”En voi millään hyväksyä”, toteaa ministeri Honkonen venäläisten urheilijoiden paluusta kilpailuihin

Venäläisten ja valkovenäläisten paluuta kansainvälisiin kilpailuihin pohditaan Kansainvälisessä olympiakomiteassa.

Urheilusta vastaava ministeri Petri Honkonen ei halua venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita mukaan kansainvälisiin kilpailuihin.

24.1. 22:20

Urheilusta vastaava ministeri Petri Honkonen (kesk) sanoo, ettei venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita tulisi päästää mukaan kansainvälisiin kilpailuihin tai ensi vuonna Pariisissa kilpailtaviin kesäolympialaisiin.

”En voi millään hyväksyä Venäjän paluuta olympialaisiin. Kyse on urheilun etiikasta ja Ukrainan kärsimyksistä”, Honkonen kirjoitti Twitterissä.

”En voi kannattaa heidän osallistumistaan etenkin, kun tiedetään miten läheinen ja kiinteä osa urheilu on presidentti Vladimir Putinin koneistoa”, Honkonen totesi myöhemmin illalla Helsingin Sanomille.

Suomen olympiakomitea on samoilla linjoilla Honkosen kanssa, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että Pohjoismaat ja Baltian maat ovat jäämässä vähemmistöön asiaa koskevassa keskustelussa.

”Enemmistö maailman maista näyttää olevan valmiita testaamaan venäläis- ja valkovenäläisurheilijoiden paluuta neutraaleina urheilijoina”, Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto totesi tiistaina julkaistussa tiedotteessa.

Honkonen kertoo olleensa viime viikolla Washingtonissa ja tavanneensa Yhdysvaltojen olympiakomitean johtohenkilöitä. Hän oli vedonnut, että Yhdysvallat yrittäisi vaikuttaa Kansainvälisen olympiakomitean linjaan.

”He olivat ymmärtäväisiä, ja sanoivat tekevänsä parhaansa. He tukevat meidän näkemyksiämme.”

Honkosen on vaikea ymmärtää ajatusta neutraaliudesta: ”Urheiluyhteisön pitäisi näyttää suuntaa ja ryhtiä.”

Ryhdin puutteesta on alkuviikosta kritisoitu Suomen nyrkkeilyliittoa, joka perui Venäjä-boikotin. Liitto aikoo lähettää joukkueen Intian New Delhissä maaliskuussa käytäviin nyrkkeilyn naisten MM-kisoihin, vaikka turnaukseen osallistuu näillä näkymin myös Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoita maatunnuksineen.

Lue lisää: Nyrkkeilyliitto saa kovaa kritiikkiä Venäjä-boikotin perumisesta: ”En pidä sitä viisaana”

Vielä syksyllä Suomen nyrkkeilyliitto ilmoitti boikotoivansa turnauksia, joissa venäläiset ja valkovenäläisetkin ottelevat.

Nyrkkeilyliiton suunnanmuutosta kritisoivat tiistaina Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Matti Heikkinen ja Opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastaja Kari Niemi-Nikkola.

”Nyrkkeilyliiton linjaus on erilainen verrattuna Suomen valtion ja Olympiakomitean linjauksiin. En henkilökohtaisesti pidä sitä Nyrkkeilyliiton linjausta viisaana. Odotamme lisätietoja Nyrkkeilyliitolta”, Niemi-Nikkola kommentoi.

Honkonen on samoilla linjoilla Heikkisen ja Niemi-Nikkolan kanssa: ”En voi nyrkkeilyliiton päätöstä hyväksyä. Toivon, että harkitsevat uudelleen ja tarkistavat linjaustaan.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut