STT
Hämeenlinnalainen naislentopalloilu on ollut koko 2000-luvun menestyksen aallonharjalla vahvalla mitalisarjallaan. Hämeenlinnalaisten vuodesta 2000 lähtien voittamien 10 mestaruuden ja 11 muun mitalin taustalla häilyy kuitenkin tumma varjo.
Hämeenlinnan Lentopallokerhon manageri Ville Kalliomäki sai vuodenvaihteessa Lentopalloliiton sääntöryhmältä rangaistuksen epäasiallisesta käytöksestä. Suomen urheilun eettisen keskuksen (Suek) selvityksessä hänen katsottiin syyllistyneen epäasiallisiin puheisiin ja viesteihin vuonna 2021.
Lentopalloliiton mukaan managerin toiminta oli erityisen tuomittavaa, koska hänellä on valta-asema pelaajiin. Seuralle liitto antoi sakot, koska seura ei varmistanut pelaajien turvallista oloa.
Kalliomäki myönsi tammikuun alussa Hämeen Sanomissa olevansa rangaistuksen kohde. Hän kertoi lehdelle kommentoineensa pelaajan takapuolta ja lähettäneensä seksuaalissävytteisen viestin tämän sosiaalisen median päivitykseen liittyen.
STT:n tietojen mukaan Kalliomäen asiaton käytös oli alkanut tuntuvasti ennen Suekin tutkimaa tapausta. Sanallisen häirinnän lisäksi manageri myös kosketteli pelaajaa asiattomasti. Nyt Kalliomäki ei halunnut kommentoida uusia tietoja STT:lle.
Fyysistäkin häirintää
Kaudella 2008–2009 Hämeenlinnassa pelannut Elina Salomäki kertoo STT:lle, että oli lopettaa uransa Kalliomäen käytöksen takia. Salomäki, 41, halusi tulla kokemustensa kanssa julkisuuteen, jotta Suekille ilmoituksen tehnyt pelaaja ei tuntisi jäävänsä yksin.
Salomäen mukaan Kalliomäelle oli tyypillistä, että hän kommentoi pelaajien ulkonäköä asiattomasti.
”Onko hyvä perse tai hyvät tissit”, Salomäki kertoo Kalliomäen kommentoineen usein, myös vastustajan pelaajista.
Kalliomäen häirintä oli ajoittain myös fyysistä. Salomäen mukaan mies saattoi harjoituksissa ohi kävellessään tarttua häntä takapuolesta. Se oli shokki. Salomäki oli tottunut kuuden Yhdysvaltain yliopistovuotensa aikana tarkkoihin sääntöihin joukkueessa.
”Ajattelin silloin, että selviän tästä vuodesta, vaikka kokemukset olivat kipeitä. Ajattelin, että kestän, koska haluan suojella joukkueessa pelanneita nuorempia pelaajia”, psykiatrisen sairaanhoitajan koulutuksen saanut Salomäki sanoo.
”En ollut silloin tarpeeksi vahva nostamaan asiaa esille. Mielessä oli myös se, että jos haluan jatkaa pelaamista, miten asian esiin tuominen vaikuttaa siihen.”
Salomäen pelaajaura jatkui kotimaassa ja ulkomailla ammattilaisena kevääseen 2016.
Pelaajat varoittelevat Kalliomäestä
Kalliomäen käytös vaikuttaa STT:n haastattelemien pelaajien mukaan olevan laajalti tiedossa lentopalloilevassa Suomessa.
Erään seurassa viime vuosina pelanneen naisen mukaan pelaajakollegat valmistelevat Hämeenlinnaan siirtyvää pelaajaa muistuttamalla, että ”Ville on sitten Ville”. STT:n haastattelema pelaaja ei halua nimellään julkisuuteen, mutta kertoo, että muuten Hämeenlinnassa pelaajan asiat olivat hyvin.
Salomäkikin arvasi heti, kenestä on kyse, kun Yle kertoi Suekin syksyllä aloittamasta tutkinnasta, joka kohdistui Hämeenlinnan Lentopallokerhoon.
Moni muu Hämeenlinnassa pelannut pelaaja ei halunnut ottaa osaa julkiseen keskusteluun aiheesta. STT tavoitti lähes kaikki Salomäen Hämeenlinnan-kauden joukkuekaverit ja useita viime vuosina seurassa pelanneita pelaajia. Heistä yksi vahvisti nimettömänä, että Kalliomäki oli käyttäytynyt häntäkin kohtaan asiattomasti. Yksi olisi ollut valmis kertomaan kokemuksiaan juristille, mutta ei toimittajalle.
Lentopallokerhon nykyinen puheenjohtaja Juha Heinonen totesi puhelimitse, että häirintäasia on seuran puolesta ”case closed” (loppuun käsitelty), eikä ole tarvetta kommentoida STT:n uusia tietoja.
Hämeenlinnalaisseuraa Salomäen pelikaudella johtanut puheenjohtaja Jarmo Lempiäinen sanoi puhelimitse STT:lle, etteivät pelaajat moittineet seurajohdolle Kalliomäen käytöstä, vaan päinvastoin kiittelivät tätä.
Lempiäinen kyseenalaisti Suekin tutkintaan johtaneen tapauksen, joka koski Kalliomäen epäasiallista käytöstä vuonna 2021.