Petter Northug äityi taas hehkuttamaan Niko Anttolaa – viestin sankari kuittasi kehut kylmänviileästi

Sunnuntaina Vasaloppetin hiihtävä Petter Northug ennustaa Niko Anttolasta henkilökohtaista mitalistia jo 2025. Iivo Niskanen hiihtää norjalaislegendan mukaan sunnuntaina kullasta.

Petter Northug ennustaa Niko Anttolalle (kuvassa) henkilökohtaista mitalia jo seuraavista MM-kisoista 2025. Ne pidetään Northugin kotikaupungissaan Trondheimissa.

3.3. 18:19

Suomen 20-vuotiasta sankariankkuria Niko Anttolaa äskettäin vahvasti ylistänyt hiihtolegenda Petter Northug äityi perjantaina uusiin ylisanoihin Anttolasta. Northug kehui nuoren suomalaisen teknisiä kykyjä nuorten MM-kisojen aikana ja vakuutteli, että Suomi olisi tehnyt dramaattisen virheen syrjäyttämällä torniolaisen aikuisten MM-ryhmästä.

”Loistava esitys tuollaisessa tilanteessa, henkinen prässi on ollut valtava. Ja Suomen hiihdon tulevaisuudelle on tärkeää, että Niko sai ensimmäisestä arvokisaviestistään positiivisen kokemuksen. Minulle se oli aikanaan henkisesti tärkeää”, kertoi Northug puhelimitse.

Lue lisää: Niskanen tsemppasi nuorta sankaria ennen h-hetkeä – Hakolalla näkemys, mitä korvaan kuiskutettiin: ”Kaikki ankkurit ovat pettäneet”

Northug vei Norjan debyytissään loppukirillä kultaan Sapporon MM-kisoissa 2007 ja oli ankkuroimassa Norjaa arvokisavoittoon yhteensä viisi kertaa.

Hän seurasi perjantain viestiä Ruotsissa, jossa hiihtää sunnuntaina tasatyönnöllä 90 kilometrin Vasaloppetin. Torstaihin saakka Northug työskenteli Planicassa Norjan TV2:n asiantuntijana.

”Nikon hiihdosta paistoi taas tilanteen täydellinen hallinta. Suoritus oli kylmäpäinen ja teknisesti rento. Aivan loistavaa, Suomi!”

Northugista kehittyi maailmantason huippu kahden vuoden rakettimaisen kehityspurskeen aikana 2005–2007. Matkalta toki puuttui sellainen muuttuja kuin varusmiespalvelus, jonka Anttola aloittaa Kainuun Prikaatin urheilukomppaniassa huhtikuussa.

Northug näkee Anttolan sijaitsevan paraikaa juuri samanlaisella käyrällä.

”Uskon hänen ottavan henkilökohtaisen MM-mitalin jo 2025.”

MM-kisat järjestää silloin Northugin kotikaupunki Trondheim maastoissa Granåsenissa. Ne sopivat Anttolan hapenottokyvylle ja teknisille kyvyille kuin hanska käteen. Maastoista pojalle voi kertoa valmentajaisä Marko Anttola, joka 1997 Trondheimin MM-kisoissa oli Mika Myllylän suksihuoltaja. Anttola taikoi mestarin sukset 50 kilometrin väliaikalähtöön (p) kultakuntoon.

Petter Northug uskoo brutaalin viestivedon puskeneen Iivo Niskasen suorituskykyä eteenpäin sen ratkaisevan rahtusen, joka on sunnuntaina kova sana 50 kilometrin (p) massalähtökilpailussa.

Anttola oli noteerannut Northugin aiemmat kehut. Uusiin hän suhtautui maltillisesti.

”Mukava noita on kuulla. Mutta matka on pitkä ja työt kesken.”

Myös Iivo Niskasesta Northugilla oli suomalaisia innostavaa kerrottavaa. Niskanen hiihti viestin perinteisten osuuksien nopeimman ajan ennen Pål Golbergia.

”Loistava veto ja hienoa, että Iivo sai vihdoin viestimitalinkin. Iivo tulee tuollaisen suorituksen jälkeen sunnuntain viidellekympille aivan huippukunnossa ja hiihtää kullasta.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut