Havaijin Ironman-kilpailu haastaa urheilijan monella tavalla – Tsunamivaroitus yllätti Pauli Kiurun kisan aattona vuonna 1994

Kaiken peliin pannut Kaisa Sali on Havaijin Ironman-kisan suomalaistoivo. Pauli Kiuru tietää, millainen rääkki Salilla on edessään.

Bruce Omori
Havaijin Ironman-kilpailu haastaa urheilijan monella tavalla – Tsunamivaroitus yllätti Pauli Kiurun kisan aattona vuonna 1994

Kaisa Sali kilpaili Havaijilla viime vuonna ensimmäisen kerran ja oli heti viides.

Mikko GyntherAamulehti

Yksi maailman rankimmista urheilukilpailuista Havaijin Ironman kisataan viikonloppuna.

Havaijin kisan menestynein suomalainen Pauli Kiuru tietää, mitä urheilijoilla on edessä.

Olosuhteet

Rajut tuulenpuuskat, yli 30 asteen lämpö ja kosteus tekevät kilpailusta raastavan.

–Ensikertalainen helposti aliarvioi olosuhteita, vaikka niitä on ehkä vähän ylidramatisoitu. Kun tuulee, niin sitä kuumuutta ja nestehukkaa ei välttämättä tunne, Kiuru sanoo.

Kisa kestää parhailla miehilläkin hieman yli kahdeksan tuntia. Vaikeudet iskevät monesti pyöräilyosuuden puolivälissä, kun kilpailijat polkevat pitkien laavatasankojen poikki vastatuuleen.

–Kuumuus ja väsymykset tunteet jysähtävät siinä vaiheessa kunnolla ensimmäisen kerran, Kiuru toteaa.

–Epämukavuuden tunne ja kipu pitää pystyä käsittelemään.

Thierry Deketelaere
Laavakenttiä kiertävä pyöräilyosuus on raskas niin henkisesti kuin fyysisesti. Kuvassa USA:n Timothy O'Donnell vuoden 2015 kisassa.

Laavakenttiä kiertävä pyöräilyosuus on raskas niin henkisesti kuin fyysisesti. Kuvassa USA:n Timothy O'Donnell vuoden 2015 kisassa.

Yllätykset

Pitkän kilpailun aikana voi tapahtua mitä vain. Pauli Kiuru johti kisaa vuonna 1992, kunnes rengas puhkesi parikymmentä kilometriä ennen pyöräilyosuuden loppua ruusun tai kaktuksen piikin takia. Lisäksi ohjaustanko meni poikki. Kiuru tuli puolityhjän takarenkaan kanssa juoksuosuuden vaihtoon noin sijalla 20.

–Olin epävarma, pääsenkö vaihtopaikalle ollenkaan. Kun lähdin juoksemaan, olo oli onneton, kun vain vähän aiemmin olin ollut kärjessä.

Kiuru oli tuona vuonna lopulta kolmas.

Kaksi vuotta myöhemmin Kiurun Havaijin-reissu sai yllättävän käänteen heti ensimmäisenä aamuna. Seitsemältä aamulla koko rannikko tyhjennettiin tsunmarivaroituksen takia puoleksi päiväksi. Lopulta mitään vaaraa ei ollut.

Bruce Omori
Urakka alkaa 3,8 kilometrin avovesiuinnilla.

Urakka alkaa 3,8 kilometrin avovesiuinnilla.

Miten käy Salin?

Kaisa Sali (o.s. Lehtonen) on tämän vuoden suomalaistoivo Havaijilla. Sali, 36, debytoi Havaijilla viime vuonna ja oli heti komeasti viides.

Sali myi vuodenvaihteessa kotinsa, harjoitteli talven Espanjassa ja perään yli neljä kuukautta Coloradossa. Valmentajakin vaihtui. Sali harjoittelee nykyisin kansainvälisten huippujen kanssa.

–Muunlaisella asenteella ei siinä kisassa pärjää, Kiuru kehuu Salin tekemiä muutoksia.

–Kaikki mahdolliset keinot täytyy käyttää. Jos ikää on 36 vuotta, niin tavoitetta ei voi enää kovin kauaksi siirtää.

Sveitsiläinen Daniela Ryf oli vuosi sitten ylivoimainen ajallaan 8.46.46. Hän alitti ainoana naisena yhdeksän tunnin rajan. Sali (aika 9.15:40) jäi toisesta sijasta vain viisi minuuttia.

–Vuosi sitten häntä ei sillä tavalla noteerattu, koska hän ei ollut ollut aiemmin Havaijilla. Nyt hänellä on myös paineita. Reitti ja olosuhteet ovat kuitenkin nyt Kaisalle tuttuja, Kiuru sanoo.

Bruce Omori
Kisaennätys 8 tuntia, 3 minuuttia ja 56 sekuntia on australialaisen Craig Alexanderin nimissä. Hän teki sen vuonna 2011. Kisan jälkeen Alexander rojahti maahan, mutta hymyillen.

Kisaennätys 8 tuntia, 3 minuuttia ja 56 sekuntia on australialaisen Craig Alexanderin nimissä. Hän teki sen vuonna 2011. Kisan jälkeen Alexander rojahti maahan, mutta hymyillen.

Havaijin Ironman

Milloin: Havaijin Ironman-kilpailu kilpaillaan viikonloppuna. Miesten kisan startti on lauantaina kello 6.35 ja naisten startti viisi minuuttia myöhemmin paikallista aikaa. Urheilijat tulevat maaliin sunnuntaina aamuyöllä Suomen aikaa.

Matka: Havaijin pääsaarella kilpaillaan täysmatkoilla eli uidaan ensin 3,8 kilometriä avovedessä, pyöräillään 180 kilometriä ja juostaan perään maraton, 42,195 kilometriä.

Historia: Ensimmäinen kisa järjestettiin 1978. Miesten kilpailussa ensimmäinen ei-amerikkalainen voittaja oli Australian Greg Welch vuonna 1994. Viime ja edellisvuoden voittaja oli Saksan Jan Frodeno. Naisten Pro-sarjassa mestaruutta puolustaa 2015 ja 2016 voittaja, Sveitsin Daniela Ryf.

Suomalaiset: Pauli Kiuru oli parhaimmillaan toinen vuonna 1993. Lisäksi Kiuru oli kahdesti kolmas (1990 ja 1992). Kaisa Sali (o.s. Lehtonen) kilpailee tänä vuonna ainoana suomalaisena Pro-sarjassa. Hän oli vuosi sitten viides Havaijin debyytissään, mikä on suomalaisnaisten paras sijoitus Havaijilla.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio