Voimisteluliiton kurinpito arvioi painonhallinnan osaksi rytmisen valmennusta – kurinpitomenettelyssä olleet valmentajat saavat jatkaa työtään

Tiukka punnitustahti ja painon seuranta oli epäasiallista, mutta kurinpitomenettelyssä olleet valmentajat saavat jatkaa työtään.

Suomen maajoukkueen entisen päävalmentajan Laura Ahosen toimintatapoja on tarkasteltu Voimisteluliiton kurinpitovaliokunnassa.

18.1. 16:03

Voimisteluliiton kurinpitovaliokunta arvioi maanantaina tekemässään päätöksessä voimisteluvalmentajan tiukan punnitustahdin ja painon seurannan epäasialliseksi ja sopimattomaksi. Valmentajan arvioitiin myös toimineen yksittäisissä valmennustilanteissa epäasiallisesti ja vastoin kurinpitosääntöjä.

Yle kertoi viime vuonna maajoukkueen entistä päävalmentajaa Laura Ahosta ja toista valmentajaa koskevasta kurinpitomenettelystä. Voimisteluliiton keskiviikon tiedotteessa ei mainittu valmentajia nimeltä.

Kurinpitovaliokunta määräsi yhdelle valmentajalle kurinpitoseuraamuksen, muttei täsmentänyt myöskään seuraamusta.

"Voimisteluliiton sääntöjen mukaan kurinpitoasiasta annettavia seuraamuksia ovat huomautus, varoitus, julkinen varoitus ja toimitsijakielto. Seuraamuksista julkisia ovat vain julkinen varoitus ja toimitsijakielto”, kurinpitovaliokunta kertoi ratkaisuselosteessaan.

Seuraamus on selosteesta päätellen huomautus tai varoitus.

”Kurinpitovaliokunta voi antaa ratkaisuselosteen huomautuksesta tai varoituksesta”, valiokunta jatkoi selostetta.

Voimisteluliitto oli vienyt kurinpidon käsittelyyn ilmoituksen kahden rytmisen voimistelun maajoukkuevalmentajan mahdollisista sääntörikkomuksista. Ilmoitus perustui urheilun eettisen keskuksen Suekin selvitykseen.

Lue lisää: Yle: Voimistelu­maajoukkueen entistä pää­valmentajaa epäillään vuosia jatkuneesta epä­asiallisesta toiminnasta

Epäilyt osin aiheettomia

Kurinpitoseuraamus määrättiin yhdelle valmentajalle "rikkeiden vakavuuden" ja "yleisen kurinpitokäytännön perusteella". Toiselle valmentajalle ei koitunut seuraamuksia.

Kurinpitovaliokunta katsoi osan kurinpitosäännösten vastaisiksi väitetyistä teoista vanhentuneiksi eikä ottanut niitä käsittelyyn. Lisäksi valiokunta arvioi epäilyt osin aiheettomiksi.

”Tutkinnan kohteena olivat erityisesti valmentajien valmennusmenetelmät ja korostuneesti vielä ankaran painonhallinnan käyttö valmennuksessa. Kurinpitovaliokunta katsoi selvitetyksi, että urheilijan painoon ja kehoon liittyvät tekijät vaikuttavat joukkueen suorituskykyyn, ja totesi painonhallinnan olevan osa rytmisen voimistelun valmennusta ja siten sallittu huippu-urheilussa”, valiokunta ilmoitti.

Valmennustyö jatkuu

Rymisen voimistelun entinen maajoukkuevalmentaja Laura Ahonen kommentoi päätöstä tiedotteessaan ja puolusti siinä menetelmiään.

”Kurinpitovaliokunta totesi, että urheilijoiden painonhallintaan liittynyt valmennusmenetelmä on menetelmänä sallittu, urheilun eettisten periaatteiden mukainen toimintatapa”, Ahonen korosti.

”Sallittua on tässä tarkoituksessa punnita urheilijoita, antaa heille ravintoneuvontaa ja pyytää urheilijoita lähettämään valokuvia aterioista neuvonnan tulosten seuraamiseksi.”

Myöskään Ahonen ei tarkentanut kurinpitovaliokunnan määräämää seuraamusta, mutta hän vahvisti jatkavansa valmennustyötä.

”Voin vihdoin yli vuoden jatkuneen käsittelyn jälkeen palata valmennustyössäni takaisin normaaliin ja jatkaa valmennustyötä vapaana tämän asian kuormitukselta.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut