Yksi unelma hiihdon MM-kisoista saattoi murskautua Tampereella – Lauri Lepistö joutui antamaan näyttöjä toipilaana

Jämin Jänteen Lauri Lepistö jäi 15 kilometrin vapaan kisassa voittaneesta Remi Lindholmista minuutin ja 40 sekuntia. 19:s sija ei avaa ovia Ranskan maailmancupiin, jonka jälkeen osa MM-joukkueesta lyödään jo lukkoon.

Lauri Lepistö oli lauantaina pessimistinen sen suhteen, että hänet valittaisiin Planican MM-kisoihin.

21.1. 15:30 | Päivitetty 21.1. 15:42

Aamulehti

Hiihdon B-maajoukkueen Lauri Lepistö, 26, oli Tampereen SM-hiihdoissa pakkoraossa. Vaikka Lepistö aloitti kauden pirteästi, eivät Rukan ja Lillehammerin maailmancupin näytöt riitä nostamaan häntä Planican MM-kisoihin.

SM-kisojen pohjalta jaetaan paikat viikon päästä käytävään Ranskan maailmancupiin, jonka jälkeen jaetaan ensimmäiset arvokisapaikat.

Lepistö epäonnistui vuodenvaihtoon Tour de Skillä, minkä vuoksi hän päätti jättää kiertueen kesken. Omien sanojensa mukaan Lepistö oli päässyt hyvään kuntoon, mistä kertoivat muun muassa viime lauantain mattotestitulokset.

Seuraavana päivänä hän sairastui kovaan flunssaan, joka alkoi helpottaa vasta kuluvalla viikolla. Niin sanottuja terveitä päiviä Lepistöllä ehti olla hänen mukaansa muutama ennen kuin hän starttasi lauantaina SM-normaalimatkalle.

Jänteen mies halusi vielä yrittää antaa näyttöjä MM-kisoja varten keskusteltuaan päävalmentaja Teemu Pasasen kanssa. ”Pakko se oli lähteä, kun Pasanen soitti torstaina, että se on melkein kausi siinä, jos ei nyt lähde. Ei ole ensi viikonlopulle paikkaa. Ja osaanhan itsekin sen verran päätellä, että jos ei ole ensi viikonloppuna mukana, niin ei tarvitse MM-kisoihin lähteä. Pakko oli lähteä koettamaan.”

Lepistö painotti, että teki päätöksen osallistumisestaan itse. ”En missään nimessä koe, että minut pakotettiin tänne. Urheilija tekee itse päätökset.”

Lepistö ei olisi osallistunut lainkaan Tampereen SM-hiihtoihin, jos flunssa olisi pitkittynyt vielä vähänkin.

Tampereella Lepistön osakkeet MM-valinnan suhteen eivät nousseet. Hän oli 15 kilometrin vapaan kisassa 19:s jäätyään minuutin ja 40 sekuntia kisan voittaneesta Remi Lindholmista.

Kisan jälkeen Lepistö totesi, ettei kisaan lähtemisessä ollut juuri järkeä. Edelle ehti monta miestä, jotka kamppailevat viimeisistä MM-lipuista. ”Tässä katsottiin miesten välisiä, missä tipahdin aika hännille.”

Italiaan pieni mahdollisuus

MM-kisoihin varman paikan saavat kuuman ryhmän urheilijat, eli ne, jotka kuuluvat omalla matkallaan 15 parhaan joukkoon maailmancupissa. Normaalimatkoilla vaaditaan 20 parhaan joukkoon hiihtämistä maailmancupissa lähellä MM-kisoja.

Planicassa normaalimatkat hiihdetään vapaalla. Lepistön paras sijoitus kyseisellä hiihtotavalla tämän kauden maailmancupissa on joulukuun alusta Lillehammerista, jossa hän oli 21:s.

Päävalmentaja Pasanen kertoi lauantaina, että Suomi saa nimetä 12 miestä ja 12 naista MM-kisoihin, mutta täydellä joukkueella kisoihin tuskin lähdetään. Jokaiselle valittavalle pitää löytyä hiihdettävää. ”Joukkueen koko muotoutuu siten, kun nähdään, ketkä hiihtävät mitäkin matkaa.”

Pasanen myönsi, että Tampereen kisat olivat Lepistölle periaatteessa pakkorako, mikäli hiihtäjä mielii Planicaan. Muista näyttöpaikkoja maailmancupiin pääsemistä varten ei ole mahdollista järjestää.

Näillä näkymin Ranskan maailmancup jää Lepistöltä väliin, Pasanen arvioi. ”Tämä kisa olisi ollut Laurille tärkeä, että hän olisi pystynyt osoittamaan olevansa takaisin kunnossa. Tällä hetkellä hän ei ole lähellekään siinä kunnossa kuin marraskuun paikkeilla.”

Pieni sauma Lepistöllä on vielä MM-koneeseen, sillä Toblachin maailmancupiin joukkuetta saadaan vaihtaa jonkin verran Ranskan-viikonlopun jälkeen. Toblachissa näyttöjä voi antaa vain 10 kilometrin vapaalla, sillä viikonlopun toista henkilökohtaista matkaa, vapaan sprinttiä, ei ole ohjelmassa MM-kisoissa.

Pasasen mukaan MM-kisajoukkue tulee olla nimettynä 24 tuntia Toblachin kisojen jälkeen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut