Päävalmentaja murehti tärkeän näyttöpaikan kohtalosta niin paljon, että seurasi päivittäin lumitilannetta netti­kameroista – Ehdottaa merkittäviä muutoksia maailman­cupiin

Maastohiihdon maajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen haluaisi, että maailmancupin kisojen määrää vähennettäisiin. Lisäksi kalenteriin tarvittaisiin nykyistä lumivarmempia paikkoja, esimerkiksi Suomesta.

Teemu Pasanen kantaa huolta hiihtoa riivaavasta lumipulasta, mikä vaatii toimia. Hän esimerkiksi karsisi maailmancupin kisojen määrää.

16.1. 19:11

Aamulehti

Moni hiihtomaajoukkueessa sai henkäistä syvään maanantaina päivällä, kun Kansainvälinen hiihtoliitto ilmoitti, että Ranskan Les Roussesissa voidaan järjestää tammikuun lopussa maailmancupin kilpailu suunnitellusti. Kisan kohtalo oli pitkään vaakalaudalla surkeiden sääolojen takia.

Kisa on erittäin tärkeään aikaan. Kyseessä on toiseksi viimeinen maailmancupin kisa ennen 21. helmikuuta alkavia Planican MM-kilpailuja. Suomen joukkueelle Ranska on tärkeä näyttökilpailu arvokisoihin.

Maajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen oli helpottunut siitä, että Rankassa päästään hiihtämään. Kilpailupaikan vaihtokin olisi tuonut merkittäviä kuluja maajoukkueille ja järjestäjille. Pasanen seurasi päivittäin Ranskan lumitilannetta nettikameroiden kautta, jotka hän löysi googlettamalla.

”Pari viikkoa ja viikko sittenkin näytti aika lohduttomalta, ei ollut yhtään lunta ja nurmikot vihersivät. Viime päivinä on satanut lunta vähän, välillä on satanut vettä, sitten taas uudelleen lunta”, Pasanen kertoi maanantaina Tampereella.

Lohduttomia kuvia hiihtokisoista on näkynyt tänä talvena muualtakin. Esimerkiksi vuodenvaihteen Tour de Skillä lunta oli monin paikoin lähinnä hiihtoradalla.

Pasanen on huolissaan lämpimistä talvista ja lumipulasta. ”Tuntuu, että joka vuosi enemmän ja enemmän painimme sen ongelman kanssa, ettei lunta ole. Nytkin olemme hiihtäneet kiikankaakan, että juuri ja juuri on saatu ladut kuntoon. Luonnonlunta ei ollut yhtään Oberstdorfissa.”

Sen arpominen, pystytäänkö kisoja järjestämään, on jokaiselle maailmancupia kiertävälle stressaavaa. Pasanen toivookin Kansainvälisen hiihtoliiton kiinnittävän jatkossa enemmän huomiota sen valvontaan, että kisapaikoilla on riittävästi säilölunta.

Toinen ratkaisu on muuttaa sääntöjä ja hiihtää joitain kisoja nykyistä korkeammalla. Nykyisin maailmancupin kisoja saa järjestää korkeintaan 1 800 metrissä. Pasanen lämpiää myös ehdotukselle siitä, että Suomessa järjestettäisiin nykyistä enemmän kisoja. Nykyisin maailmancupin kilpailuja on Rukalla ja Lahdessa. Hyviä kisapaikkoja on Pasasen mukaan useita muuallakin. ”Ja Pohjoismaissa ylipäätään. Sitäkin pitää miettiä, onko osa kisoista enemmän täällä, missä lunta on. Keski-Euroopassa on näyttänyt vähän hankalalta jo useamman vuoden.”

Tervetullut muutos olisi Pasasen mukaan maailmancupin kisojen karsiminen. Tällä kaudella kisoja hiihdetään 15 paikkakunnalla.

”Kisoja on vähän liian paljon. Se aiheuttaa urheilijoille sitä, etteivät kaikki pysty kaikkia kisoja hiihtämään ainakaan järkevästi. Välillä pitäisi saada harjoitustaukoa. Kilpailukalenterissa ylipäätään olisi järkeistämistä.”

Tampereella järjestetään aikuisten hiihdon SM-kisat liki 20 vuoden tauon jälkeen. Kilpailujohtaja Pasi Rajala kertoi, että kisat kiinnostavat jatkossakin. ”Olemme todella kiinnostuneita jatkamaan suomalaisten arvokisojen järjestäjänä vähintäänkin. Ja ainahan sitä syödessä ahneus kasvaa.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut