Krista Pärmäkoski häkeltyi katsojien tuen määrästä – ”En tiedä, antoiko vaari sitten voimia pilven reunalta”

Krista Pärmäkoski ei ole itsekään täysin varma, montako Suomen mestaruutta hänellä jo on.

Hopeaa napannut Jasmi Joensuu otti maalissa vastaan ylivoimaisen mestarin Krista Pärmäkosken.

21.1. 16:26

Aamulehti

Krista Pärmäkoski oli ylivertainen ykkösnimi hiihdon SM-kisoissa Kaupissa lauantaina. Ikaalisten tähtiurheilija nautti täysin siemauksin tamperelaisyleisön runsaasta tuesta ja voitti ylivoimaisesti kymmenen kilometrin vapaan väliaikalähtökisan. Parisprintin pettymyksestä toipunut Jasmi Joensuu hävisi 36 sekuntia. Pirkkalan Eveliina Piippo taipui loppumatkassa Joensuulle ja nappasi pronssin.

Pärmäkoski oli lähes häkeltynyt kannustuksen määrästä ladun varrella. ”Porukkaa oli tosi paljon. Kannatan Tampereelle SM-kisoja, jos yleisöä on näin paljon”, Pärmäkoski sanoi. Kansaa riitti varsinkin metsän siimeksessä ylämäissä. ”Molemmin puolin oli ladun varret täynnä. Siinä vähän intouduin alussa itsekin. Oli sairaan siistiä.”

Paikalla oli myös Pärmäkosken tuttuja ja läheisiä. ”Joku huusi, että terveisiä Ikaalisista, mutta en kerennyt katsoa, kuka se oli”, hiihtäjä naurahti.

Yksi tukija ei kultahiihtoa nähnyt. Pärmäkosken isoisä kuoli viime viikon sunnuntaina. Hän oli kaikkien muiden sukulaisten tavoin suuri Pärmäkosken fani. ”Pystyin keskittymään hyvin kisaan. Nuo ovat aina tunteellisia hetkiä, mutta tässä oli riittävästi aikaa valmistautua tähän kisaan. En tiedä, antoiko vaari sitten voimia pilven reunalta, että hiihdin noinkin hyvin”, Pärmäkoski sanoi Aamulehdelle, kun hän oli jo kotimatkalla.

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n tilastojen mukaan Suomen mestaruus oli Pärmäkoskelle jo pitkän uran 14:s henkilökohtaisella matkalla. Ensimmäisestä on 11 vuotta. ”Pitäisi olla 15 mestaruutta, mutta en ole ihan varma”, hiihtäjä naurahtaa. ”En ole niin laskenut. Aina, kun SM-kisoihin mennään, niin niitä lähdetään voittamaan. Viime vuonna ei Suomen mestaruuksia tullut, joten oli kiva palata kultakantaan.”

Lauantain kisalatu tuli Krista Pärmäkoskelle tutuksi vasta itse kisan aikana.

Pärmäkosken menoon ei vaikuttanut edes se, että hän ei päässyt tutustumaan rataan lainkaan ennen kilpailua. Hän tuli Kauppiin suoraan kotoaan Kuortaneelta. Aikomuksena oli päästä hiihtämään miesten kilpailun jälkeen, mutta se ei ollut enää sallittua.

Kauppi toki on hiihtäjälle tuttu juniorivuosilta, jolloin siellä järjestettiin useampikin kilpailu kaudessa. Viimeisestä kerrasta on kuitenkin jo noin 15 vuotta, joten ladut ovat ennättäneet mennä suurelta osin uusiksi.

”Ihan hyvä veto oli”, Pärmäkoski kuvaili suoritustaan, jota Riitta-Liisa Roponen luonnehti maailmanluokan menoksi. ”Tiedän, mikä oma kunto on. Eve ja Jasmi hiihtivät hyvin.”

Kilpailu oli Pärmäkosken ensimmäinen Tour de Skin pettymyksen jälkeen. Ikaalislainen nousi siellä kärkitaistoon, kunnes sai vatsataudin ennen viimeisiä ratkaisevia kilpailuja. Suomen mestaruuskin osoitti, että tauti ei jäänyt pitkäksi aikaa kummittelemaan. Menneen viikon harjoitukset ovat olleet jo todella hyviä. Pärmäkoski kertoo muun muassa tehneensä lentävässä 20 metrin juoksutestissä parhaan aikansa viiteen vuoteen. ”Joten ihan luottavainen olen.”

Vapaan kymppi jäi Pärmäkosken ainoaksi vedoksi SM-viikonloppuna. Hän ei ollut mukana perjantain pariviestissä eikä hän hiihdä sunnuntaina henkilökohtaista sprinttiä.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut