Iivo Niskaselta suoraa puhetta virheestään: ”Harmittaa aika vietävästi”

Iivo Niskanen koki, ettei saanut ulosmitattua kuntoaan hiihdon MM-kisojen päätösmatkalla 50 kilometrin yhteislähtökisassa.

Iivo Niskanen joutui pettymään. Ensimmäinen MM-kulta 50 kilometriltä kiersi edelleen olympiavoittajan.

5.3. 16:20

Aamulehti, Planica

Iivo Niskasen kauden pääkilpailu 50 kilometrin perinteisen yhteislähtökisa päättyi lohduttomaan pettymykseen. MM-kultaodotuksin matkaan ampaissut suomalainen jäi Pål Golbergin voittaman kilpailun kuudenneksi.

Niskanen yritti ratkaisevaa iskua vasta viimeisen eli seitsemännen kierroksen pitkässä ylämäessä. Kuopiolainen sai jonon venymään, mutta karkuun hän ei päässyt.

Lue lisää: Nämä luvut kertovat Iivo Niskasen iskusta ratkaisuhetkellä – suomalaistähti manasi virhettään

Niskanen myönsi tehneensä pahan arviointivirheen, jota hän kuvaili taktiseksi lapsukseksi. Ylen tv-haastattelussa hän kuvaili tekemistään ylimieliseksi.

”Olin vain liian varma, että lyhyt isku tuoreena riittää loppuun. Harmittaa aika vietävästi ettei tullut hiihdettyä kuin kaksi minuuttia kilpaa loppuun. Loppu ei sitten suosinut omia vahvuuksiani”, Niskanen sanoi Sanomien kisatoimitukselle.

Lue lisää: Iivo Niskaselle valtava pettymys 50 kilometrillä – näin MM-hiihtojen viimeinen kisapäivä eteni, lue tunnelmat Planicasta

Niskanen kertoi tehneensä kisataktiikan perjantain onnistuneen viestiosuuden innoittamana. Hän karkasi hopeaan päättyneessä viestissä ladattuaan rajun iskun samaiseen nousuun. Silloin lyhyt rykäisy riitti, ja muut tummuivat.

Sunnuntain kuninkuusmatkalla Niskanen tyytyi seurailemaan muita. Se oli virhe.

”Ajattelin, että hiihdetään mahdollisimman helpolla, mutta kyllä siinä pyöri jos jonkinnäköistä hiihtäjää kauan mukana. Ihan kävelyvauhtia mentiin”, hän sadatteli.

Niskanen harmitteli, että antoi muiden kärkihiihtäjien pudottaa vauhtia lenkin alun helpolla osuudella niin viimeisellä kuin toiseksi viimeisellä kierroksella. Näin he pääsivät tuoreina suomalaistähden iskunpaikkaan, eli niin sanotun punaisen lenkin raakaan nousuun.

”Harvoin sitä on näin hyvissä voimissa tässä seisomassa saakeli.”

Niskanen oli maaliintulon jälkeen äärimmäisen turhautunut. Hän paineli maalialueelta suoraan stadionin syrjäiseen nurkkaan ja istui minuuttikaupalla hiljaa pää käsiinsä haudattuna.

Niskasen arvio MM-kisoista oli lohduton.

”Kaikki oli yhden kortin varassa. Nyt se kortti ei tuonut mitään.”

Niskanen kävi vaihtamassa suksiaan viidennen kierroksen jälkeen. Vaihtokarsinaan kaartoivat samaan aikaan kaikki muutkin kärkimiehet.

Hänen ensimmäisen suksiparinsa ei vaikuttanut täysosumalta.

”Minulla oli riittävän hyvä suksi. Vähän herkkä pito oli ensimmäisessä, mutta ei ollut ongelmia hiihtää, vaan päätin jatkaa viidennenkin kiekan muiden kanssa. Luiston puolesta sukset olivat ihan loistavat.”

Norjan Johannes Høsflot Klæbo kiri hopeaa ja Ruotsin William Poromaa pronssia. Niskanen jäi kultamitalista 9,4 sekuntia.

Viime talven olympialaduilta kolme mitalia kahminut Niskanen sairastui koronavirukseen marraskuussa, juuri ennen maailmancupin kauden avausta Rukalla. Hän joutui pitämään harjoitustauon ja palasi kisoihin vasta vuodenvaihteen Tour de Skillä.

Tour päättyi keskeytykseen. Seuraava näyte kunnosta saatiin tammikuun lopussa Les Roussesissa, jossa Niskanen puristi 20 kilometrin perinteisen yhteislähdössä toiseksi.

Kauden kohokohdasta käteen jäi skiathlonin 13. sija, nopein osuusaika hopeaan johtaneessa viestissä sekä päämatkan kutossija. Kaikkea muuta kuin täysosuma, siis.

Niskaselta kysyttiin sunnuntain kisan jälkeen arviota hänen MM-kisakunnostaan. Vastaus ei jättänyt kylmäksi.

”Sen jälkeen, kun tervehdyin, olen treenannut pelkästään tätä matkaa varten ja tullut tänne pärjäämään. Ei minulla ole ollut mitään ongelmaa kuukauteen. Olen ollut ihan riittävän kovassa kunnossa pärjätäkseni”, hän linjasi.

Muokattu 5.3.2023 kello 18.04: Lisätty loppuun Niskasen kauden kulusta ja sairastumisesta kertovat kappaleet sekä Niskasen kommentti hänen kunnostaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut