MM-jalkapallo

Ensin pelataan 120 minuuttia ja lopulta Kroatia voittaa

Mario Mandzukic masensi Englannin jatkoajalla. MM-kisojen finaalissa sunnuntaina kohtaavat Kroatia ja Ranska.

PETER POWELL
Ensin pelataan 120 minuuttia ja lopulta Kroatia voittaa

Mario Mandzukic ryntäsi valokuvaajien keskelle juhlimaan Kroatian toista maalia.

Pekka Aalto

Kroatia on jalkapallon MM-turnauksen sitkein joukkue. Keskiviikon välierässä joukkue venyi tähän asti kovimpaan temppuunsa, kun se sammutti Englannin hurmoksen jatkoajalla maalein 2–1. Kroatia nousi tappioasemasta voittoon ja kohtaa sunnuntain finaalissa Ranskan kello 18.

Saavutus on jo nyt maan jalkapallohistorian paras. Vuonna 1998 Ranskan MM-kisoissa Kroatia oli pronssilla. Sillä kertaa unelman finaalista murskasi maalein 2–1 turnauksen isäntämaa, joka voitti lopulta maailmanmestaruuden.

Moni muistaa Davor Sukerin ja muut kroaattitähdet noista kisoista. Nyt heidän rinnalleen ovat nousseet uudet tähdet Luka Modricin johdolla. Moni nykypolven pelaajista on kuulunut jo vuosia lajin huippuihin, mutta maajoukkueen menestys lisää heidän tähtiloistoaan.

Välierässä ykkössankariksi kohosi työteliäs hyökkääjä Mario Mandzukic. Hän viimeisteli Kroatian fanit hurmokseen yllyttäneen osuman jatkoajalla pelin 109. minuutilla. Tilanteen pohjusti puskullaan Ivan Perisic, joka oli aiemmin tasoittanut ottelun 68. minuutilla.

Englannin puolustajista Kyle Walker nukahti 1–1-maalissa ja John Stones voitto-osumassa.

Walkerin virheen ymmärtää, sillä Perisic juoksi Sime Vrsaljkon keskityspalloon kaukaa Walkerin selän takaa. Viimeistely oli röyhkeä, sillä Kroatian laitakoneen jalka kohosi tilanteessa aivan Walkerin pään viereen.

Stones moka oli pahempi, sillä Mandzukic reagoi Perisicin puskuun, mutta Englannin keskuspuolustaja ei lainkaan. Kun pallo oli Jordan Pickfordin selän takana, Stones viittoili viimeisenä keinonaan avustavan erotuomarin suuntaan. Se oli turhaan, sillä Mandzukic ei ollut paitsiossa.

Tasaisessa ottelussa huippuluokan vastustajaa vastaan Englannin puolustus ei sittenkään pystynyt hoitamaan sen rankkarialueelle lähetettyjä palloja tarpeeksi hyvin.

Englanti johti

Ilta alkoi Englannin merkeissä. Luka Modric rikkoi Dele Allia ja aiheutti vapaapotkun. Kieran Trippier laukoi johtomaalin komeasti yläkulmaan jo pelin 5. minuutilla.

Kroatian kantti taistella vaikeuksista voittoon oli kuitenkin kasvanut kahdesta rangaistuspotkukilpailun voitosta Tanskaa ja Venäjää vastaan. Vaikka Englanti oli avauspuolikkaalla vahva, toisella jaksolla kroaatit alkoivat saada painetta vastustajan päähän.

MM-historiassa yksikään maa ei ole joutunut kolmeen rankkarikisaan. Niin ei käynyt ainakaan vielä Kroatiallekaan, mutta pudotuspeleissä peliminuutteja on täydet 360. Se voi näkyä finaalissa, vaikka sunnuntaihin onkin aikaa.

PETER POWELL
Ivan Perisic ohjasi pallon maaliin aivan Kyle Walkerin pään vierestä.

Ivan Perisic ohjasi pallon maaliin aivan Kyle Walkerin pään vierestä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio