Norjalaishiihtäjä ratkaisi Holmenkollenin historiallisen hiihdon vahvalla kirillä – suomalaisten sitkeys riitti kymmenen parhaan joukkoon

Norjan Holmenkollenissa hiihdettiin ensimmäinen naisten vapaan hiihtotavan 50 kilometrin kilpailu. Aiemmin matkan pituus on ollut 30 kilometriä.

Ragnhild Haga hiihti naisten 50 kilometrin maastohiihdon voittoon. Kuva on Etelä-Korean Pyeongchangin olympialaisista vuodelta 2018.

12.3. 14:48

STT

Maastohiihdon ensimmäisestä naisten maailmancupin 50 kilometrin kilpailusta kehittyi äärijännittävä kirikamppailu. Ragnhild Haga oli Holmenkollenin loppusuoralla vahvin ja ennätti maaliin 0,3 sekuntia ennen norjalaista joukkuetoveriaan Astrid Öyre Slindiä ja 0,5 sekuntia ennen kolmanneksi kangistunutta Yhdysvaltain Jessie Digginsiä.

Itävallan Teresa Stadlober, ensimmäisen maailmancupin kilpailunsa hiihtänyt Norjan Nora Sanness ja kilpailua pitkään vauhdittanut Norjan Margrethe Bergane putosivat kirissä palkintosijoilta. Naisten maailmancupia johtava Norjan Tiril Udnes Weng uupui viime kilometreillä seitsemänneksi.

Kerttu Niskanen sijoittui vapaan hiihtotavan yhteislähdössä kahdeksanneksi. Hän jäi yli puolitoista minuuttia voittajasta. Eveliina Piippo jäi reilut kaksi minuuttia kärjestä, mutta kymmenes sija on hänen uran paras maailmancupissa.

Myös Emmi Lämsä hankki sijalla 22 uransa parhaat maailmancupin pisteet. Rebecca Immonen oli kilpailussa 31:s ja Vilma Ryytty 32:s.

Moni asiantuntija pelkäsi etukäteen, että naisten 50 kilometrin kilpailussa erot venyisivät valtaviksi, mutta kilpailusta kehittyi yhteislähdöksi tapahtumarikas näytelmä. Bergane ja Diggins huolehtivat vauhdinpidosta, Weng ja muiden muassa Piippo hiihtivät kärkiryhmästä pudottuaan kärjen kertaalleen kiinni. Hagaa ei juuri nähty kilpailun kärkipaikalla ennen loppusuoraa.

Planican MM-kisojen mittavasta urakoinnista toipuva Niskanen ja Piippo alkoivat jäädä kärkiryhmästä 35 kilometrin kohdalla. Piippo pääsi muutamaa kilometriä myöhemmin uudestaan kärjen peesiin, mutta jäi ryhmästä lopullisesti 39 kilometrissä.

Niskanen tavoitti Piipon kolme ja puoli kilometriä ennen maalia ja hiihti maaliin kilpailun parhaana suomalaisena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut