Ennätysloikkaajan valmentaja katsoo jo MM-kisoihin: "Finaaliin mennään, kun Simo saa jalan kunnolla lankulle"

Vanhimman Suomen ennätyksen rikkoneen Simo Lipsasen valmentaja Petri Ruotsalainen odottaa hienoja tekoja myös Lontoosta.

Linda Manner
Ennätysloikkaajan valmentaja katsoo jo MM-kisoihin: "Finaaliin mennään, kun Simo saa jalan kunnolla lankulle"

Simo Lipsanen saapui maanantaina Puolan kisamatkalta kotimaan kamaralle. Matka jatkui Helsinki-Vantaalta Lappeenrantaan. Viikonlopuksi tie vie Seinäjoelle ja Kalevan kisoihin.

Mikko HusaAamulehti

Valmentaja Petri Ruotsalainen vastaa puhelimeensa maanantai-iltana. Kotimatkaa yleisurheilun alle 23-vuotiaiden EM-kisoista Puolan Bydgoszczista on jäljellä enää loppusuoran verran. Lappeenrannan Hartikkala siintää jo kilometrin päässä.

Sunnuntai oli Ruotsalaiselle isojen tunnekuohujen päivä.

Hänen valmennettavansa, 21-vuotias Simo Lipsanen teki historiallisen tempun eli rikkoi Pertti Pousin 49 vuotta vanhan kolmiloikan Suomen ennätyksen. Lipsasen tuore SE kirjataan numeroin 17,14.

Samalla Lappeenrannan Urheilu-Miesten kolmiloikkaaja otti EM-hopeaa.

–En tiedä, odottavatko kotona mitalikahvit. Vaimoni taitaa olla töissä, enkä uskalla sanoa, ovatko tyttäreni keittäneet. Luulen, että joudun itse hommiin, Ruotsalainen nauraa.

Ruotsalaiselle valmennettavan arvokisamitali oli tärkeämpi asia kuin kotimaisen haamurajan rikkominen.

–Mitali Puolasta on ollut meille pitkään kesän 2017 päätavoite ja se oli iso juttu. Olisihan siitä jäänyt minullekin paljon hampaankoloon, jos mitalia ei olisi tullut. Arvokisoissa taistellaan kuitenkin mitaleista, ei tuloksista.

17 metrin haamurajan rikkominen oli Ruotsalaiselle siis miellyttävä bonus mitalin kylkeen.

Painetta kaksikko ei ole haamurajasta ottanut, vaikka sen rikkomista on odotettu jo monta tovia.

–Ennätys on ollut lähinnä mielenkiintoinen puheenaihe. Meidän tekemisiimme asia ei ole vaikuttanut lainkaan, Ruotsalainen vakuuttaa.

Valmentaja näki heti

Lipsanen rikkoi yleisurheilun Suomen ennätyksistä vanhimman loikkafinaalin viidennellä hypyllä.

–Näin heti, että menee pitkälle. Lähdin ryntäämään loikkapaikkaa kohti ennen kuin Simo oli edes ehtinyt laskeutua santakasaan.

Ennätyshypyssä palaset osuivat mukavasti kohdilleen: vauhtijuoksu onnistui oivallisesti, lankulle tulo oli Ruotsalaisen mukaan ok, ja siitä loikat lähtivät kantamaan.

Ruotsalainen ja Lipsanen asettivat mitalin Puolasta tavoitteeksi kaksi vuotta sitten. Siitä lähtien sunnuntain päivämäärä 16.7. on ollut esillä Lipsasen seinällä.

Vielä kaksikko ei ole ehtinyt valita seuraavaa päivämäärää, jota kohti kulkea.

–Eiköhän se ole Lontoo ja MM-kisat, vaikka mitään ei ole vielä lyöty seinälle. Varmaan täytyy se heti nopeasti.

Kolmiloikan taso maailmalla on raju, mutta Ruotsalainen ei siitä ole moksiskaan.

–Kun Simo saa jalan kunnolla lankulle, niin finaaliin mennään.

Missä ovat rajat?

Lipsanen on nyt rikkonut yhden haamurajan, joten nyt loikkaajan ja valmentajan täytyy asettaa uusi tavoite. Mistään tietystä metrimäärästä Ruotsalainen ei halua puhua.

–Sellaisia mietitään sitten syksyllä, mutta aikuisten EM-kisat Berliinissä ovat ainut vaihtoehto, johon seuraavalla kaudella tähtäämme.

Lipsasen rajoja Ruotsalainen ei ole miettinyt.

–Moni on kysynyt kantaani siihen, mutta en edes halua miettiä sellaista. Vuosi kerrallaan mennään.

Ruotsalainen ja Lipsanen ovat tehneet töitä syksystä 2012 lähtien. Valmentajalta irtoaa vain kehuja.

–Simo on motivoitunut, hän kuuntelee ohjeet ja noudattaa niitä, hän on oikealla tavalla nöyrä, eikä valita koskaan.

Suu hymyssä

Myös mitali- ja ennätyssankari Lipsanen saapui maanantain kotimaan kamaralle.

–Hymyssä suin ollaan. Näissä kisoissa menestyminen on itselläni ollut tavoitteena jo pari vuotta. Putkeen meni, Lipsanen totesi STT:n haastattelussa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Monipuolisesti lapsesta asti liikkunut Lipsanen huomasi hallikaudella, että 49 vuotta vanha Suomen ennätys 17,00 voi kesällä rikkoutua.

–Talvella sain nostettua tasoa niin hyvin, että Suomen ennätyksen pystyi asettamaan realistiseksi tavoitteeksi kesälle. Silloin kun tämän lajin aloitin, ennätys oli enemmänkin unelma ja haave, Lipsanen kertasi.

Arki alkaa kuitenkin nopeasti, sillä viikonloppuna Lipsanen hyppää Suomen mestaruudesta Kalevan kisoissa Seinäjoella. Elokuun alussa ovat vuorossa Lipsasen uran ensimmäiset aikuisten MM-kisat Lontoossa.

–Nyt kun 17 metriä on kerran rikkonut, niin olisihan se hienoa saada muitakin 17-alkuisia hyppyjä. Hyviä kisoja riittää loppukauteen.

Ennen Kalevan kisoja Lipsasen matka jatkui hetkeksi Lappeenrantaan. Miehen aiempaan ennätykseen nähden tuore Suomen ennätys toi peräti 21 senttiä lisää, mutta vieläkö Lipsanen pystyy hyppäämään tänä kesänä pidemmälle?

–Vähääkään kun kaikki napsahtaa kohdalleen, niin kyllä pitäisi olla mahdollisuuksia, Lipsanen arvioi tyynesti.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio