Hurske kesti suosikin paineet ja aitoi millintarkasti mestariksi – näin valmentaja kuvailee määrätietoista urheilijaansa

Reetta Hurske kesti ennakkosuosikin paineet ja aitoi EM-kultaan Istanbulin EM-halleissa sunnuntaina.

Vaikka finaali jännitti Reetta Hursketta, kehui valmentaja suojattinsa keskittyneen hyvin itse juoksuun.

5.3. 21:42

Aamulehti

Mykistävä. Sellainen oli Tampereen Pyrinnön pika-aiturin Reetta Hurskeen hallikausi, joka huipentui viikonloppuna Turkin Istanbulissa sisäratojen Euroopan mestaruuteen 60 metrin aidoissa. Arvokisamitali oli Hurskeen, 27, uran ensimmäinen.

EM-kulta tuli sunnuntaina ylivoimaiseen tyyliin. Täydellisesti juoksunsa hallinnut Hurske sivusi helmikuun lopussa kellottamaansa Suomen ennätystä 7,79.

Taakse jäivät kovat kilpakumppanit. EM-hopealle aitoi Hollannin Nadine Visser kauden parhaallaan 7,84. Visser on voittanut kahdesti EM-kultaa 60 metrin aidoissa. Pronssiin venytti alle 20-vuotiaiden ulkoratojen maailmanmestari, Sveitsin Ditaji Kambundji ajalla 7,91.

”Tuntuu ihan hiton hyvälle!” Hurske iloitsi Ylelle.

”Tuntuu ihan tosi mahtavalta. Onhan tämä todella hieno asia. Tähän on tehty pitkäjänteisesti työtä, ja tämä hallikausi on ollut niin hieno, että kyllä tämä oli oikea kirsikka kakun päälle ja upea päätös”, tunnelmoi Hurskeen valmentaja Marjukka Suihko.

Uusi tilanne

Hurske oli Istanbulissa täysin uudenlaisessa tilanteessa. Viisi kertaa hallikauden aikana Suomen ennätystä parantanut tamperelainen oli jo kisoihin lähdettäessä suurin suosikki Euroopan mestariksi.

”Ajattelin, että nyt on uran tähtihetki ja on oikeasti mahdollisuus voittaa. Että en ole enää haastaja”, Hurske kommentoi Ylelle.

Hurskeen valmentaja korosti suojatilleen itseluottamusta ja keskittymistä räjähtävään matkaan ennen finaalia. Maaliviivalla kelpasi tuulettaa ylivoimaista voittoa.

Viikonloppuna pyrintöläisen hermot pitivät. Kisaurakkansa Hurske aloitti voittamalla oman alkueränsä. Kaikista juoksijoista hän oli alkuerien toiseksi nopein ajalla 7,93. Sunnuntaiaamun välierissä Hurske oli nopein tuloksella 7,85.

Hurske myönsi jännittäneensä loppukilpailua, mutta se ei näkynyt tv-kameroille.

Valmentaja arvioi, että kylmähermoisuuteen auttoi varma hallikausi. Hurske on aitonut uransa ylivoimaisesti kovimman talven. Uran kymmenen parasta aikaa hän on kellottanut alkukauden aikana.

Yhtä tulosta lukuun ottamatta Hurskeen kaikki ajat painuivat alle 8 sekunnin. Ainoa kauneusvirhe, 8 sekunnin aika, tuli helmikuussa Pariisissa, jossa Hurske kolautti lujaa heti ensimmäiseen aitaan. Se vei vauhdin täysin.

”Kun suoritusvarmuus on ollut sekä harjoituksissa että kilpailuissa hyvää, niin toki se tuo itseluottamusta, mutta silti aina arvokisat ovat arvokisoja, jännittää ja kovia tyttöjä on viivalla. Ihan mitä tahansa voi sattua”, Suihko sanoo.

60 metrin aidat on herkkä laji, jossa lähdöllä on iso merkitys.

”Se on niin muutamasta sentistä kiinni. Jos tulee ponnistus liian kaukaa tai menee liian lähelle aitaa, se voi olla siinä”, Suihko kuvaa.

Reetta Hurske antoi paljon mestaruusunelmalleen. Hallikauden käynnityttyä hän on vältellyt kontakteja, jotta ei sairastuisi ennen EM-kisoja.

Pitkä matka mestariksi

Valmentaja Suihko on kulkenut Hurskeen rinnalla käytännössä koko tämän uran ajan. Suihko aloitti Pyrinnössä vuonna 1995 syntyneiden ryhmän kanssa, kun Hurske oli lapsi.

Tie tähän pisteeseen on ollut pitkä, mutta hieno.

”Reetta on ollut hyvin päämäärätietoinen ja uhrannut urheilulle. Onhan meillä ollut paljon vastoinkäymisiä ja paljon hienoja hetkiä. Se on aina se suola urheilussa”, Suihko kertoo.

EM-kisoissa Hurske ja Suihko saivat pääosin nautiskella, jännityksestä huolimatta. Sunnuntaina molemmat olivat hyvällä mielellä.

”Reetta sanoi tuossa, että hän voittaa tänään kaksi kertaa”, Suihko sanoo ja viittaa välierään ja finaaliin.

Mestaruus herkisti Hurskeen (kesk.). Tuoreeltaan valmentaja ei tiennyt, miten EM-kultaa juhlitaan, mutta juhlat olivat luvassa. Vasemmalla Nadine Visser ja oikealla Ditaji Kambundji.

Ennen alkuerää jännitys oli kovimmillaan.

”Alkuerässä piti ottaa vähän niin kuin varman päälle, että siitä pääsee varmasti jatkoon, eikä tule yhtään virhettä, jotta tie ei tyssää siihen”, Suihko sanoo.

Pitkälle, yhä jatkuvalle yhteistyölle kirkkain mitali oli hieno palkinto.

”Harvoin näitä tilanteita tulee, että urheilija on huippukunnossa ja sitten vielä onnistuu täydellisesti arvokisafinaalissa. Ne eivät aina osu kohdalleen herkässä lajissa. Tämä on ollut mielettömän hieno kokemus ja suoritus tälle päivälle”, Suihko kehuu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut