Tämä tamperelainen klassikko hullaannutti USA:n miehen – toisen vaimo rakastui jo lentokentällä: ”Yksi elämäni parhaista”

Yhdysvaltojen NHL-mies aikoo kärrätä ”maailman parasta kahvia” Suomesta Amerikkaan.

Tampere isännöi jääkiekon MM-kisoja toisena vuonna putkeen.

Jääkiekon MM-kisat ovat tuoneet Tampereelle paljon kansainvälisiä vieraita. Sanoma lähti selvittämään Leijonien MM-vastustajilta, minkälainen kokemus Tampereen-matka on toistaiseksi ollut – Nokia-areenan ulkopuolella.

Useita kausia NHL:ssä pelannut Yhdysvaltojen Conor Garland, 27, alkaa heti ylistää suomalaista kahvia.

”Olen kova juomaan kahvia, ja kahvi täällä on todella hyvää. Vaimonikin tykkää suomalaisesta kahvista. Hän maistoi sitä heti lentokentällä eilen ja sanoi, että se oli parasta kahvia mitä hän on koskaan juonut. Siis lentokentän kahvilassa. Ihan hullua!”

”Meidän täytyy ostaa kahvia täältä mukaamme paljon, kun lähdemme kotiin. Kahvi on paljon parempaa kuin Dunkinilla”, Garland jatkoi viitaten kotimaansa suureen kahvilaketjuun.

USA:n meno on ollut vahvaa MM-kisoissa. Conor Garland (USA-pelaajista oikealla) juhlii joukkuekavereidensa kanssa maalia Unkaria vastaan.

Suomalainen kahvi on NHL-miehen ja hänen vaimonsa mieleen.

Monet pelaajat nostavat Suomen-kokemuksestaan esiin tietenkin saunan.

”Paras jääkiekon ulkopuolinen asia täällä on ehdottomasti sauna ja hyppääminen järveen sen jälkeen. Se on jotakin, mitä en ollut aiemmin kokenut”, USA:n Luke Tuch kertoo innoissaan.

Paras jääkiekon ulkopuolinen asia täällä on ehdottomasti sauna ja hyppääminen järveen sen jälkeen.

Unkarin puolustaja Roland Kiss sen sijaan on tehnyt elämänsä ensimmäiseltä Suomen-matkalta yhden ikävän havainnon.

”Hintataso on meille todella kova. Kaikki on melkein tuplasti kalliimpaa. Todella kallista siis”, Kiss sadattelee.

Roland Kiss (vasemmalla) sadatteli Suomen kallista hintatasoa.

Yksi useimpien haastateltujen kohdalla esiin noussut asia ovat myös sähköpotkulaudat, jotka ovat viime vuosien aikana vallanneet katukuvaa monissa Suomen kaupungeissa.

Lane Hutson (20) tykästyi sähköpotkulautoihin, joita on joka kadunkulmassa.

”Sähköpotkulaidat ovat hauskoja. Meillä on niitä kyllä muutamissa kaupungeissa USA:ssa, mutta täällä niitä näkyy kaduilla melkein joka paikassa. Ei tarvitse ainakaan etsiä kauan”, USA:n 19-vuotias Lane Hutson sanoo.

”Olemme ajelleet niillä pitkin kaupunkia kahviloihin ja ravintoloihin. Meillä USA:ssa niitä on joissakin paikoissa, kuten San Josessa ja Denverissä. Bostonissakin oli, mutta ne on viety pois”, Massachusettsista kotoisin oleva Garland sanoo.

”On helppoa vain ottaa sähköpotkulauta, jos haluaa mennä käymään jossain”, Itävallan Bernd Wolf lisää.

Myös Bernd Wolf (edessä) kiittelee sähköpotkulautailun helppoutta.

Vaikka Suomessa ja Keski-Euroopan maissa on paljon samaa, myös arjen pieniä – ja yllättävän isojakin – eroavaisuuksia löytyy.

”Se yllättää, että täällä voi maksaa kortilla kaikkialla. Esimerkiksi Sveitsissä, missä pelaan, tai kotimaassani Itävallassa on paljon ravintoloita, missä pitää maksaa käteisellä. Suomessa voi maksaa kortilla jopa eri torikojuissa. Se on kätevää”, Wolf kehuu.

Kortillaan Wolf ostaa ainakin maistuvaa kalaa.

”Syön täällä joka päivä lohta. Se on niin paljon laadukkaampaa ja maistuvampaa kuin Keski-Euroopassa. Hotellin ravintolassa otan aina lohta, ja otan siihen kylkeen jonkun eri lisukkeen. Perunamuusi on erityisen hyvää”, Wolf kertoo.

Tampere tunnetaan Suomen siipipääkaupunkina. Monet kertovat käyneensä kisojen alkupuolella maistamassa kehuttuja kanansiipiä.

”Menimme koko joukkueen kanssa ravintolaan syömään kanansiipiä. Ne olivat uskomattoman hyviä. Maistoimme myös tulisinta kastiketta, mitä siellä oli. Se oli... Huhhuh, aikamoista”, Itävallan Dominic Zwerger huokailee.

Itävallan Dominic Zwerger (vasemmalla) tykästyi kanansiipiin Tampereella.

Peritamperelainen annos.

Rocco Grimaldi (vas.) löysi Tampereelta loistavan pizzapaikan.

Yhdysvaltojen konkaripelaaja Rocco Grimaldi, 30, sen sijaan äityy kehumaan ”elämänsä pizzaa”.

”Löysimme vaimoni kanssa eilen loistavan pizzapaikan nimeltään Napoli. Se on kuulemma kaupungin vanhin pizzeria. Voin sanoa rehellisesti, että syömäni kinkkusalamipizza oli yksi elämäni parhaista pizzoista. Ohut ja rapea, ei liian rasvainen. Suorastaan fantastinen! Ja hei”, tämän sanoo amerikanitalialainen.

”Ja siihen kuului vielä ilmainen salaattibuffetti. Uskomatonta”, Grimaldi hehkuttaa.

Tampereen-reissun yllättävintä asiaa kysyttäessä paristakin suusta esiin tulee Suomen toukokuun valoisuus.

”Kuinka kauan ulkona on oikein valoisaa. Vielä yhdeltätoistakin illalla! Alppien mies Zwerger äimistelee.”

”Kotona tulee yleensä pimeää seitsemän kahdeksan aikoihin, mutta täällä joskus yömyöhällä. Rakastan tätä”, Chicagosta kotoisin oleva Hutson sanoo.

Yhdysvaltojen ykköstähti Alex Tuch tunnusti jo ennen kisojen alkua rakkauttaan eksoottiseen suomalaiseen juomaan, lonkeroon.

Alex Tuch (keskellä) tunnustaa tykkäävänsä lonkerosta.

Kaikki eivät lonkerosta ole kuulleet, tai eivät ainakaan myönnä.

Kaikki eivät tällaisesta juomasta ole kuulleet – tai ainakaan myönnä.

”Jahas, en olekaan kuullut sellaisesta, mutta nyt kun kuulin, aion varmasti maistaa”, Zwerger virnistää.

”Maistoin lonkeroa. Se oli ihan jees, mutta olut on parempaa! Unkarin puolustaja Kiss ilmoittaa topakasti.”

Yhdysvalloissa alkoholin ostamiseen ikäraja on 21 vuotta, joten nuoremman polven yhdysvaltalaiset voisivat halutessaan maistaa Tampereella kotimaassaan ”kiellettyä hedelmää”.

”En juo koskaan alkoholia. Enkä aiokaan koskaan juoda. Se ei ole minua varten, NHL-lupaus Hutson, 19”, kuitenkin sanoo.

Itävallan puolustuksen kivijalka Wolf, 26, sen sijaan vannoo pitävänsä korkin kiinni ainakin siihen asti, kunnes säilyminen A-sarjassa varmistuu.

”Olen kuullut lonkerosta. Eikös se ole sellainen harmaa juoma? En ole maistanut vielä. Ananaslonkero kuulostaa kiinnostavalta. Pitäähän sitä kokeilla, kun kisat ovat ohi ja olemme varmistaneet sarjapaikan”, Wolf tuumaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut