Pyrinnön liigapelaaja sai sakko­rangaistuksen lyötyään vetoa oman joukkueensa pelistä – ”Ajattelematon virhe, jota kadun”

Valtteri Leppänen oli yksi kuudesta pelaajasta, jotka saivat sakkorangaistuksen vedonlyönti­kiellon rikkomisesta. Tapaus eteni myös poliisitutkintaan.

Pyrinnön Valtteri Leppänen (vas.) ja Kobrien Antto Nikkarinen taistelivat rajusti pallosta lokakuussa 2022 pelatussa liigaottelussa.

17.2. 18:05 | Päivitetty 17.2. 21:11

Aamulehti

Suomen Koripalloliitto tiedotti perjantaina langettaneensa sakkorangaistuksia kuudelle pelaajalle vedonlyöntikiellon rikkomisesta.

Rangaistukseen johtanut toiminta koski joulukuussa 2020 pelattua miesten IA-divisioonan ottelua, jossa Pyrintö Akatemia A kohtasi Pyynikin palloiluhallissa Helsingin NMKY:n.

Ottelu päättyi HNMKY:n voittoon pistein 111–105. Vierasvoitto oli ennakko-odotuksiin nähden yllättävä, sillä Pyrinnöllä oli ottelussa mukana useita liigajoukkueessa pääasiassa pelanneita ulkomaalaisvahvistuksia.

Koripalloliiton mukaan kuusi samassa sarjassa pelannutta pelaajaa rikkoi sääntöjä lyömällä vetoa tuosta ottelusta. Yksi heistä oli Pyrinnön Valtteri Leppänen, joka kuusikosta ainoana pelasi myös kohteena olleessa ottelussa.

”Tekemäni kahden euron vedonlyönti oman joukkueen voitosta oli ajattelematon virhe, jota kadun, sekä pahoittelen sääntörikkomusta”, Leppänen kommentoi Twitterissä.

Kuluvalla kaudella Leppänen, 25, on pelannut Pyrinnön edustusjoukkueen riveissä 22 liigaottelussa. Hän on tehnyt vajaan 13 minuutin keskimääräisellä peliajalla 2,9 pistettä ottelua kohden.

Muut pelaajat olivat Kristika Turun Elias Diaz Suomela, Kouvojen Henri Permanto ja Johan Immonen sekä HBA:n Aarni Korkiatupa ja Erik Sajantila. Permanto, Korkiatupa ja Sajantila pelaavat Leppäsen tavoin nykyään Korisliigassa.

Sakkojen suuruutta ei paljastettu.

Päätöksestä ei yksimielisyyttä

Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Suomen urheilun eettisen keskuksen kilpailu­manipulaation vastainen toimintaryhmä teki tapauksista rikosilmoituksen. Helsingin poliisilaitoksen poliisitutkinta valmistui viime marraskuussa, eikä tapauksesta nostettu syytteitä.

Liiton mukaan yksikään pelaajista ei saavuttanut rikkomuksellaan taloudellista hyötyä. Luultavimmin koko kuusikko löi vetoa Pyrinnön voiton puolesta.

Sääntö- ja kurinpitoyksikön päätökset eivät kuitenkaan olleet yksimielisiä. Osa yksikön jäsenistä oli sitä mieltä, että pelaajille olisi pitänyt määrätä myös kilpailukieltoa.

”Nämä tapaukset toimivat toivottavasti muistutuksena kaikille osapuolille siitä, että vedonlyönti omista otteluista tai sarjoista on yksiselitteisesti kiellettyä”, Koripalloliiton kilpailujohtaja Tom Westerholm sanoo tiedotteessa.

”Siinä missä urheilijalla on vastuu antidoping­säännöstöjen noudattamisesta, on vedonlyöntikiellon noudattamisesta vastuu kaikilla joukkueen jäsenillä.”

Vedonlyönti oman sarjan otteluista on kielletty sekä koripallon kilpailusäännöissä että huippusarjoissa allekirjoitettavassa joukkueen jäsenen sitoumuksessa, liiton tiedotteessa kerrotaan.

Päivitetty 17.2. kello 21.15: Lisätty Koripalloliitolta myöhemmin tullut tieto kuudennesta sakotetusta pelaajasta Henri Permannosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut