Syvällä käynyt Ristomatti Hakola pohti jo lopettamista – mestari hehkui onnellisena Kaupissa

Ristomatti Hakola palasi varjoista ja juhli Suomen mestaruutta Tampereella.

Ristomatti Hakola nautti täysin siemauksin onnistuneesta paluustaan kilpaladuille. Sunnuntaina hän voitti perinteisen sprintin Suomen mestaruuden.

22.1. 17:53

Konkarihiihtäjä Ristomatti Hakolaa, 31, on koeteltu parin viime vuoden aikana.

Vastoinkäymiset ovat seuranneet toisiaan. Viime kesän sairastelukierre eteni jo siihen pisteeseen, että arvokisamitalisti pohti jopa hiihtouransa lopettamista.

Sunnuntaina Tampereen Kaupissa Hakola hiihti ensimmäisen valtakunnan tason henkilökohtaisen kilpailunsa lähes kymmeneen kuukauteen. Hakola palasi mestarina. Hän löi perinteisen sprinttifinaalissa kaasun pohjaan heti kättelyssä eikä päästänyt enää ketään edelleen.

Suomen mestaruus oli Hakolalle uran seitsemäs henkilökohtainen. Edellisestä sprinttikullasta oli vierähtänyt kuusi vuotta. ”Onko siitä niin pitkään? En minä ole tainnut olla monessa SM-kisassa edes mukana. Perinteisen sprintin voittoa minulla ei ollutkaan.”

”Kyllä tämä hyvältä maistuu. Ja vielä kaiken jälkeen aina vain paremmalta”, Hakola myhäili kisan jälkeen.

Tiukalle se lopulta meni, sillä Joni Mäki nousi loppusuoralla vain 0,09 sekunnin päähän. ”Vähän paskoin housuun loppusuoralle tultaessa. Melkein jo loppusuoralla mietin, että kyllä hopeakin riittää”, kisassa tasatyöntösuksilla hiihtänyt Hakola kertasi.

Venytys ratkaisi Suomen mestaruuden Hakolan eduksi. Joni Mäen (vas.) venytyksen ajoitus ei ollut yhtä optimaalinen kuin Jänteen hiihtäjän.

Hakolalle itselleen mestaruus ei ollut edes yllätys.

”Se tuli vähän yllätyksenä, etten ollut tänään parempi. Minulla on ollut aika hyvä perinteisen kulku ja varsinkin tasatyöntö. Tänään oli aika tasapaksua, eikä irronnut ihan sillä tavalla kuin olisi pitänyt irrota.”

”Mutta kun olin jo kesällä lyömässä suksia nippuun, niin onhan tämä siihen nähden ihan hyvä hiihto.”

Onko tässä siis käynyt nyt niin, että Hakola on varjoissa ja kaikessa hiljaisuudessa piiskannut itsensä huippukuntoon?

Suomen mestaruuden jälkeen Hakola vaikutti haastattelualueella silmin nähden onnelliselta ja levolliselta. ”Kun syö, nukkuu ja treenaa monta kertaa päivässä, niin ei siinä oikein voi alaspäinkään mennä”, Hakola virnisti.

Hakola on talven mittaan toistellut useamman kerran, ettei ole uhrannut ajatuksia MM-kisoihin tai juurikaan edes maailmancupiin.

Sama levy pyöri myös SM-kullan jälkeen.

”Mennään päivä kerrallaan. En ole vielä miettinyt. Mitäs siellä olikaan ohjelmassa”, Hakola tiedusteli ensi viikonlopun Les Roussesin maailmancupista kysyttäessä.

Ranskassa hiihdetään perinteisen sprintti, vapaan kymppi ja perinteisen 20 kilometrin yhteislähtö.

Kisalippu Ranskaan

Maajoukkueen päävalmentaja – ja Hakolan henkilökohtainen valmentaja – Teemu Pasanen kertoi Kaupissa kisan jälkeen, että maailmancupiin Hakola on ainakin paikkansa lunastanut.

”Kyllä varmasti maailmancupin kisoja nyt tulee. Tämä kisa osoitti, että Rise pystyy hiihtämään ihan normaalisti kilpaa. On se jo harjoituksissa näkynyt, että mies rupeaa olemaan kunnossa”, Pasanen sanoi.

Jämin Jänteelle SM-hiihtojen päätöspäivä oli menestys, kun Hakola (kesk.) otti kultaa ja Lauri Lepistö (oik.) pronssia. Hopealle kiri Pohti SkiTeamin Joni Mäki.

Planican MM-kisoihin on aikaa vielä kuukausi. Hakola väitti yhä, ettei ole uhrannut niihin kisoihin ajatuksia.

”En minä tiedä! En ole kysellyt yhtään mitään. Tulin vain SM-kilpailuihin”, Hakola tuumasi kysyttäessä maailmancupeista ja MM-leirityksistä.

Sunnuntai osoitti, että Hakolan MM-juna lähti jykevästi liikkeelle Kaupin asemalta kohti Planicaa.

”Olen ollut sen verran syvällä kesällä, että nautin nyt tästä päivästä ensin.”

”Lähden Kauniaisiin. Toivottavasti emäntä on tehnyt jotakin ruokaa”, Hakola huikkasi lopuksi terveiset kotiin.

Tuloksia

SM-sprintit

Miehet

 1. Ristomatti Hakola

 2. Joni Mäki +0,09

 3. Lauri Lepistö +1,57

 4. Lauri Vuorinen +4,89

 5. Olli Ahonen +6,35

 6. Juuso Mattila +6,58

Naiset

 1. Johanna Matintalo

 2. Katri Lylynperä +0,20

 3. Jasmin Kähärä +1,52

 4. Anne Kyllönen +1,58

 5. Anni Kainulainen +3,17

 6. Amanda Saari +5,62

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut