Viisi pointtia MM-viestistä – tätä Suomen mitali olisi vaatinut

Kerttu Niskasen osakkeet päämatkaa ajatellen eivät ainakaan laskeneet torstaina.

Kerttu Niskanen ja Ebba Andersson pitivät vauhtia toisella osuudella.

2.3. 17:42

Aamulehti, Planica

Naisten viestijoukkue toi suomalaisittain aivan uudenlaista värinää hiihdon MM-kisoihin. Joukkue oli mitalitaistelussa käytännössä alusta loppuun.

Tässä viisi pointtia kutkuttavasta kilpailusta.

Suomen sukset toimivat

Suomi ei ainakaan hävinnyt suksiinsa. Päinvastoin suomalaisten työkalut toimivat mainiosti toisin kuin Ruotsilla, jolla oli yllättäviä ongelmia.

Onnistuminen huoltokopilla oli erityisen tärkeää avausosuuden hiihtäneelle Johanna Matintalolle, joka lähti kisaan epävarmana kunnostaan. Alla oli epäonnistunut sprinttikisa. Hän myös hyytyi yllättävällä tavalla maailmancupin viestissä juuri ennen MM-kisoja.

Torstaina Matintalolla oli kulkupäivä. Hän pystyi kuljettamaan suksiaan sopivan rennosti ylämäissä ja sai kalustostaan etua myös laskuissa.

USA hyytyi heti

Yksi Suomen mitalin uhkaajista oli ennakkoon Yhdysvallat. Joukkueen etukäteen heikoin lenkki oli pantu avausosuudelle. Se oli Hailey Swirbulille liian kovan paikka. Swirbul tippui yli 20 sekunnin päähän.

Kun lisäksi Rosie Brennan kaatui ja katkaisi sauvansa toisella osuudella, oli Yhdysvallat ulkona kärkitaistosta. Se avasi Suomelle mitalitien.

Saksa pysyi kyydissä

Saksa oli juuri niin vahva ja jopa väkevämpi kuin osattiin odottaa. Saksalaisnaiset ovat lähestyneet maailman kärkeä, ja se näkyi viestissä.

Jälkikäteen ajateltuna toinen osuus nousi suureen rooliin. Kerttu Niskanen ei pystynyt tekemään mahtihiihtoa, joka olisi pudottanut Saksan Katharina Hennigin kyydistä. Hennig hiihtää vahvaa kautta ja pystyi vastaamaan Niskasen iskuun.

Eveliina Piippo olisi tarvinnut kolmannelle osuudelle pienen etumatkan Saksaan, jotta olisi voinut päästä vaihtoon tasoissa.

Ruotsin tähdet hapoilla

Ruotsin ykköstykit Ebba Andersson ja Frida Karlsson vaikuttivat viestissä tavallisilta kuolevaisilta. Lauantain 30 kilometrin perinteisen kaksi kärkipaikkaa oli pedattu valmiiksi ruotsalaisille, mutta nyt peli näyttää olevan taas auki.

Kerttu Niskasen osakkeet päämatkaa ajatellen eivät ainakaan laskeneet torstaina.

Viesti yllätti taas

Ruotsi lähti suurena suosikkina, mutta viesti osoitti jälleen luonteensa. Venyjät ovat suuressa arvossa, ja melkeinpä aina joku alisuorittaa. Ruotsin tippuminen kokonaan mitalien ulkopuolelle olisi ollut järisyttävä yllätys.

Sinikeltaiset pelasivat lopulta kasvonsa, mutta länsinaapurissa riittää varmasti puhetta viestin jälkeen. Ruotsin ja Suomen ero maalissa oli 1,8 sekuntia. Se nyt ei varsinaisesti ole maiden tasoero tällä hetkellä.

Tulokset:

Naisten 4x5 km (2p+2v): 1) Norja 50.33,3 (Tiril Udnes Weng, Astrid Öyre Slind, Ingvild Flugstad Östberg, Anne Kjersti Kalvå), 2) Saksa 20,5 sekuntia jäljessä (Laura Gimmler, Katharina Hennig, Pia Fink, Victoria Carl), 3) Ruotsi –28,7 (Emma Ribom, Ebba Andersson, Frida Karlsson, Maja Dahqvist), 4) Suomi –30,5 (Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Eveliina Piippo, Krista Pärmäkoski), 5) USA –1.34,6 (Hailey Swirbul, Rosie Brennan, Jessie Diggins, Julia Kern), 6) Ranska –2.29,6 (Juliette Ducordeau, Delphine Claudel, Flora Dolci, Lena Quintin), 7) Italia –2.30,0 (Anna Comarella, Cristina Pittin, Francesca Franchi, Federica Sanfilippo), 8) Kanada –3.24,5 (Katherine Stewart-Jones, Jasmine Lyons, Liliane Gagnon, Olivia Bouffard-Nesbitt), 9) Tshekki –3.53,0, 10) Sveitsi –4.16,8. Mukana oli 13 joukkuetta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut