Junioripelaajan rasistisesta solvauksesta ei Jääkiekkoliiton mukaan löytynyt näyttöä

Liitto pyytää juniorilta anteeksi, ettei tätä kuultu henkilökohtaisesti. Liitto kertoo olevansa valmis sovintoratkaisuun.

Jääkiekkoliitto on ollut kohun keskellä epäillyn juniorien jääkiekko-ottelun rasismitapauksen vuoksi.

Jääkiekkoliitto pyytää Pelicansin junioripelaajalta anteeksi, ettei häntä kuultu henkilökohtaisesti epäiltyyn rasistiseen solvaukseen liittyvässä tapauksessa.

Liiton leijonat.fi-sivuilla julkaistu kannanotto liittyy viime syksynä Lempäälässä pelattuun alle 13-vuotiaiden juniorien otteluun, jossa Lahden Pelicansin pelaaja koki tulleensa rasistisesti solvatuksi. Pelicansin valmentaja komensi joukkueensa pukukoppiin ja keskeytti ottelun pelaajan kerrottua tapahtuneesta.

Jääkiekkoliiton mukaan perusteellisessakaan selvityksessä ei ole löydetty näyttöä sille, että Pelicansin junioria olisi solvattu ottelussa rasistisesti.

”Tapauksessa on vain kahden nuoren pelaajan sana sanaa vastaan. Haluammekin korostaa, että tässä tapauksessa kumpikin osapuoli on lapsi, ja oikeusturvan tulee mielestämme toteutua molempien osalta. Jos selvityksemme perusteella olisi pystytty osoittamaan asian tapahtuneen, niin olisimme ehdottomasti ryhtyneet sen mukaisiin toimenpiteisiin”, Jääkiekkoliitto kommentoi.

Liiton mukaan kummankaan joukkueen valmentajalla ei ole oikeutta keskeyttää ottelua, vaan päätöksen tekee tuomaristo.

Liitto tuomitsee kaikenlaisen epäasiallisen käyttäytymisen jääkiekkotapahtumissa ja korostaa sääntöjen mukaista toimimista kaikissa asioissa.

Sovintoesitys yhdenvertaisuusvaltuutetulta

Ottelun tapahtumia on puitu medioissa. Joukkueen valmentaja Juha Sokka kertoi tapauksesta Ylen Urheiluhullut-ohjelmassa jo viime joulukuussa. Mistä tapauksessa on oikein kyse?

Sokan mukaan joukkueen pelaaja kertoi ottelun lopussa valmentajalleen, että hän joutui rasistisen solvauksen kohteeksi. Sokka kertoi tilanteesta ottelun erotuomareille, määräsi joukkueensa pukukoppiin, eikä ottelua pelattu loppuun.

Asia eteni Jääkiekkoliiton kurinpitoon, jossa Pelicansin junioritoiminnalle langetettiin tuhannen euron sakko ja Sokalle kolmen ottelun pelikielto kilpailumääräysten rikkomisesta.

Urheilun oikeusturvalautakunta määräsi maaliskuun alussa sakon poistettavaksi ja kehotti alentamaan toimintakiellon yhden ottelun mittaiseksi. Asian käsittelyä jatkoi yhdenvertaisuusvaltuutettu, joka teki asiassa sovintoesityksen ja katsoi, että Jääkiekkoliitto rikkoi syrjinnän kieltoa. Ylen mukaan sovintoesityksessä Jääkiekkoliittoa vaadittiin maksamaan syrjinnästä 3 000 euroa junioripelaajalle ja sama summa Sokalle. Lisäksi liiton olisi pitänyt korvata seuran ja valmentajan asianajokulut, noin 5 000 euroa.

Helsingin Sanomien mukaan pelaaja, hänen huoltajansa ja Sokka olivat valmiit hyväksymään sovintoesityksen, mutta Jääkiekkoliitto hylkäsi sen.

Sokka on kertonut, että hän aikoo ryhtyä oikeustoimiin asiassa.

Jääkiekkoliitto kiistää vahingonkorvausvaatimukset

Jääkiekkoliitto kertoi tiistaina lausunnossaan, että se pyysi ulkopuolisia, riippumattomia asiantuntijoita arvioimaan, onko toiminta esillä olevassa tapauksessa ollut yhdenvertaisuuslain vastaista. Liitto kertoo, että asiantuntijoiden arvion lopputulos oli, ettei Jääkiekkoliitto ole rikkonut yhdenvertaisuuslakia.

”Tämän vuoksi emme katsoneet olevan perusteltua ja oikeudenmukaista, että Jääkiekkoliitto maksaisi asiassa vahingonkorvauksia”, liitto totesi.

Liitto kertoi olevansa edelleen valmis keskustelemaan asian sovinnollisesta ratkaisusta ja on tehnyt oman sovintoehdotuksensa.

Jääkiekkoliitto myöntää, että ottelun tuomaritoiminnassa on ollut puutteita.

”Sitoudumme lisäksi lisäämään ohjeistusta ja koulutusta tuomareille epäillyistä syrjintätilanteista ja arvioimaan kurinpidon kehittämistarpeita”, liitto linjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut