Nokian KrP löysi viimein vertaisensa vastustajan – TPS-tähti Miko Kailiala ratkaisi ensimmäisen finaalin Raholan hornankattilassa

Vasta kevään yhdeksäs pudotuspelien ottelu toi Nokian KrP:lle tappion. Keskinkertainenkin suoritus oli lähellä riittää avausfinaalin voittoon.

TPS:n tähtihyökkääjä Miko Kailiala tuuletti vauhdikkaasti jatkoajan voittomaaliaan.

Aamulehti

Vaikka Nokian jäähallissa olisi ollut omat etunsa, ei tunnelman puolesta ole Raholan ”teurastamon” voittanutta.

Juhlahumu kuitenkin hälveni hetkeksi kuin seinään miesten salibandyliigan ensimmäisessä finaalissa.

Tämä tapahtui heti jatkoajan alussa. TPS:n Miko Kailiala osoitti, miksi hän on ollut jo vuosikaudet yksi sarjan vaarallisimmista hyökkääjistä. Kailiala liikkui pelattavaksi juuri oikeaan aikaan, ja hän sai ohjata toisen maajoukkuekonkarin Lauri Stenforsin syötön käytännössä tyhjään maaliin.

Vieraskannattajien kulmaus repesi tilanteen tajuttuaan riemuun, äänekäs kotiyleisö joutui poistumaan pettyneenä. Nokian KrP ja Turun Palloseuran, parhaan hyökkäyksen ja parhaan puolustuksen, välienselvittelyn vei 987 katsojan edessä nimiinsä jälkimmäinen maalein 4–3 (0–1, 3–1, 0–1, 1–0).

”Toinen erä oli varmaan yksi kauden paskimmista, oltiin tosi heikkoja eikä ollut mitään tunnetta”, kritisoi KrP:n parhaaksi valittu puolustaja Miska Mäkinen, joka teki joukkueelleen päätöserässä näyttävän tasoitusmaalin.

”Erätauolla sanoimme, että hymyllään välillä – tämä touhu on ihan hauskaakin. Tulimmekin kolmanteen erään hyvin, ja se oli täysin meidän erämme. Peli olisi voinut kääntyä siihen meille.”

Luvassa lienee oikein tasainen finaalisarja: KrP:n ja TPS:n runkosarjakohtaamiset päättyivät kaikki vasta voittomaalikisoissa.

Joonatan Kovanen huudatti tyylikkäästä vastahyökkäyksestä syntyneellä avausmaalilla KrP-kannattajia.

Jäähyjä ei ollut varaa ottaa. Mikko Hautaniemi iski TPS:lle 1–1-tasoituksen, kun Kim Hyrkkösen jäähyä oli kulunut vain 19 sekuntia.

Ei painimolskille

Nokialle pelin teema oli selkeä: raskastekoisen TPS:n kanssa ei saisi jäädä painimaan kulmissa ja laidoissa. Avoimella kentällä KrP:llä olisi liikkuvuudellaan vahvoilla.

”Mielestäni pärjäsimme kamppailuissa ihan hyvin, ei ollut hätää sen kanssa. Toivottavasti tuomarit ottavat jatkossakin rikkeet kulmissa pois”, sanoi Mäkinen kehuen illan tuomarikaksikkoa Henri HeinolaManu Marttinen.

Panokset näkyivät taatusti tulostaululla, sillä avauskymppi edettiin maaleitta. Sitten KrP löysi toivottua tilaa vastahyökkäykseen. Parilla nopealla syötöllä Joonatan Kovanen vapautettiin yksin TPS-vahti Oskari Fäldeniä vastaan, eikä Kovanen erehtynyt.

Toisessa erässä TPS tuli tasoihin hyödyntämällä pelin ensimmäisen jäähyn 19 sekunnissa. Tiettävästi uransa viimeisiä otteluita pelaava jätti Mikko Hautaniemi parkkeerasi maalin eteen ja lakaisi suoran laukauksen jälkeen paluupallon verkkoon.

TPS meni tämän jälkeen kahdella nopealla maalilla 3–1-johtoon, kunnes KrP kavensi ensimmäisellä ylivoimallaan. Mikko Laakson maaliin tarvittiin hieman vastustajaa enemmän, tarkalleen ottaen 22 sekuntia. Erän kokonaiskuva jäi silti pahasti pakkaselle.

KrP väijyi yhden maalin etäisyydellä aina 54 minuutin kohdille. Sitten Laakso sai karvattua TPS-pelaajilta väkevästi pallon pois, puolustaja Mäkinen nousi maalinedustalle ja löi irtopallon ilmasta omien jalkojensa välistä maaliin. Näyttävän osuman Mäkinen kruunasi illan värikkäimmällä tuuletuksella.

”Se oli ollut pari viikkoa treeneissä vitsi, ja olin luvannut tehdä sen, jos teen maalin. Jatkossa taidan pysytellä ihan normaalissa käsi ilmaan -tuuletuksessa”, hän naureskeli.

Jatkoajalla Mäkinen joutui katsomaan lähietäisyydeltä Kailialan viimeistelyä ja juhlinnan aloitusta. Pienen keskittymisen herpaantumisen hinta oli tällä kertaa kova.

KrP-maalivahti Miro Tuomalakin sai oman osansa kovasta pelistä. Tuomalalle kirjattiin 13 torjuntaa.

KrP:n porilaishyökkääjä Juuso Ahola oli ottanut käyttöön kovat keinot: finaali-irokeesi herätti välittömästi huomion.

Kovaa jälkeä

Ennen perjantaita KrP:n kevät oli ollut tulosten puolesta täydellinen: kahdeksan ottelua, kahdeksan voittoa. Matkalla finaaleihin OLS ja Classicin dynastian avauskierroksella murskannut Oilers kaatuivat molemmat suoraan 4–0.

Toisaalta TPS:nkään saldo ei merkittävästi kalvennut. Puolivälierissä Indiansia vastaan sille tuli kauneusvirheeksi yksi tappio, mutta välierät Happeeta vastaan hoituivat puhtaasti.

Nopeat välierät toivat molemmille joukkueille viikon tauon ennen finaalihuuman alkua. Vastustajan peli olikin taatusti ehditty pilkkoa atomeiksi ja tutkia kaikki mahdolliset vahvuudet ja heikkoudet.

Finaalisarja tuo taatusti uuden mestarin. KrP:lta löytyy entuudestaan viime vuoden SM-hopea ja kaksi pronssia, TPS:ltä puolestaan kevään 2019 hopea. Mestaruuteen vaaditaan neljä voittoa, toinen loppuottelu pelataan sunnuntaina Turun Kupittaalla.

”Sanoimme tuossa ringissä, ettei ollut kovin häävi peli meiltä tänään, mutta silti olimme jo lähellä voittoa. Meillä ei ole kuin voitettavaa, jos tuo oli kaverin parasta – meidän suorituksemme oli sellainen 50-pinnainen”, Mäkinen arvioi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut