Iloista menoa aidoissa! Viivi Lehikoinen juoksi tasonsa mukaisesti ja Nea Mattila omalla ennätyksellään välieriin

Lehikoinen tyytyi yleisurheilun 20-vuotiaiden MM-kisoissa varmistamaan sijoituksella välieräpaikkansa, mutta Mattila sai tarvittavaa intoa lisää huomatessaan juoksevansa vielä kolmantena

Silja Viitala
Iloista menoa aidoissa! Viivi Lehikoinen juoksi tasonsa mukaisesti ja Nea Mattila omalla ennätyksellään välieriin

Viivi Lehikoinen juoksi välieriin sijoituksen perusteella. Ajan perusteella välieriin pääsivät myös Australian Jarmillia Murphy-Knight (vas.) ja Liettuan Ruta Okulic-Kazarinaite (oik.).

Yrjö KaresAamulehti

Yleisurheilun alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa naisten 400 metrin aitojen alkuerissä suomalaisia katsojia taisi ilahduttaa eniten Nea Mattilan huikea ennätysparannus.

Hän selviytyi välieriin kuten suomalaisten "varmana" välieriin selviytyjänä pitämä Viivi Lehikoinen.

Helsinkiläinen Mattila juoksi ajan 58,82, alkueränsä kolmanneksi ja rikkoi tänä vuonna juoksemansa oman ennätyksen 59,57.

Lehikoisen välieräpaikka varmistui kakkossijalla, mutta aika venähti yli 59 sekunnin (59,10).

– Juoksu sujui ihan tyydyttävästi ja toi paikan välieriin, mikä oli tavoitteeni. Sitä ei voi vielä tietää, kuinka kovaa välierissä pitää juosta, mutta ilmeisesti yli sekunnin kovempaa yltääkseen loppukilpailuun, Lehikoinen ounasteli.

Lehikoinen totesi aloittaneensa maltillisesti.

– Jos aloittaa kuitenkin melko hiljaa, ihan hirveästi ei loppumatkasta pysty kiristämään vauhtia. Välierissä on lähdettävä varmasti selvästi rivakammin liikkeelle, Lehikoinen tuumasi.

Lehikoisen erän voittaja Etelä-Afrikan Zeney Van Der Walt ajalla 57,78 oli alkuerien nopein. Lehikoisen erän kolmas Japanin Moeka Sekimoto aitoi aikaan 59,16.

Mykoplasmasta kuntoon

Mattilan aika oli alkuerien 11:nneksi paras.

– Kuulin juoksun aikana olevani kolmantena. Kun totesin saman, päätin ettei kukaan tule enää ohitseni, Mattila iloitsi maalissa.

Silja Viitala
Nea Mattila otti kolmannen sijan pitkien aitojen alkuerissä. Vähän nopeammin 400 metriä aitoi Puolan Natalia Wosztyl.

Nea Mattila otti kolmannen sijan pitkien aitojen alkuerissä. Vähän nopeammin 400 metriä aitoi Puolan Natalia Wosztyl.

Mattila muistutti 400 metrin aitojen luonteesta repivänä matkana.

– Silti voin sanoa, että tämä oli ensimmäinen kerta kun nautin matkan juoksemisesta.

Mattilan erän voitti Jamaikan Shiann Salmon ajalla 58,14, toiseksi tuli Puolan Natalia Wosztyl 58,46. Neljänneksi jäänyt Japanin Kasumi Yoshida viipyi yli minuutin ja karsiutui.

Mattilalla todettiin toukokuun loppupuolella mykoplasma.

– Sitä taustaa vastaan toipumiseni kisakuntoon ja kaksi ennätysparannusta tänä vuonna ovat iloisia yllätyksiä. Onneksi oikea diagnoosi tehtiin nopeasti, 18-vuotias Mattila totesi.

Hän käy Kulosaaren lukiota ja aloittaa ylioppilaskirjoitukset syksyllä. Valkolakki on ensi kevään tavoite.

Lehikoinen ja Mattila ehtivät kannustaa toisiaan vain verryttelyssä, sillä Lehikoinen juoksi jo toisessa ja Mattila viidennessä alkuerässä.

– Kohta varmaan halaamme ilosta, kun näen Viivin uudestaan. Sitten alkaa molemminpuolinen tsemppaaminen torstaina välieriin (kello 18.50), Mattila ennakoi.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio