Sitä vastaan on vaikea harjoitella. Kun konsepti katoaa, sitä varten selitykset sentään on harjoiteltu: "...Onnistuivat saamaan pelirytmin sekaisin...Oli vaikeuksia, eikä löytynyt lääkkeitä...".

Vaikka urheilu on ihmeellistä ja koripalloilu kummallista, valmentajien pitää varautua odottamattomaan. Yrityksissä sitä sanotaan kriisivalmiudeksi. Pitää tietää, mitä tehdä, jos saha palaa, hakkeri murtautuu tietojärjestelmään tai lakko lamauttaa.

Kun kauhu paistaa pelaajien silmistä ja hädän näkee housuista, valmentajan on osattava. Ei äkkinäisesti vaan älyllä. Peli on menetetty, jos paniikki leviää kentältä valmentajaan.

Nyt sitten kysytte, että miten ihmeessä? Katsomosta on helppo huudella, mutta yksi on varmaa. Jotain pitäisi, kriisisuunnitelma olla. Saada vastustajan rytmi sekaisin aikalisillä ja vaihdoilla. Pallo hyökkäyksissä lähemmäs koria. Ratkaisuita Asburylle, Labovicille, Kotille. Kriiseissä kaivataan kokemusta. Älkää nyt hokeko, että pelataan oma peli ja katsotaan mihin se riittää.

Pyrinnön ja BC Nokian kriisin merkit jo tunnistaa. Kun Pyrintö saapuu puoliajalta kolmannelle jaksolle, pelkää, että pukukopissa on pidetty kahvitaukoa eikä keskitytty tulevaan. Nokialla puolestaan odottaa, kuka sillä kertaa haluaa haamuheitoilla sankariksi ja rypistää pelin konseptin taskuunsa. Kriisi orastaa.

Seuraavalla kierroksella Pirkanmaalla pelaa kolme paniikkijoukkuetta. Pyrintö kohtaa Kouvot, BC Nokia Seagullsin. Ajan henkeä kuvaa, että Kouvot esittelee uuden 193-senttisen takamiehensä Drew Brandonin ja Seagulls parimetrisen levypallorohmun Melsahn Basaben. Kilpavarusteluun kyllä näyttää kriisisuunnitelma olevan.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio