Jasmi Joensuu tulistui finaalin tapahtumista – ”Voitte kysyä Katrilta”

Eveliina Piippo iloitsi pronssista. Pirkkalalainen odottaa kovaa tulosta lauantain kisasta.

Jasmi Joensuu lähti hakemaan pariviestistä voittoa, mutta joutui poistumaan mitalitta.

20.1. 16:49

Aamulehti

Jasmi Joensuu oli tulta ja tappuraa naisten pariviestin päättymisen jälkeen hiihdon SM-kisoissa Tampereella. Joensuuta eivät joukkuekaveri Anni Kainulaisen taputukset ja lohdutusyritykset Kaupin stadionin maalialueella kiinnostaneet, vaan hän poistui selkeästi äkäisenä paikalta.

Joensuu käveli nopeasti median haastattelualueen ohi, eikä jäänyt kommentoimaan kisaa, vaan ilmoitti menevänsä tekemään protestin. Kun hän kymmenisen minuuttia myöhemmin palasi, oli protesti vielä tekemättä, mutta hiihtäjän tunnetila oli yhä samanlainen.

”Katri paskoi mun sauvan ihan suoraan”, Joensuu sanoi.

Joensuu sanoi, että tilanne tapahtui hänen toisella osuudellaan eli kaikkiaan viestin neljännellä osuudella kuudesta.

”Tuon verran jäi sauvasta”, hän sanoi ja näytti kädellään noin kymmenen sentin väliä.

Joensuu ei osannut tarkalleen sanoa, mitä tapahtui, mutta sanoi sauvan menneen rikki osuuden ensimmäisessä nousussa. "Voitte kysyä Katrilta.”

Joensuu sai nopeasti uuden sauvan. Hän toi joukkueensa Vantaan Hiihtoseuran kärkiryhmässä vaihtoon. Anni Kainulainen ei pysynyt seuraavalla osuudella enää kärjen vauhdissa. Joensuu pääsi ankkuriosuudella kahdeksan sekunnin takamatkalta. Hän nousi vielä voittotaistoon, mutta taipui loppuratkaisussa viidenneksi. Joensuu on Suomen naisten ykkössprinttereitä, joten moni odotti hänen olevan lopussa vahvin.

Katri Lylynperä (oik.) oli vahvin loppuratkaisussa.

Katri Lylynperä ankkuroi Vuokatin ykkösjoukkueen voittajana maaliin. Hän asetteli sanojaan varovaisesti kisan jälkeen.

”Ei siinä ollut edes kilpailutilannetta. Jasmi tuli ulkokurvista ohi. Huomasin siinä vaiheessa, kun suksi kolahti sauvaan, että sauva meni katki. Hän sai heti mäen päällä sauvan ja tuli siltä osuudelta minua ennen vaihtoon. Ei se loppuratkaisuun hirveästi vaikuttanut, kun oli yhdet osuudet jäljelläkin”, Lylynperä sanoi.

Lylynperän mukaan Joensuu huusi hänelle tapahtuneesta jo kilpailun aikana. ”Kilpailijan luonne on sellainen, että siinä ottaa kierroksia, kun on ottaakseen.”

Oliko tilanteessa aihetta protestille?

”Aina, jos sauva katkeaa ja toinen siitä hiiltyy, niin se voidaan videolta katsoa, mutta ei siinä selkeää kilpailullista hyötyä meille tullut enkä tahallaan kenenkään sauvoja katkonut.”

Lylynperä aikoi keskustella Joensuun kanssa, kunhan tunnelma oli hieman rauhoittunut.

Naisten pariviesti toi menestystä pirkanmaalaisille. Ylöjärven Ryhdin kaksikko Elsa TorvinenEevi-Inkeri Tossavainen venyi komeasti SM-hopealle. Pirkkalalaislähtöinen Eveliina Piippo taisteli pronssia Vilma Nissisen kanssa Vuokatin kakkosjoukkueessa.

Piippo piti omilla osuuksillaan hyvää vauhtia ja oli aktiivinen.

”Pari ensimmäistä kierrosta tuntuivat hyvältä. Yllätyin, että pystyn tämän tyyppisessä kilpailussa saamaan itseni noin ahtaalle. Viimeinen kierros vähän kanttasi”, Piippo sanoi.

Piippo on tunnettu pitkän matkan puurtajana, jonka ominaisuudet eivät suinkaan sovi parhaalla tavalla sprinttikisoihin. Sprinttimitali ei kuitenkaan ollut uran ensimmäinen. Hän nappasi samalta matkalta hopeaa Jasmin Kähärän kanssa vuosi sitten.

”Tämä tuntuu hyvältä. Vilmallakin on ollut vaikeuksia, niin on tosi palkitsevaa, että pystyimme kairaamaan tämän kakkosjoukkueena”, Piippo sanoi.

Lauantaina on Piipon päämatka viikonloppuna, kun Kaupissa hiihdetään kymmenen kilometrin väliaikalähtökisa vapaalla. ”En lähde sinne puuhastelemaan. Toivottavasti tulee kova tulos.”

Siinä kisassa Piipon pitäisi antaa viimeiset näytöt MM-kisoja ajatellen. ”Varmasti edesauttaa, jos hiihdän täällä hyvin, mutta toivon ja uskon, että kansainvälisillä näytöillä on isompi painoarvo. Ihan hirveästi ei pipoa purista.”

Piippo oli Davosin maailmancupissa 13. vapaan 20 kilometrillä joulukuussa. Puolta lyhyemmältä matkalta on taskussa 21. sija.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut