Joukkuekaverin yllättävä ele herkisti Marko Anttilan – kuvaili koskettavasti Leijonien merkitystä: ”Heitä minun tulee ikävä”

Ikimuistoinen Mörkö-tarina sai loppunsa torstaina. Marko Anttilan maajoukkuepelit päättyivät Kanada-tappioon MM-puolivälierässä.

Suomen kapteeni Marko Anttila kiitti seisaallaan hurrannutta kotiyleisöä Nokia-areenassa Kanada-tappion jälkeen.

Aamulehti

Marko Anttila, 37, vahvisti torstain tappiollisen MM-puolivälierän jälkeen, että hänen pelinsä Suomen A-maajoukkueessa on pelattu. Kanadaa vastaan päättyi yksi Suomen jääkiekkohistorian ikimuistoisimmista tarinoista. Lempääläläinen Mörkö-tarina sieltä parhaasta päästä.

Anttilan katse laahusti Suomen vaihtoaition lattiassa, kun Kanada viimeisteli 4–1-voittonsa ja pääsynsä MM-välieriin ensi lauantaiksi. Ottelun päätyttyä Nokia-areenan kotiyleisö hurrasi seisaaltaan Anttilalle, joka teki kunniakierroksen häntä niin syvästi rakastavan sinivalkoisen ihmismeren edessä.

Vielä ottelun lopussa Anttilan ajatukset olivat mustia ja tyhjiä. Kilpailijan mieli olisi halajanut viettämään 38-vuotissyntymäpäivän viikonloppua mitalipeleihin. Kun oli kunniakierroksen aika, tunteet tulvivat yli kaksimetrisen jätin mieleen.

”Joukkue ja etupäässä Ohtamaan Atte halusi, että käyn heittämässä kierroksen. Se tuli yllätyksenä. Mieleeni tuli kaikenlaisia tunteita liikutuksesta kylmiin väreisiin. Kyyneleethän siinä tulivat silmiin. Koin jopa vähän iloa. Olen niin ylpeä, että olen saanut pukea tuon paidan päälle ja voittaa”, Anttila tunnelmoi.

Anttilaa kertoi päättäneensä lopettamisestaan A-maajoukkuetasolla kuluvan MM-turnauksen aikana.

”Nuoremmilla on paremmat kropat ja enemmän virtaa”, Anttila kuittasi virnuillen.

”En ole tippaakaan huolissani Leijonista. Siellä on niin paljon johtajuutta ja hyviä ihmisiä kopissa.”

Oulun Kärpissä seuratasolla jatkava Anttila olisi vain halunnut tarinalleen onnellisemman lopun.

”Vaikea tätä on vielä käsittää. Annoimme pari hyvää paikkaa liikaa Kanadalle. Tietty kärsivällisyys puuttui. Välillä pakotimme peliä. Tehottomuus vaivasi taas, kuten muita isompia maita Ruotsia ja Yhdysvaltoja vastaan”, Anttila manasi.

Anttilan A-maajoukkueura oli huikea, todennäköisyyksiä uhmannut tarina. Anttila oli kaukana lapsitähdestä, hän pelasi 20 vuotta sitten Lempäälän Kisassa kakkosdivisioonaa. A-maajoukkuedebyytti koitti TPS:ssä kaudella 2011–12.

”Alkuun yritin maajoukkueessa lyödä päätä pinnalle ja päästä uudestaan mukaan. Sitten sitä oltiin jo MM-kisoissa”, Anttila eritteli.

Anttila nousi Lauri Marjamäen ja etenkin Jukka Jalosen Leijonien luottopelaajaksi ja lopulta kapteeniksi 2020-luvun molemmin puolin. Anttilasta tuli koko kansan rakastama, nöyrä ja tärkeitä maaleja toisensa perään kiskonut Mörkö viimeistään MM-kisoissa 2019.

Anttila painoi pyyteettömästi töitä nelosketjussa ja oli tärkeänä hahmona rakentamassa Leijoniin rentoa, voittavaa ilmapiiriä. Kaiken kukkuraksi Anttila tosiaan teki niitä tärkeitä maaleja – vielä Nokia-areenan toisissa kotikisoissakin kaksi osumaa. Anttilan A-maajoukkueuran päättyessä laiturilla on voitettuna kaksi maailmanmestaruutta, joista toinen kapteenin roolissa, ja yksi olympiakulta.

Mitä leijonapaita on merkinnyt sinulle?

”Ihan valtavasti. Kuusivuotiaana, kun aloitin jääkiekon, ei näkynyt NHL:ää. Näkyi maajoukkuepelit ja jutipumput. Niitä pelattiin aika raakasti pihapeleissä. Minulla ei NHL:ään riittänyt, joten maajoukkue on ollut iso motivaattori, jotta olen jaksanut näin tehdä töitä”, Anttila taustoitti.

”Muistelen viime vuosia todella lämmöllä. Olen ollut kansallinen maskotti ja nauttinutkin siitä, vaikka se on ollut kuluttavaa. Olen saanut olla lasten kanssa tekemisissä ja antaa heille jotain.”

Anttila toivoi, että hän jättäisi jälkeensä Leijoniin paremman ilmapiirin, jossa kuka vaan saa olla oma itsensä ja uskaltaa myös pelata rohkeasti.

”Tämä on ollut todella hieno yhteisö, joka on antanut minulle paljon. Joukkuekaverit, valmennus, koko huoltoryhmä. Olen yrittänyt antaa takaisin. Heitä minun tulee ikävä.”

Korjaus 26.5.2023 kello 15.01: Marko Anttila voitti yhden maailmanmestaruuksistaan kapteenina, ei kahta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut