Helsinki
Kansainvälinen olympiakomitea KOK on väläyttänyt mahdollisuutta venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden paluulle kansainvälisiin kisoihin, mutta ajatus herättää Euroopassa laajaa vastustusta ministeritasolla.
Britannian kutsumaan etäkokoukseen osallistui perjantaina kolmisenkymmentä maata keskustelemaan Venäjän ja Valko-Venäjän asemasta kansainvälisessä urheilussa. Kokoukseen osallistunut tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk) kertoi STT:lle, että kokouksen viesti oli, ettei ”mikään ole muuttunut” venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden tilanteessa.
Kokouksessa olleiden urheilusta vastaavien ministerien mielestä Venäjän ja Valko-Venäjän pitäisi edelleen pysyä ulkona kansainvälisistä urheilutapahtumista.
Kokoukseen osallistuivat eurooppalaisten maiden lisäksi muun muassa Yhdysvallat ja Japani. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi piti liveyhteydellä puheenvuoron.
”Hän (Zelenskyi) vetosi voimakkaasti urheiluyhteisöön, ettei Venäjää ja Valko-Venäjää päästettäisi kisoihin. Hyvin jyrkkä viesti, ymmärrettävästi. Itse korostin sitä, että olemme avoimia uusille kannanotoille ja toivoin, että löytäisimme kaikkien maiden yhteisen tahtotilan tässä asiassa”, Honkonen sanoi.
Julkilausuma alkuviikosta
KOK suositteli Venäjän ja Valko-Venäjän sulkemista kansainvälisestä urheilusta Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainassa viime vuoden helmikuussa. Useat kansainväliset lajiliitot ovat noudattaneet suositusta.
KOK on kuitenkin viime aikoina ilmoittanut selvittävänsä, voisivatko venäläiset ja valkovenäläiset osallistua esimerkiksi Pariisin ensi vuoden kesäolympialaisiin ilman maatunnuksia ”neutraaleina urheilijoina”. Honkonen suhtautuu paluuajatukseen jyrkän kielteisesti.
”Näen hyvin kaukana sen, että se voisi olla moraalisesti hyväksyttävää. Kaikkialle olen korostanut, että Venäjällä urheiluhallinto on erityisen lähellä valtion koneistoa eli käytännössä (presidentti Vladimir) Putinin hallintoa.”
Honkosen mukaan Britannian on määrä tehdä ensi viikon alkupuolella uusi julkilausuma perjantain kokouksen pohjalta. Pohjoismaiden ja Baltian maiden urheiluministerit tai heidän sijaisensa ilmoittivat jo tiistaina Honkosen koolle kutsumassa etäkokouksessa vastustavansa venäläisten ja valkovenäläisten paluuta kansainvälisiin kisoihin.
”Urheiluyhteisön päätös, ei valtion”
KOK:n ja tiettyjen maiden lieventyneet puheet venäläisten ja valkovenäläisten urheilupannasta huolettavat Honkosta.
”Maapallon eteläpuoliskon maissa saatetaan valitettavasti ajatella, että Ukrainan konflikti on vain Euroopan sisäinen pikku rajakiista ja että mitä se urheiluun kuuluu. Itse ajattelen, että länsimaisista arvoista”, demokratiasta ja ihmisoikeuksista on pidettävä kiinni myös urheilussa.
Honkonen ei halua spekuloida ajatuksella, miten Suomen pitäisi toimia, jos Kok näyttää kyseisten maiden urheilijoiden paluulle vihreää valoa. Sama pätee ajatukseen mahdollisista olympiaboikoteista.
”Ensinnäkin se olisi urheiluyhteisön, ei valtion, päätös. Viime kädessä haluaisin varjella suomalaisia urheilijoita tilanteelta, että heille pantaisiin jonkinlaista henkilökohtaista painetta. Tehdään tässä kohtaa kaikki”, ettei tarvitsisi mennä edes pohtimaan tuollaista.
Ukrainan lisäksi esimerkiksi Puola on väläyttänyt boikottia mahdollisena vaihtoehtona. KOK on paheksunut boikottipuheita.