Hiihtokansa hylkäsi tähdet Olympia­stadionilla – tapahtuman tulevaisuus on epävarma

Toista kertaa järjestetty Stadionsprintti ei vetänyt kansaa Helsingin olympiastadionille. Miesten ja naisten kisat päättyivät molemmat norjalaisjuhliin.

Olympiastadionilla sivakoidaan näytöshenkiset sprinttikisat.

| Päivitetty

”Ollaan me vähän rohkeita, kun lähdetään tällaiseen.”

Näin tokaisi eräs perheenisä keskiviikkona Helsingin olympiastadionin edustalla, vähän ennen hehkutetun Stadionsprintin alkua. Miehen mielentilan ymmärtää. Helsingissä Taka-Töölössä satoi vettä kuin aisaa, ja tuulikin tuiversi kahdeksan metriä sekunnissa. Ei siis mikään ulkoilukeli eikä liiemmin sää, joka vetää hiihtourheilun pariin.

Stadionin sisällä selvisi, että moni hiihdon ystävä ei ollut yhtä urhea kuin tilannetta päivitellyt perheenisä. Jättimäisen näyttämön kaarteet möllöttivät tyhjinä ja sivukatsomoissakin oli vain harvakseltaan katsojia.

Hetkessä kävi selväksi, etteivät hiihtotähdet, Johannes Høsflot Klæbo ja Kerttu Niskanen etunenässä, saaneet suomalaisten sukkia pyörimään jaloissa.

Olympiastadionin tunnelma ei yltynyt huumaavaksi, vaikka erähiihtojen aikana ääntä vähän irtosikin.

Hiihtoliiton kaupallisen johtajan Jari-Pekka Joupin mukaan Stadionsprinttiin myytiin ennakkoon suurin pirtein 7  000 pääsylippua. Keskiviikon yleisömäärä kuitenkin jäi hädin tuskin viiteentuhanteen, sillä moni perui lippunsa viime hetkillä junalakon takia. Olympiastadionin kapasiteetti on noin 36 000.

Vaikka Stadikan lehterit eivät täyttyneet hiihtokansasta, Hiihtoliitto ei Joupin mukaan tempaudu taloudelliseen pinteeseen. Merkittävä osa tapahtuman tuotoista muodostuu Hiihtoliiton sponsorisopimuksiin kuuluvista lipuista sekä hospitality- ja vip-paketeista.

”Stadionsprintti ei ole yleisölippuvetoinen tapahtuma, vaan tämä perustuu puhtaasti sponsorituloihin. Ehdimme onneksi myydä syksyllä sen verran kumppanuuksia, ettei tammikuussa alkanut taantuma pannut meitä ihan hurjaan haasteeseen”, Jouppi kertoo.

Stadionsprintti järjestettiin viime vuonna kuukautta aikaisemmin, heti Pekingin menestysolympialaisten jälkeen. Tuolloin lippuja myytiin 10 000, ja paikalle saapui noin 8 000 ihmistä.

Nyt tapahtuma oli pakko pitää vasta maaliskuussa, koska myös Salpausselän maailmancup hiihdetään tavanomaista myöhemmin.

Jouppi myöntää, että helmikuu olisi oikea kuukausi Stadionsprintille, mutta tällä kertaa realiteetit iskivät väliin.

”Pyrimme tekemään tapahtumasta mahdollisimman ympäristöystävällisen, emmekä halua lennättää tai ajatuttaa urheilijoita turhaan. Sen takia tämä järjestetään juuri ennen ’Salppurin’ kisoja.”

Katsojia oli noin viisituhatta.

Joupin mukaan Ski Weeks -tapahtumakokonaisuuden myynti oli tänä vuonna liki 500 000 tuhatta euroa pienempi kuin vuosi sitten. Tapahtuma ei ollut Hiihtoliitolle plusmerkkinen edes debyyttivuonnaan.

”Meillä ei ole hätää, sillä kulut ovat mitoitettu myynnin mukaan. Viime vuonna meillä esimerkiksi oli iso tapahtumatori Olympiastadionin edessä, mutta nyt sitä ei ole lainkaan. Se oli paikka säästää”, kaupallinen johtaja sanoo.

Myynnin sakkaamista selittää taantuman lisäksi viime vuotta lyhyempi myyntiaika, Jouppi kertoo. Hiihtoliiton kaupallisella tiimillä riitti kiirettä maajoukkueiden mainiosti myyneiden sponsorisopimusten viilaamisen kanssa.

Jari-Pekka Jouppi aloitti Hiihtoliiton kaupallisena johtajana vuonna 2020.

Ski Weeks esiteltiin vuonna 2020, mutta ensimmäinen tapahtuma vuonna 2021 jouduttiin peruuttamaan koronarajoitusten takia. Tulevaisuus on hämärän peitossa, sillä konsepti on nykymuodossaan hyvin työläs, eikä koko maaliskuun avoinna ollut Olympiastadionin kansalaislatu tuota liitolle mitään.

Ensilanseerauksen yhteydessä julistettiin, että Ski Weeks -kokonaisuudesta stadionsprintteineen tulee Hiihtoliiton taloudellinen kivijalka.

”Ei siitä vielä ole tullut, mutta olemme menossa siihen suuntaan. Meille tämä on tapahtumana isompi kuin Rukan maailmancup tai Salpausselän normaali maailmancup”, Jouppi sanoo.

Vielä ei ole varmaa, missä muodossa Stadionsprintti tai Ski Weeks järjestetään ensi vuonna, vai järjestetäänkö lainkaan. Asiasta on Joupin mukaan käyty jo neuvotteluja, ja Hiihtoliiton kaupallisen yhtiön Nordic Ski Finlandin hallituksen tahtotilana olisi jatkaa tapahtuman järjestämistä.

Yleisö saattaisi innostua nykyistä enemmän, jos Stadionsprintti ei olisi pelkkä kutsukilpailu vaan sillä olisi maailmancupin status. Joupin mukaan se ei ole mahdollista, sillä Kansainvälinen hiihtoliitto Fis vaatii, että tapahtuma pitäisi järjestää 3–4 kertaa ennen kuin maailmancup-asiasta voi neuvotella. Keskiviikon Stadionsprintti oli vasta toinen laatuaan.

”Tapahtuman suurin valtti oli urheilijoiden antama älyttömän positiivinen palaute. Stadionsprintti tunnetaan hiihtäjien parissa todella hyvin, ja tällaiselle konseptille on kysyntää”, kaupallinen johtaja huomauttaa.

MM-hopeaa Planicassa voittanut miesten viestijoukkue palkittiin ennen kilpailun alkua. Nelikosta oli paikalla Ristomatti Hakola ja Perttu Hyvärinen.

Norjalaisvoittajat

Norjan sprinttiässä Johannes Høsflot Klæbo jatkoi voittosarjaansa Olympiastadionin sprinttikilpailussa. Klæbo on maastohiihdon maailmancupista neljä perättäistä voittoa, ja hän hallitsi stadionsprinttiä samanlaisella ylivoimalla.

Norjan Even Northug oli kilpailussa toinen ja Ranskan Richard Jouve kolmas. Suomen miessprintterit karsiutuivat jatkosta välierissä.

”Oli hauska tapahtuma. Nautin tästä kovasti”, Klæbo arvioi kohteliaasti tapahtumaa Ylen tv-haastattelussa.

Klæbo on saavuttanut maailmancupissa miesten yhden kauden ennätyksen 18 voitollaan. Salpausselän kisoissa Lahdessa hänellä olisi mahdollisuus venyttää voittomäärä 20:een, millä hän sivuaisi Therese Johaugin ennätystä.

”Edessä on tärkeä viikonloppu, mutta otan kisan kerrallaan”, Klæbo kertoi ja sanoi hiihtävänsä Lahdessa myös pariviestin.

”On hienoa lopettaa maailmancupin kausi Suomessa.”

Jasmi Joensuu selviytyi stadionsprintissä ainoana suomalaisena finaaleihin. Hän kamppaili pitkään voitosta Norjan Ane Appelkvist Stensethiä vastaan, mutta Ruotsin Johanna Hagström pudotti hänet loppusuoralla kolmanneksi.

Yleisö kannusti Joensuuta ”Jasmi, Jasmi, Jasmi” -huudolla, josta hiihtäjä nautti. Se palautti Joensuun mieleen maailmancupin avauksen Rukalla, kun hän sijoittui sprintissä neljänneksi.

”Sain nauttia tällaisesta kannustuksesta jo Rukalla. Nyt päätin, etten halua olla neljäs ja tuli se podiumpaikka”, Joensuu iloitsi.

Salpausselän kisat kilpaillaan Lahdessa perjantaista sunnuntaihin.

Päivitetty 22.3. kello 21.20: Lisätty kilpailujen tulokset ja hiihtäjien kommentit.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut