Ida Hulkon uskomaton meno altaassa sai jatkoa – taas syntyi uusi Suomen ennätys, valmennuspomokin hämmästyi: "En ole ikinä nähnyt vastaavaa"

TaTU:n uimari nipisti seitsemän sadasosaa 50 metrin rintauinnin ennätyksestään Bergenissä.

Timo Marttila
Ida Hulkon uskomaton meno altaassa sai jatkoa – taas syntyi uusi Suomen ennätys, valmennuspomokin hämmästyi: "En ole ikinä nähnyt vastaavaa"

Ida Hulkko teki taas uuden Suomen ennätyksen.

Tapani SaloAamulehti

Uimaseura TaTU:n Ida Hulkko ui taas uuden Suomen ennätyksen 50 metrin rintauinnissa. Hulkko kilpaili Bergenin uintifestivaaleilla Norjassa. Hän pyrähti aamun alkukilpailussa ajan 30,70.

Se alittaa seitsemällä sadasosalla Hulkon 6. huhtikuuta Tukholmassa tekemän vanhan ennätyksen 30,77.

Ennen Hulkkoa pitkän radan SE oli Jenna Laukkasen nimissä lukemin 30,79.

TaTU:n valmennuskoordinaattori Heikki Mäihäniemi on seurannut Hulkon kehitystä hämmästyneenä.

–Ida on hyvin poikkeuksellinen tapaus. Koko viime syksy meni EM-kisojen välierään asti niin, että hän teki joka startissa uuden ennätyksensä.

Lyhyen radan EM-kisoissa Hulkko oli alkuerien nopein, mutta sitten ajatukset pääsivät karkaamaan vääriin asioihin. Urakka tyssäsi välieriin.

Tämän vuoden puolella Hulkko on jatkanut viime syksyn menoaan: ennätykset paukkuvat rikki huimaa vauhtia.

–En ole ikinä ennen nähnyt vastaavaa. Ihmettelen, kuinka pitkään hän pystyy jatkamaan tuota tahtiaan.

Hulkon kehitykselle ei näy esteitä, sillä hänellä on yksi selkeä heikkous: lähtö. Hulkko ja valmentaja Jere Jännes keskittyvät loppukevään hiomaan uimarin starttia.

–Ida jää lähdössä muille jopa puolisen sekuntia. Jos hän saa starttinsa muiden tasolle, tulokset paranevat rutkasti, Mäihäniemi sanoo.

Todellakin. Puolisen sekuntia pois sunnuntain tuloksesta ja Hulkko hätyyttää 30 sekunnin rajaa 50 metrin "rinulissa".

–Jos niin käy, niin silloin puhutaan jo arvokisojen mitaliuimarista. Ei mennä kuitenkaan asioiden edelle, Mäihäniemi toppuuttelee.

Jenna Laukkanen on hallinnut naisten rintauintia viime vuodet, mutta Hulkko heitti hänelle jo syksyllä kovan haasteen. Nyt Hulkon vauhti vain kiihtyy.

–Idalla on poikkeuksellinen ote veteen. Kun hän startin jälkeen nousee pintaan, hän hyppii eteenpäin. Katsoin videolta Idan SE-uinnin, jossa Jenna Laukkanenkin oli mukana. Jenna ui siinä vieressä. Hän on selvästi edellä alussa, mutta kun aletaan uimaan, Ida ottaa häntä joka vedolla kiinni ja menee sen jälkeen ohi.

Hulkon tuore SE-aika on Kansainvälisen uimaliiton tilaston mukaan maailmantilaston kuudenneksi nopein tänä vuonna. Bergenin finaalissa Hulkko ui ylivoimaiseen voittoon ajalla 30,72. Voitosta kamppailtiin alkukilpailun jälkeen pudotuspelisysteemillä.

Hulkon kevään ja kesän suunnitelmat ovat jo lyöty pitkälti lukkoon. Hän lähtee 24. huhtikuun Torremolinokseen leirille ja palaa sieltä 3. toukokuuta Tampereelle. Hän kilpailee Tampereen avoimissa 5.–6. toukokuuta, sitten ainakin SM-kisoissa kesä-heinäkuun vaihteessa Jyväskylässä. Heinäkuun alussa hän lähtee kahdeksi viikoksi leirille Bulgariaan.

Elokuun alussa hän kilpailee pitkän radan EM-kisoissa Glasgow'ssa (uintipäivät 3–9.8.).

Päivitetty finaaliaika ja korjattu tulosparannus seitsemäksi sadasosaksi 20.16


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio