Joni Mäki palaa kilpailutauolta ja aloittaa MM-virittelyn Tampereen SM-kisoista

Mäen on tarkoitus hiihtää Tampereella kaikki matkat eli pariviesti perjantaina, vapaan hiihtotavan 15 kilometriä lauantaina ja perinteisen sprintti sunnuntaina.

Olympiamitalisti Joni Mäki tulee Tampereen SM-hiihtoihin kilpailutauolta. Mäki edustaa seuratasolla Pohti Ski Teamia.

19.1. 18:45

Olympia- ja MM-mitalisti Joni Mäki on hiihtänyt kilpailukauden ensimmäisen puolikkaan odotustensa mukaisesti. Tuloskunto on heitellyt rikkonaisen harjoituskauden ja jalkavaivan jäljiltä, mutta hän odottaa remmin kiristyvän lähiviikkoina tiivistyvässä kilpailurytmissä.

Mäki aloittaa huippukuntonsa virittelyn loppuviikosta Tampereen SM-kisoissa. Valmista kuntoa mitataan Planican MM-kisoissa helmi-maaliskuun vaihteessa.

"Toivotaan, että nyt alkava kolmen kilpailuviikonlopun jakso hioo kunnon MM-kisoihin. Odotan, että se toisi hiihtoon sen viimeisen lyönnin”, Mäki kertoi STT:n puhelinhaastattelussa.

Mäki kilpaili marras-joulukuun vaihtelevin tuloksin. Paras vire osui Beitostölenissä perinteisen hiihtotavan sprinttiin, kun hän pääsi maailmancupin kilpailussa loppukilpailuun ja sijoittui viidenneksi.

Mäen kilpailuvalmius oli normaalimatkoilla ja vapaalla hiihtotavalla heikompi.

"Osasin odottaa, että tulostaso heittelee rikkonaisen syksyn jälkeen. Oli vielä pientä vammaa jalassa, ja jouduin harjoittelemaan vähän poikkeavalla tavalla”, Mäki taustoitti syksyn tuloksia.

"Onneksi tuli hyviäkin onnistumisia. Niistä sain uskoa, että voin vielä hiihtää lujaa tänä talvena.”

Yli kuukauden juoksukielto

Mäen kilpailuvauhtia on hillinnyt vasemman säären rasitusosteopatia eli rasitusmurtuman esiaste. Se esti juoksuharjoittelun yli kuukaudeksi.

"Hermotus ei ollut juoksutauon jälkeen normaalilla tasolla, sillä juoksuharjoituksessa tulevaa nopeaa iskutusta on vaikea korvata”, Mäki jatkoi.

Syksyllä Mäki punnersi korvaavia voimaharjoituksia. Nyt hän on harjoitellut normaalisti lähes kuukauden, joten loppuviikon SM-kisoista tulee mielenkiintoinen testi.

Mäen on tarkoitus hiihtää Tampereella kaikki matkat eli pariviesti perjantaina, vapaan hiihtotavan 15 kilometriä lauantaina ja perinteisen sprintti sunnuntaina.

"Mielenkiinnolla odotan, miten kisat lähtevät pyörimään. Uskon, että vire paranee kisa kisalta”, Mäki arveli.

Mäen kilpailukausi jatkuu SM-kisoja seuraavina viikonloppuina Ranskan Les Roussesissa ja Italian Toblachissa. Jatko-ohjelman tarkempi painotus saattaa ratketa Tampereella.

”15 kilometrin kilpailu vapaalla on minulle tärkeä. Normaalimatkan vire on nyt pieni kysymysmerkki ja siinä selviää, miten se kulkee”, Mäki jatkoi.

"Se näyttää suuntaa loppukaudelle eli tuleeko vielä näytönpaikkoja maailmancupin normaalimatkoille vai jatkuuko kausi sprinttipainotuksella.”

Hermotus korjaa myös tekniikan

Mäki odottaa ja uskoo, että hän pystyy jatkossa teknisesti alkukautta parempaan hiihtoon vapaalla hiihtotavalla. Tekniikan pitäisi kohentua, kun hermotus on piiskattu juoksuharjoituksilla normaalitilaan.

"Hermotuksessa on ollut pientä hakemista ja sitä kautta myös tekniikassa”, Mäki arveli.

"Uskon, että tekniikka alkaa jatkossa asettua ja muotoutua, kun saan alle kisoja vapaalla hiihtotavalla.”

SM-kisoissa 15 kilometrin kilpailun lisäksi myös pariviesti hiihdetään vapaalla hiihtotavalla.

Mikä?

Tampereen SM-hiihdot

Perjantaina hiihdetään vapaan parisprintit kello 12 alkaen. Finaalit alkavat kello 14.

Lauantaina vuorossa on miesten vapaan 15 kilometriä väliaikalähdöllä kello 9.20 ja naisten 10 kilometriä kello 11.40 alkaen.

Sunnuntaina hiihdetään perinteisen sprintit. Karsinnat alkavat kello 9, erävaihe kello 11. Finaalit alkavat kello 12 jälkeen.

Pääsylipun kisoihin voi ostaa ennakkoon Tiketistä ja Pyrinnön toimistolta tai paikan päältä sisäänpääsyportin lippukojusta. Tarjolla on kolmen päivän lippuja ja päivälippuja.

Kolmen päivän liput maksavat 37,50 euroa, päiväliput 16,50/7,50 euroa.

Samalla pääsylipulla voi valita katselupaikan stadionilta tai ladun varresta. Maastossa on lipuntarkastuspisteitä, mutta ei myyntipisteitä.

Kaupin hiihto- ja pesäpallostadion sijaitsee Kaupin Urheilupuistossa osoitteessa Kuntokatu 24. Yleisö pääsee kisakeskukseen joko Kuntokadun tai Kaupinpuistonkadun kautta.

Suositeltu tapa saapua kisoihin on julkinen liikenne, sillä parkkipaikkoja on hyvin rajoitetusti. Ratikalla numero 1 pääsee Taysin pysäkille. Busseista esimerkiksi numerot 11, 32 ja 38 ajavat kilpailukeskuksen lähelle.

Kilpailukeskuksesta löytyy kisaravintola, kahvio, makkaranmyyntipiste sekä latukahvio Kattikukkulalla stadionin valotaulun takana.

Lisää infoa sekä latukartat ja yleisöreitit löytyvät esimerkiksi osoitteesta https://hiihtoliitto.fi/tapahtumat/suomen-cup/tampere-yleisolle/

19.1.2023 kello 19.08 juttuun lisätty infolaatikko SM-hiihdoista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut