KOK määritti ehdot, joilla lajiliitot voivat palauttaa venäläisille ja valkovenäläisille urheilijoille kilpailuoikeuden

KOK:n hallitus hyväksyi periaatteet, joiden perusteella venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden paluu on mahdollista.

KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach osallistui tiistaina KOK:n hallituksen kokoukseen.

| Päivitetty

STT

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n hallitus määritteli tiistaina suosituksen ehdoista, joilla kansainväliset lajiliitot voivat palauttaa yksittäisten venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kilpailuoikeudet.

Tiedotteessaan KOK:n hallitus perustelee suositustaan YK:n asiantuntijoiden kannalla, jonka mukaan urheilijoita ei pitäisi rangaista kansallisuuden perusteella. Vastuu kilpailuoikeuksien palauttamisesta jää kuitenkin lajiliitoille.

Kilpailuoikeuksia ei olla palauttamassa urheilijoille, jotka tukevat Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa. Ehtona on myös, että venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat kilpailisivat ilman kansallistunnuksia.

Lisäksi KOK:n hallitus suosittelee, ettei Venäjän tai Valko-Venäjän puolustusvoimien tai turvallisuusviranomaisten palveluksessa työskenteleviä urheilijoita hyväksytä kansainvälisiin kilpailuihin. Sääntö koskisi myös joukkueiden muuta henkilöstöä.

Urheilijoiden tulee luonnollisesti myös täyttää kunkin lajiliiton antidopingsäännöt.

KOK:n hallitus pitää edelleen voimassa osan Venäjän ja Valko-Venäjän vastaisista suosituksistaan.

Venäjällä ei edelleenkään pidä järjestää kansainvälisiä urheilutapahtumia. Maiden liput, kansallislaulut ja muut kansalliset tunnukset on kielletty urheilutapahtumissa ja myös kisojen katsomoissa, eikä maiden hallitusten edustajia saa kutsua eikä akkreditoida kansainvälisiin urheilutapahtumiin.

KOK:n suositukset eivät koske Pariisin 2024 kesäolympialaisia eikä Milanon ja Cortinan 2026 talvikisoja. KOK:n hallitus ilmoitti käsittelevänsä olympia-asiat myöhempänä ajankohtana.

Päivitetty 28.3.2023 kello 20.24. Tarkennettu, että KOK ei suosittele venäläisten ja valkovenäläisten kilpailuoikeuksien palauttamista, vaan määritti kansainvälisille lajiliitoille ehdot, joilla liitot voivat palauttaa kilpailuoikeuden.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut