Viestin hirmuosuus alleviivasi Anni Alakosken vahvan paluun – Lauri Lepistö haluaa pärjätä tällä kaudella vielä maailmancupissakin

Kainuun Hiihtoseura ja Imatran Urheilijat hiihtivät Suomen cupin viestivoittoihin Vantaalla.

Kainuun Hiihtoseuran Anni Alakoski vetäisi hirmuvedon viestin toisella osuudella ja lähetti Johanna Ukkolan ankkuriosuudelle tuntuvassa johdossa.

12.2. 16:24

Anni Alakoski lykki tuplavoittoon viikonloppuna Vantaalla järjestetyissä maastohiihdon Suomen cupin kilpailuissa. Lauantain perinteisen kympin ykkössijan jatkoksi hän paalutti sunnuntain viestiosuudellaan Kainuun Hiihtoseuran voiton.

Kilpahiihto kahtena peräkkäisenä päivänä ja hyvin tuloksin alleviivasivat, että alkuvuoden murheet ovat takana.

”Alkuvuodesta on ollut paljon sairasteluja ja muita terveysmurheita. Tämä oli ensimmäinen kisaviikonloppu pidemmän tauon jälkeen”, 25-vuotias hiihtäjä ruoti rauhallista paluuta tositoimiin.

Lauantaina Alakoski taivutti kympillä Vuokatti Ski Team Kainuun Vilma Nissisen 12,6 sekunnilla. Sunnuntain viestissä riitti kirittävää, mutta Alakoski tarjoili hirmuhiihdon.

”Jouduin lähtemään kovaa ja hirvitti, kestänkö loppuun asti. Kyllä kestin. Tänään hiihto oli paljon irtonaisempaa. Jouduin lähtemään kovaa, mutta pääsin muutenkin paremmin vauhtiin. Eilinen oli hyvä avaus tätä päivää varten.”

”Opin asiat kantapään kautta”

B-maajoukkueeseen kuuluva Alakoski hiihti marras-joulukuun taitteessa neljästi 30 parhaan joukkoon maailmancupissa ja pääsi ensimmäistä kertaa kiertämään maailmancupia säännöllisesti. Lupaava meno tyssäsi vuodenvaihteen Tour de Skillä, kun hän keskeytti Oberstdorfin 10 kilometrin kilpailun.

Alakoski myönsi, että hän maksoi oppirahoja, kun maailmancupin raaka todellisuus iski kasvoille joulukuussa.

”Yllättäen tuli paljon kisoja ja matkustelua alkukauteen. Palautuminen hidastui, ja kokonaiskuormitus nousi.”

”Opin asiat kantapään kautta. Kun tulee paljon kisoja”, pitää muistaa syödä ja levätä paljon.

MM-kilpailut järjestetään helmi-maaliskuun taitteessa Planicassa, mutta Alakoski suhtautui mahdollisuuksiinsa alun perinkin realistisesti. Viimeistään alkuvuoden vaikeuksien jälkeen hänen nimensä pyyhittiin ehdokkaiden joukosta.

”Kausi lähti menemään hyvin. Silloin MM-kilpailut kävivät mielessä, mutta vuodenvaihteessa ajatukset kariutuivat. Olisi kiva päästä hiihtämään maailmancupia vielä loppukaudesta. Toivottavasti meno vielä paranee, kun saan treenejä ja kisoja alle.”

Sunnuntaina Heini Hokkanen vei viestiä ennen Alakoskea, joka lähti perinteisellä hiihdetyssä 3x5 kilometrin kilpailussa taipaleelleen 28 sekuntia kärjen jälkeen.

Alakoski toi joukkueensa vaihtoon 22,6 sekunnin johdossa Vantaan Hiihtoseuraan. Johanna Ukkola venytti eron 44,7 sekuntiin ja sinetöi voiton. Vuokatti Ski Team Kainuu oli kolmas.

”Kroppa toimii tällä hetkellä. Terveysmurheet ovat jääneet taakse. Kaikki on nyt hyvin ja kunnossa”, Alakoski iloitsi.

Anni Alakoski voitto myös lauantain kymmenen kilometrin perinteisen kilpailun. Toiseksi hiihti Vuokatti Ski Teamin Vilma Nissinen ja kolmanneksi Vantaan Hiihtoseuran Anni Kainulainen.

Lepistö hamuaa paluuta

Lauri Lepistö kiristi Jämin Jänteen ankkurina Suomen cupin viestin kolmoseksi, mutta haluaa pärjätä tällä kaudella vielä maailmancupissakin.

Maastohiihtäjä Lauri Lepistö tavoitteli tällä kaudella edustuspaikkaa Suomen MM-joukkueesta, mutta valintaa Planicaan ei tullut. Kotimaisilla laduilla pärjäämisen lisäksi hän aikoo näyttää osaamistaan vielä kansainvälisilläkin laduilla.

”Maailmancupissa pitäisi päästä 20 parhaan joukkoon ja sitä kautta takaisin maajoukkueeseen. Olen treenannut pari vuotta yksin ja B-maajoukkueen kanssa. Nyt pitäisi päästä takaisin isojen poikien leikkiin”, hän paalutti sunnuntaina Vantaalla.

Jämin Jänteen ankkuri Lepistö taipui Suomen cupin 3x7,5 kilometrin viestin loppukirissä Taivalkosken Metsä-Veikkojen Lauri Mannilalle ja toi joukkueensa maaliin kolmantena. Imatran Urheilijat voitti 18,8 sekunnilla Taivalkoskeen.

”Hiihto oli ihan ok. Aika samanlaista kuin eilen (lauantaina). Keli oli vähän nopeampi, Lepistö vertaili suoritustaan lauantain 10 kilometrin perinteisen kilpailuun”, jonka hän voitti.

Markus Vuorela lähetti Lauri Lepistön ankkuriosuudelle.

Lihaksisto solmuun

Loppuvuodesta 26-vuotiaan Lepistön unelma uran toisista MM-kilpailuista oli vielä elossa.

”Kausihan lähti tosi hyvin liikkeelle, ja tuli uran parhaita sijoituksia”, Rukan maailmancupin perinteisen kympillä 18:nneksi räväyttänyt hiihtäjä tuumi.

”Jäin Beitostölenin maailmancupin jälkeen harjoitustauolle ja ehkä vähän turhan ahnaasti lähdin treenaamaan kohti Tour de Skitä ja loppukautta.”

Lepistö myöntää keränneensä hankaluudet itse.

”Harjoittelin varmaan vähän liikaa ja liian kovaa, kun otetaan huomioon, että lähdin sitten korkealle kilpailemaan, ja tuli paljon kisoja. Lihaksisto meni solmuun Tourilla. En pystynyt edes omilla parhailla matkoilla tekemään tulosta.”

Vastassa oli seinä ennen Tourin loppunousua.

”Päälle tulin vielä kipeäksi. Nyt olen toipunut”, hän alleviivasi.

Sunnuntaina Jämin Jänne oli yksi perinteisellä hiihdetyn viestin ennakkosuosikeista, vaikka ykköstähti Ristomatti Hakola ei lähtöviivalle saapunutkaan. Hän jätti Hakunilan laduilla hiihdetyn Suomen cupin väliin monen muun MM-kilpailuihin lähtijän tavoin.

Aku Nikander ja Markus Vuorela veivät Jämin viestiä ennen Lepistöä, joka lähti ankkuriosuudelle neljäntenä, 31,9 sekuntia kärjen jälkeen. Vuokatti Ski Team Kainuu hyytyi pois mitalitaistelusta, mutta kärkijoukkue Imatra, ja lopulta Taivalkoskikin olivat liian sukkelat.

Taivalkosken Metsä-Veikkojen Lauri Mannila, Oskari Hökkä ja Heikki Korpela, Imatran Urheilijoiden Remi Lindholm, Miro Karppanen ja Ville Ahonen sekä Jämin Jänteen Markus Vuorela, Lauri Lepistö ja Aku Nikander miesten perinteisen 3 x 7,5 km viestin palkintojenjaossa sunnuntaina.

Imatralla riittää leveyttä

Imatran viesti sujui mukavasti aloittaja Ville Ahosen pientä hämminkiä lukuun ottamatta.

”Ajattelin ottaa alun rauhallisesti, mutta jäin pussiin. Piti nostaa asemia äkkiä ensimmäisen mäen jälkeen. Rantalan Eero ja pari muuta olivat irti”, Ahonen nosti esiin Vuokatin aloittaja Rantalan.

Imatran ykkösjoukkueessa hiihtivät Ahosen lisäksi Remi Lindholm ja Miro Karppanen. Imatran kakkosjoukkue oli ensimmäisen osuuden jälkeen toisena, kun Olli Ahonen pysyi veljensä Villen tuntumassa 0,5 sekunnin päässä.

”Olli veti tänään hyvin ja parempi hiihto häneltä kuin eilen”, Ville kehaisi.

Kakkosjoukkue hyytyi lopulta 14:nneksi.

Imatran miehistä Ville Ahonen ja Lindholm valittiin MM-kilpailuihin. Molemmat olivat tyytyväisiä siihen, miten Suomen cup toimi avaavana kilpailuna ennen kauden päätavoitetta.

”Onnistuneet kisat ja jopa parempaa kulkua kuin odotin. Normaalimatkat ovat olleet tällä kaudella vähän vaikeita, mutta nyt menee paremmin”, Ahonen iloitsi.

Mitä MM-kilpailuissa voi odottaa?

”Toivottavasti uran parasta. Välierissä en ole ollut aiemmin”, sprintin 12 parhaan joukkoon yltämisen tavoitteekseen paljastanut Ahonen sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut