Reetta Hurske tunnelmoi EM-kultaansa: ”En ole enää altavastaaja, vaan selvä suosikki”

EM-hallit päättivät Reetta Hurskeen erinomaisen sisäratakauden. Hurske on kaikkien aikojen kuudes suomalainen naismitalisti EM-halleissa.

Reetta Hurske (kesk.) herkistyi mestaruudestaan. Oikealla hopeamitalisti Nadine Visser ja vasemmalla Ditaji Kambundji.

5.3. 22:18

Reetta Hurske kaunisteli sunnuntai-iltana Suomen mitalitilastoa yleisurheilun EM-halleissa.

Hurske aitoi Euroopan mestariksi Suomen ennätystä sivuavalla ajalla 7,79. Näin Suomi sai Istanbulissa kaksi mestaruutta. Wilma Murto taivutti ykköseksi seiväs­hypyssä lauantaina.

Kaksi vuotta sitten Puolassa suomalaiset saivat kolme mitalia, muttei yhtään kultaista.

Hurske väläytti vauhtiaan jo sunnuntaiaamuna juostuissa välierissä, joissa hän oli nopein ajallaan 7,85. Lauantaina alkuerissä hän juoksi 7,93.

”Aamuvälierä oli hankala monelle. Oma tavoitteeni oli voittaa tänään kaksi juoksua. Välierä vahvisti itseluottamusta. Välierän jälkeen alkoi aika paljon sitten jännittää, mutta nyt tuntuu tosi hyvältä. Olen tyytyväinen, että hallitsin hermoni”, Hurske sanoi.

Lue lisää: Hurske kesti suosikin paineet ja aitoi millintarkasti mestariksi – näin valmentaja kuvailee määrätietoista urheilijaansa

Kaksien edellisten EM-hallien aitaykkönen Hollannin Nadine Visser juoksi hopealle ajalla 7,84. Sveitsin Ditaji Kambundji oli kolmas, 7,91.

Välierien isoin yllätys oli, että ranskalainen Cyréna Samba-Mayela putosi finaalista. Hän voitti viime vuonna hallissa maailmanmestaruuden ajalla 7,78.

Reetta Hurskeen kultailoa.

EM-juhlaan päättynyt hallikausi oli Hurskeelle menestys. Helmikuussa hän juoksi Madridissa Suomen ennätyksen 7,79.

Tänä talvena hän juoksi yksitoista kertaa alle 7,90 sekunnin. Suomen ennätystä hän paransi viidesti.

Vuonna 2019 Hurske oli neljäs Glasgow´n EM-halleissa, mutta hävisi kamppailun pronssimitalista kahdella sekunnin sadasosalla Valko-Venäjän Elvira Hermanille.

Istanbulin finaalissa Hurskeen ei tarvinnut tuijottaa enää sadasosia.

”Itselläni oli kovat tavoitteet EM-halleissa. Finaalissa pistetään urku auki ja katsotaan, mihin se riittää”, Hurske sanoi ennen finaalia.

”Halusin niin paljon voittaa. Oli tähtihetki, kun tiesin, että on mahdollisuus voittaa. En ole enää altavastaaja, vaan selvä suosikki”, tamperelainen sanoi kisan ratkettua.

Tärkeä syy hyvään hallikauteen oli se, että Hurske sai treenata terveenä.

Tamperelainen on ahkera kilpailija. Talveen mahtui 17 aitamatkaa ja kaksi 60 metrin sileän hallijuoksua.

Hurskeen valmentaja Marjukka Suihko on varma, että Hurkeen hyvä vire jatkuu myös ulkoradalla, jossa päätähtäin on asetettu elokuun MM-kisoihin Budapestissä.

”Reetan vauhti ei pysähdy 60 metrin jälkeen”, Suihko on sanonut.

Hallissa Hurskeen etuna on hänen erinomainen lähtönsä.

”Alkusileällä olin aggressiivinen. Ensimmäiseltä aidalta tullessani huomasin olevani johdossa. Siinä tuli mieleen, että nyt vain rytmillä eteenpäin ja homma on siinä. Juoksu oli kaiken kaikkiaan hyvin puhdas”, Hurske sanoi.

Edellinen suomalainen aitajuoksun Euroopan hallimestari oli Arto Bryggare, joka voitti 60 metrin aidat vuonna 1987 Liévinissä ja 1981 Grenoblessa, jossa matkana oli 50 metriä. Kaikkiaan Bryggarella on viisi EM-mitalia sisäradoilta.

Hurske on kaikkien aikojen kuudes suomalainen naishallimitalisti EM-kisoissa. Vuonna 1989 Haagissa Sisko Hanhijoki oli pronssilla 60 metrillä ja Ringa Ropo pronssilla pituudessa.

Kaksi vuotta sitten Ropon tytär Ella Junnila oli pronssilla korkeushypyssä ja Lotta Kemppinen juoksi hopeaa 60 metrillä.

Kaikkiaan suomalaisilla on nyt 35 mitalia EM-halleista niiden alkuhetkestä vuodesta 1966 alkaen: 12 kultaa, 9 hopeaa ja 14 pronssia.

VÄLIERIEN toinen suomalaisjuoksija Annimari Korte oli erässään viides ajalla 8,13. Eroa neljänteen sijaan ja finaalipaikkaan jäi 0,11 sekuntia.

Korte oli tyytyväinen, että sai kilpailla ensi kertaa urallaan EM-halleissa. Hänen hallikauteensa mahtui kaikenlaisia takkuja, mutta aiemmin juostu oma ennätys 8,03 ja EM-välieräpaikka jättivät hyvän maun suuhun.

”Olen ollut valmis lopettamaan hallikauden vähän jokaisen kisan jälkeen, mutta kyllä kannatti lähteä EM-halleihin. Kisoihin on vaikea päästä, ja vielä vaikeampi oli mennä täällä välieriin. Nyt olin erän viides, kun neljä parasta meni finaaliin”, Korte sanoi.

Elmo Lakka ei saanut rytmiään kohdalleen miesten 60 metrin aitojen välierissä. Lakka oli erässään seitsemäs ajalla 7,83.Lauantaina alkuerissä hän juoksi 7,75.

”Jäin lähdössä ja läksin vähän liikaa puskemaan. Juoksu hakkasi sitten aitoja päin. Ei vaan ollut malttia juosta”, sanoi Lakka, joka juoksi kaksi viikkoa sitten SM-halleissa 7,67.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut