Wilma Murto sisäratojen Euroopan mestari uudella Suomen ennätyksellä

Viime kesänä ulkoratojen Euroopan mestaruuden seiväshypyssä voittanut Wilma Murto on nyt mestari myös hallissa.

Wilma Murto ylitti korkeudet 470:een asti ensimmäisellään – ainoana kilpailijana seiväsfinaalissa.

4.3. 19:13 | Päivitetty 4.3. 20:46

Aamulehti

Seiväshyppääjä Wilma Murto, 24, varmisti Suomen ensimmäisen mitalin Turkin Istanbulissa järjestettävissä yleisurheilun EM-hallikisoissa. Murto nappasi EM-kultaa.

Turussa asuva Murto on ensimmäinen suomalainen nainen, joka on voittanut hallikisoissa Euroopan mestaruuden. Hän on myös ensimmäinen suomalainen yleisurheilija, jolla on EM-kultaa sekä hallista että ulkoradoilta.

Murto ylitti kolme ensimmäistä korkeuttaan – 445, 460 ja 470 – ensimmäisellä yrityksellään. Aiempaa sisäratojen Suomen ennätystä sivunnut korkeus 475 meni yli vasta kolmannella.

Uuden sisäratojen Suomen ennätyksen 480 Murto hyppäsi ensimmäisellään yli ja siirtyi sillä kisan kärkipaikalle.

”Kisan edetessä nousi arvokisavire. Kiva oli huomata, ettei ollut yhden kerran kikka”, Murto pohti Ylen tv-haastattelussa viitaten viime kesän ulkoratojen EM-kultaan.

Ulkoratojen Suomen ennätyksen 485 Murto hyppäsi elokuussa Münchenin EM-kisoissa.

Jo Münchenistä tuttu vastustaja, Slovenian Tina Šutej sijoittui kilpailussa toiseksi. Seiväsfinaalin johdossa käväissyt Šutej pudotti ensimmäisen yrityksensä korkeudesta 480. Tämän jälkeen hän nosti riman 485:een, muttei päässyt sitä yli kahdella jäljelle jääneellä yrityksellään.

Pronssia otti tšekki Amálie Švábikova tuloksella 470.

Seiväshypyn mitalikolmikko: hopeamitalisti Tina Šutej (vas.), kultamitalisti Wilma Murto ja pronssille yltänyt Amálie Švábikova.

Mestari jatkoi kilpailua yksin. Hän yritti uutta Suomen ennätystä 491 jäykemmällä seipäällä, mutta kaksi yritystä jäivät limboiksi.

”En hilkulle päässyt, mutta odotan kovasti seuraavia yrityksiä. Hiveli aivoja että olisi ollut Jelena Isinbajevan kisaennätys, jos olisi pystynyt rikkomaan.”

Venäläisellä Isinbajevalla on nimissään naisten ulkoratojen maailmanennätys 506 vuodelta 2009.

Murto on hallikauden alussa ajanut sisään aiempaa pidempiä ja jäykempiä seipäitä. Istanbulissa hän kilpailee kuitenkin samoilla seipäillä kuin viime kesänä.

Suomen edellinen EM-hallikulta on vuodelta 2000. Sen pukkasi Timo Aaltonen miesten kuulantyönnössä.

Rinne karsiutui finaalista

Lauantai-iltana suomalaisista kilpailemassa oli myös Joonas Rinne. Hän oli 800 metrillä 11:s uudella halliennätysajallaan 1.47,96.

Loppukilpailuun eteni kahdeksan juoksijaa, ja sinne päästäkseen Rinteen olisi täytynyt pinkoa noin puoli sekuntia nopeammin.

Aamun karsinnoissa Pirkanmaalta oli vahva edustus mukana. Tampereen Pyrinnön Reetta Hurske voitti oman alkueränsä ajalla 7,93 ja eteni sunnuntaina käytävään välierään.

”Tietyllä tavalla nyt on vapautunut tunne, mutta eihän tuo juoksu ollut sitä mitä halusin tältä alkuerältä. Tavoite oli juosta 7,8-alkuinen tulos”, Hurske sanoi Suomen urheiluliiton tiedotteessa.

Ikaalisten Urheilijoiden Samuli Samuelsson jäi kolmen sadasosasekunnin päähän jatkopaikasta miesten 60 metrin alkuerissä. Samuelsson juoksi erässään kuudenneksi ajalla 6,75.

Seiväshypyn miesten karsinnassa Pyrinnön Urho Kujanpää jäi tulokseen 540 ja karsiutui loppukilpailusta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut