Riitta-Liisa Roponen palaa kisaladuille Tampereella – lataa kovat paineet maajoukkuenaisten harteille

Riitta-Liisa Roposen mielestä Tampereella on puolen tusinaa naista, joiden ”pitää” voittaa hänet.

Pyeongchangin talvikisat 2018 jäivät Riitta-Liisa Roposen viimeisiksi olympiakisoiksi.

18.1. 16:27

Viime keväänä kansainvälisen hiihtouransa lopettanut Riitta-Liisa Roponen, 44, ilmestyy lauantaina Tampereen Kaupissa lähtöviivalle, kun kilpaillaan hänen paraatimatkansa 10 kilometriä vapaalla hiihtotavalla.

Nainen saapuu Tampereelle perjantaina Oulusta junalla ja lähtee pian kilpailun jälkeen kotimatkalle.

Roponen on kilpaillut kauden aikana kotimaassa Oloksella ja Taivalkosken Suomen cupissa marraskuussa. Kummassakin kilpailussa hän hävisi parhaalle suomalaiselle eli Kerttu Niskaselle runsaan minuutin, mutta on edelleen erittäin lähellä kansallista kärkeä, jos siitä otetaan Niskanen ja Krista Pärmäkoski pois.

Tampereella Niskanen ei ole mukana. Mitalipuheita Roponen toppuuttelee vahvasti.

”Mukana on ainakin puolen tusinaa ammattimaisesti urheilevaa ja arvokisoihin tähtäävää naista, joiden pitää voittaa minut. Vaikka olen kisoihin saapuessani tehnyt myös kilpailuun valmistavia harjoituksia, olen liikkeellä enää kuntoilijan statuksella.”

Roponen on lauantain matkalla sijoittunut arvokisoissa neljästi kymmenen joukkoon ja parhaimmillaan viidenneksi, viimeksi MM-Oberstdorfissa 2021. Viestimitaleita tuli arvokisoissa kahdeksan.

”Jos sijoitun kymmenen joukkoon nyt, olen tyytyväinen. Mutta ei minun pitäisi pärjätä Krista Pärmäkoskelle, Eveliina Piipolle, Anne Kyllöselle, Jasmi Joensuulle tai Jasmin Kähärälle. Kyllä he ovat liikkeellä ihan eri lähtökohdista kuin minä”, hiihtovalmennusyrityksessä työskentelevä Roponen kertoo.

Edellä mainituista myös Kyllönen oli mukana Kaupin SM-hiihdoissa jo maaliskuun alussa 2006. Roponen oli tuolloin jo kahdet olympia- ja kahdet MM-kisat hiihtänyt kokenut maajoukkueurheilija ja MM-mitalisti. Kevättalven 2006 SM-kisoista Tampereelta hänellä on kuitenkin yksi muisto ylitse muiden.

”Silloin jouduttiin kireän pakkasen takia siirtämään kilpailuja, joten jäi aikaa shoppailuun.”

Tampereelta ei matkaan tarttunutkaan mitä tahansa.

”Ostin hääpukuni sillä reissulla”, Roponen nauraa.

Hän avioitui nykyään Olympiakomitean huippu-urheiluyksikössä työskentelevän Toni Roposen kanssa kesällä 2006.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut