Kansainvälistä hiihtoa johtava ruotsalainen miljardööri puolustaa venäläisten paluuta kisa-areenoille: ”Urheilu on ihmisoikeus”

Ruotsalainen Johan Eliasch haluaa uudistaa maastohiihdon kilpailuformaatteja kovasti.

Johan Eliasch haluaa uudistaa kovasti kansainvälistä maastohiihtoformaattia, ja hänestä yhdistetyllä on kaikki syyt olla asemastaan huolissaan

24.2. 9:30

Kansainvälistä hiihtoliittoa Fisiä johtava ruotsalais-englantilainen miljardööri Johan Eliasch, 61, on asunut pääasiassa Lontoossa jo 40 vuotta. Hän ehdotti haastattelukieleksi ruotsin sijaan englantia, kun Ilta-Sanomat haastatteli hänet Planican MM-stadionin VIP-tilassa keskiviikkona.

Lukuisilla liiketoiminta-alueilla rikastunut Eliasch tunnetaan parhaiten urheiluvarustejätti Headin pitkäaikaisena toimitusjohtajana sekä nykyisenä hallituksen puheenjohtajana ja suuromistajana.

Hänet olisi kaikissa tilanteissa valittu helposti toiselle kaudelleen Fisin puheenjohtajaksi, mutta osa liiton jäsenmaista katsoi Fisin rikkoneen omia äänestyssääntöjään Eliaschin uudelleenvalinnassa.

Kabinettiskandaalia tutkii nyt urheilun kansainvälinen vetoomuselin Cas, joka tämän vuoden aikana kertoo näkemyksensä pohatan uudelleenvalinnasta.

Fisin urheilulajeista varsinkin maastohiihdon vetovoima on muutaman ydinmaan ulkopuolella suorastaan romahtanut. Tämän paljastavat karusti esimerkiksi tv-katsojaluvut.

Eliasch ei ole hiihtopiireissä salaillut tyytymättömyyttään lajin tilanteeseen ja aikoo ajaa läpi merkittäviä muutoksia esimerkiksi kilpailuformaatteihin.

”Avainasioita muutostyössä ovat tapahtuman kesto, katsojakokemus niin tv:ssä kuin katsomossa sekä tv-tuotteen kehittäminen ylipäätään. Meillä on hienot lajit, mutta emme missään nimessä ole olleet parhaimmillamme niiden tuotteistamisessa.”

Eliasch ei halunnut kertoa, millaisia konkreettisia muutoksia hän haluaa esimerkiksi hiihtomatkoihin tai mitä hän ajattelee perinteisen hiihtotavan tulevaisuudesta.

Kun Ilta-Sanomat kysyi, mitä Eliasch ajattelisi esimerkiksi 100 metrin sprinttihiihdosta, mies innostui:

”Se olisi loistava idea. Kompakti, kiihkeä, kaikki tapahtuisi katsojien edessä ja se olisi helppo muuttaa upeaksi tv-tuotteeksi.”

Myös yhdistettyä hiihtoa odottaa iso muutostyö, jos laji haluaa pitää uhatun olympiastatuksensa vielä vuonna 2030.

”Yhdistetty on syystäkin huolissaan tulevaisuudestaan. Lajilla on hieno historia, mutta sen täytyy muuttua, jotta sillä olisi myös tulevaisuus.”

Maastohiihto on niitä lajeja, joissa kansainvälinen vaatimustaso on pudonnut selvästi venäläisten sotapannan takia.

”Jos ajattelemme asiaa vain urheilun näkökulmasta, Venäjä on talviurheilulle erittäin tärkeä maa. Mutta asia on tietenkin erittäin sensitiivinen; Ruotsin armeijan käyneenä miehenä ymmärrän sen hyvin.”

Eliasch on Venäjällä erittäin laajasti verkostoitunut henkilö yhteiskunnan ylimpiä kerroksia myöten. Tästä puolesta hän ei Ukrainan sodan vuosi sitten alettua ole kovasti halunnut puhua julkisuudessa.

Mielipiteensä venäläisurheilijoiden sulkemisesta kansainvälisen urheilutoiminnan ulkopuolelle hän kuitenkin esittää mielellään.

”Käynnissä olevaan tilanteeseen (Ukrainan sotaan) ja sen ratkeamiseen tai päättymiseen ei vaikuta se, saavatko venäläiset urheilla vai eivät. En pidä urheilun ja urheilijoiden käyttämisestä politiikanteon jatkeina. Kukaan ei voi valita, missä syntyy. Urheilu on ihmisoikeus.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut