Video ja kuvat: Lauri Markkanen aloitti intin tyynenä – ”Siellä oli jo joku erikoispitkä punkka tuotuna”

NBA-tähti Lauri Markkanen aloitti maanantaina armeijassa.

Lauri Markkanen valmiina varusteiden tarkastukseen.

| Päivitetty

Koripallotähti Lauri Markkanen astui asepalvelukseen maanantaina suuren huomion saattelemana.

Puolustusvoimien urheilukoulussa aloittava Markkanen, 25, saapui Santahaminan varuskuntaan aamupäivällä.

Varustarkastuksessa Markkanen erottuu sekä pituudellaan että levollisuudellaan. Vieressä olevista alokkaista monet vaikuttavat hermostuneilta, Markkanen puolestaan seisoskelee tyynenä odottaen vuoroaan.

Paikalla alokkaita on noin 30. Markkasen suupielessä käy hymynkare, kun hän vilkaisee kymmenpäistä toimittajajoukkoa. Pääosin hänen katseensa pysyy pystysuorassa eteenpäin.

”Pakkaa, pakkaa, pakkaa”, toistuu kerta toisensa jälkeen, kun vaaditut tavarat löytyvät ja miehet saavat luvan siirtää ne varustesäkkiin.

Markkanen pinoaa repustaan seuraavan tavaraerän todella siististi makuualustalleen tarkistusta varten. Palvelukseenastumispäivänä tekemistä riittää.

Alokas Markkasen saama mediahuomio on poikkeuksellista mutta odotettua.

Markkasen varustesäkki.

Urheilukoulun johtaja, everstiluutnantti Ville Halonen kertoo, että yli 210-senttiselle Markkaselle löydettiin sopivat varusteet. Markkanen tosin itse suhtautui asiaan pienellä epäilyksellä.

”Silmällä pystyy vähän sanomaan, mahtuvatko ne vai ei, ja lahkeet näyttivät vähän lyhyiltä. Mutta eiköhän sieltä saada oikean kokoiset kamat”, Markkanen arvioi toimittajajoukolle Santahaminassa sopivan tauon tultua.

Myös armeijan punkan pituutta on ehditty epäillä. Markkasen isoveli, parimetrinen jalkapalloilija Eero Markkanen ehti kertoa, että hänelle armeijan punkka oli lähes täydellinen, mutta vielä pidemmälle Laurille saattaisi tulla ongelmia.

”Siellä oli jo joku erikoispitkä punkka tuotuna. Siinä oli kyllä jo jonkun toisen reppu, pitää varmaan käydä vähän keskusteluja”, Markkanen sanoi ja sai toimittajaryppään naurahtamaan.

MARKKASELTA tiedusteltiin, miten Utah Jazzin joukkuekaverit suhtautuivat tietoon heidän johtavan pelaajansa asepalveluksesta.

”Vähän he naureskelivat, se on heille niin epätyypillinen asia. Enkä minäkään hirveästi voinut heille sanoa, koska en tiennyt mitä odottaa. Vähän yritin rauhoitella heitä”, Markkanen kertoi.

Markkanen sanoi, ettei ensimmäisten tuntien aikana vastaan vielä tullut suurempia yllätyksiä.

”Aika lailla sellaista mitä olen tarinoista kuullut. Ihan hauskaa olla täällä, ja pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin.”

Armeijassa kuntoa on tapana mitata perinteisellä 12 minuutin juoksutestillä eli Cooperin testillä. Markkanen kertoo, ettei hän ole ikinä juossut kyseistä testiä, eikä tulosta kohtaan ole mitään odotuksia.

Yksi varuskuntien ei niinkään kuntoa kohottavista klassikoista on sotilaskodin eli tuttavallisemmin ”sotkun” munkit. Vaikka huippu-urheilijan vakituiseen ruokavalioon harvemmin kuuluvat munkit, uskoi Markkanen testaavansa tämän legendaarisen herkun.

Everstiluutnantti Halosen mukaan lähtökohtana on suorittaa palvelus kerralla. Markkanen kuitenkin kuuluu NBA-velvollisuuksiensa vuoksi siihen harvalukuiseen joukkoon, joka suorittaa osissa. Heitä on saapumiserää kohden yleensä enintään viisi.

Keskeytysajankohtaa ei ole määritelty. Palvelus jatkuu seuraavassa osassa samasta kohdasta, johon se on päättynyt.

Urheilukoulun palvelusaika miehistötehtävissä on 165 päivää. Markkasen ja muiden urheilijoiden palvelus ei kulu pelkästään kasarmilla, leireillä ja vapailla, sillä myös urheilukomennukset ovat osa palvelusta.

Täten onkin hankalaa arvioida, montako päivää Markkanen lopulta Santahaminassa viettää. Urheilukomennuksien määrä on nykyään rajattu 45 vuorokauteen, takavuosina urheilijoiden palvelus oli monesti hyvin paljon kevyempi.

Markkaselta kysyttiin, miten kokenut metsänkävijä hän on. Koripallotähti myönsi, ettei metsässä vietettyjä öitä ole takana kovinkaan monta.

”Katsotaan miltä se tuntuu. Mutta luonnonläheinen ihminen olen kyllä, joten enköhän pärjää.”

Markkanen on nuoresta iästään huolimatta jo kahden lapsen isä. Häneltä kysyttiin, miten perhe on suhtautunut edessä olevaan asepalvelukseen.

”Ihan hyvin! Kyllähän hekin ymmärtävät tilanteen, eihän tässä voi oikein muuta tehdä kuin mennä päivä kerrallaan ja hoitaa velvollisuus pois alta. Lapsille yritän tietysti selittää, mitä tulee tehtyä, mutta eivät he hirveästi ymmärrä vielä.”

PRESIDENTTI ja puolustusvoimien ylipäällikkö Sauli Niinistö ehdotti Markkaselle kuntoisuuslomaa itsenäisyyspäiväksi, jotta hän pääsisi osallistumaan itsenäisyyspäivän vastaanotolle. Esteeksi saattaa toki tulla Utah Jazzin otteluohjelma.

”Arvostan sitä tietysti. Olemme Saulin kanssa tavanneet EM-kotikisoissa, ja tuollaiset sanat tuntuvat aina hyvältä. Onhan aina kunnia edustaa maata, on se sitten koripallokentällä tai täällä suorittamassa asepalvelusta.”

”Katsotaan mitä tapahtuu joulukuussa.”

Lauri Markkanen lienee Puolustusvoimien urheilukoulun historian seuratuin alokas.

Päivitetty 17.4.2023 kello 17.08 Markkasen haastattelukommenteilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut