Liiga

HIFK:n hylkäämä Tappara-vahti Niklas Bäckström avautuu viime kauden kärsimyksistään: "Sen vyyhdin takana oli kaksi ihmistä"

Tappara tarjosi Niklas Bäckströmille tilaisuuden kunniakkaaseen uran päätökseen.

Silja Viitala
HIFK:n hylkäämä Tappara-vahti Niklas Bäckström avautuu viime kauden kärsimyksistään: "Sen vyyhdin takana oli kaksi ihmistä"

Niklas Bäckström on nähnyt pitkällä urallaan monta kotihallia – tuorein niistä on Hakametsä, joka isännöi viikonloppuna perinteikästä Tampere Cupia.

Jari Perkiö

Komean NHL-uran tehnyt Niklas Bäckström haluaa päättää kiekkouransa kunniakkaasti kaukalon puolella.

Kasvattajaseuransa HIFK:n hylkäämä maalivahti sai keväällä tarjouksen Tapparalta ja tarttui tilaisuuteen empimättä.

–Muistan tapauksen elävästi. Se oli keskiviikkopäivä. Leinosen Mikko oli jättänyt viestin vastaajaan sillä välin, kun olin toisen alan työhaastattelussa. Tein päätökseni heti viestin kuunneltuani. Seuraavana päivänä juttelin vielä Rautakorven Jukan kanssa, Bäckström viittaa Tapparan toimitusjohtajaan ja päävalmentajaan.

Bäckströmin, 40, suunnitelmiin tuli odottamaton käänne viime vuodenvaihteessa, kun hänet suljettiin HIFK:n joukkueharjoitusten ulkopuolelle. Siitä lähtien hän treenasi kaksistaan maalivahtivalmentaja Jan Lundellin kanssa.

–Se oli henkisesti erittäin kova paikka. Koko uran raskaimpia hetkiä. En olisi uskonut ikinä, että tuollainen tilanne tulee eteen noilla kilometreillä, Bäckström kuvailee.

HIFK:n tekemä kohuratkaisu kouraisi syvältä.

–Jääkiekkomaailma on jännä. Siinä sattuu ja tapahtuu kaikennäköistä hyvin nopeasti. Silti en toivo omaa kohtaloani yhdellekään kiekkoilijalle. Joukkue on sinulle kuin toinen perhe. Puolustat sitä kaukalossa ja kaukalon ulkopuolella. Kun sinulta otetaan tämä nautinto pois ilman syytä, se sattuu.

Silja Viitala
Niklas Bäckströmilla on Tapparassa mahdollisuus voittaa uransa kolmas Suomen mestaruus.

Niklas Bäckströmilla on Tapparassa mahdollisuus voittaa uransa kolmas Suomen mestaruus.

Bäckström joutui ikävälle sivuraiteelle joulukuussa Kevin Lankisen toivuttua polvivammastaan. Siinä vaiheessa konkari luuli muodostavansa HIFK:n veskarikaksikon Lankisen kanssa, mutta sen sijaan toiseksi torjujaksi jäi tuuraajaksi hankittu Atte Engren.

Toisin kuin Bäckströmille oli ilmoitettu.

Sen jälkeen päävalmentaja Ari-Pekka Selin kielsi Bäckströmin osallistumisen HIFK:n treeneihin.

–Helvetin huonoa urheilujohtamista. Ihan saatanan huonoa urheilujohtamista, Bäckström latasi silloin Ilta-Sanomissa.

–Mielipiteeni ei ole muuttunut mitenkään – eikä muutu. Seison sanojeni takana edelleen. Tehtyä ei saa tekemättömäksi. Se on kuitenkin taaksejäänyttä elämää. Keskityn nyt auttamaan Tapparaa parhaani mukaan. Pitää kuitenkin muistaa, että minulla on vähän takamatkaa. Olen kuin pelaaja, joka palaa joulukuisen loukkaantumisen jälkeen, hän kommentoi nyt.

Pohjois-Amerikassa karaistunut maalivahti tietää, että viime talven tapahtumista kysellään vielä useaan otteeseen.

–Yritän jättää ne jutut jälkeeni uuden kauden alkaessa. Sen vyyhdin takana oli käytännössä kaksi ihmistä. Syksyn aikana tapahtui paljon outoja asioita. Sovituista jutuista ei pidetty kiinni, Bäckström viittaa HIFK:n ex-urheilujohtajaan Tom Nybondasiin ja Seliniin.

Silja Viitala
Bäckström saattaa kohdata vanhan seuransa HIFK:n jo lauantaina Tampere Cupissa.

Bäckström saattaa kohdata vanhan seuransa HIFK:n jo lauantaina Tampere Cupissa.

Loppujen lopuksi Bäckström otettiin luukkuvahdiksi kauden päättäneeseen pronssiotteluun.

–Se oli Salmelaisen Tobiaksen (uuden urheilujohtajan) ansiota. Hän kysyi minun mielipidettäni. Olen erittäin kiitollinen hänen tekemästään työstä. Sen ansiosta sain mahdollisuuden.

Bäckström kuuluu edelleen HIFK:n osaomistajiin.

–Ainakin toistaiseksi. Vielä on muutama asia selvittämättä. Odotan vastauksia viime talven tapahtumiin.

Vuosi sitten hänelle tarjottiin paikkaa KHL:n huippujengistä.

–Luovuin tilaisuudesta, koska olisin joutunut olemaan erossa perheestä. Se olisi ollut henkisesti raskasta. Näin jälkikäteen ajateltuna elämä olisi ollut paljon helpompaa.

Niklas Bäckström

Ikä: 40 vuotta.

Perhe: Vaimo, 6-vuotias poika ja 4-vuotias tyttö.

Kotipaikka: Espoo.

Seurat: HIFK –2000, SaiPa 2000–01, AIK (Ruotsi) 2001–02, Kärpät 2002–06, Minnesota (NHL) 2006–16, Calgary (NHL) 2016, HIFK 2016–18, Tappara 2018–

NHL:n runkosarjassa 413 ottelua, pudotuspeleissä 11 ottelua. William M. Jennings Trophy (Manny Hernandezin kanssa) 2007.

Suomen mestaruus 2004 ja 2005. SM-liigan paras maalivahti molemmilla kausilla.

Olympiahopeaa 2006 ja -pronssia 2010, MM-hopeaa 2016, MM-pronssia 2006 ja 2008, nuorten MM-kultaa 1998.

Ossi Ahola
Niklas Bäckström pelasi leijonanosan yli 400 ottelua kattaneesta NHL-urastaan Minnesota Wildissa. Wild-paita pysyi yllä 10 vuoden ajan kausina 2006–16.

Niklas Bäckström pelasi leijonanosan yli 400 ottelua kattaneesta NHL-urastaan Minnesota Wildissa. Wild-paita pysyi yllä 10 vuoden ajan kausina 2006–16.

Tampere Cup

Perjantai 10.8.

Klo 16.30 HIFK–Pelicans

Klo 20 Tappara–Ilves

Lauantai 11.8.

Klo 14 Ilves–HIFK/Pelicans

Klo 18 Tappara–HIFK/Pelicans


Lue myös nämä


Kommentit (13)

  • Hummeri

    ”Tappara ostaa maalivahdin ennen joulua”
    Millä rahalla?

  • Nimetön

    ”Tappara ostaa maalivahdin ennen joulua”

    Seuraavaa kautta varten?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio