BC Nokian taistelija nautti ennätysyleisön edessä ja nappasi pienen lapsensa syliinsä – Pyrinnön päävalmentaja latasi kovaa kritiikkiä Koripalloliiton suuntaan

BC Nokia otti riemastuttavan kotivoiton Pirkanmaan paikallisottelussa. Nokialaiset voivat ensi lauantaina varmistaa paikkansa miesten Korisliigan ylempään jatkosarjaan. Pyrintöä odottaa alempi jatkosarja.

BC Nokian Mikael Laihonen pelasi vahvat minuutit Pyrinnön ykkösmiestä Tylan Birtsiä (kesk.) vastaan kolmosjaksolla. Nokian ennätysyleisö ihastelee vauhdikkaita tapahtumia.

18.1. 22:01

Aamulehti, Nokia

Korkeat panokset ja intensiivinen Pirkanmaan paikallisvääntö keräsivät keskiviikkoiltana Nokian purkutöitä odottavaan palloiluhalliin ennätysyleisön. Suomalaisessa sarjakoripallossa kuuluttaja harvemmin pääsee kehottamaan yleisöä tiivistämään – tai siirtymään sivukatsomoihin. Keskiviikkona näin kävi ennen ottelun alkua.

BC Nokia palkitsi hyvää tunnelmaa luoneen, 823-päisen kotiyleisön 87–75 (43–39) -voitolla. Keltamustien kotiottelussa oli viimeksi enemmän yleisöä 5. helmikuuta vuonna 2020, kun Pyrinnön silloinen vierailu toi palloiluhalliin 891 katsojaa.

”Metelistä tulee niin hyvä fiilis, se tuo pelaajalle todella paljon. Meidän Alakulmamme piti tosi hyvin meteliä. He taitavat lähteä Lapuallekin. Kun rummut soivat, silloin tietää, että on iso peli kyseessä”, BC Nokian takapelaaja Niko Mattila lausui.

BC Nokia päihitti Pyrinnön vahvuuksillaan: puolustuspelillä ja kovalla työmäärällä.

”Sytyn näihin otteluihin, joissa on panosta. Puolustimme hyvin. Puolustuksella olemme pelimme voittaneet. Saimme sumputettua [Ike] Smithin ja [LJ] Thorpen ajot pois”, Mattila taustoitti.

87 pisteen ilta oli keltamustille hyökkäyspäässä kuin räjähtänyt ketsuppipullo. BC Nokia viimeisteli vasta kolmannen kerran yli 80 pistettä varsinaisella peliajalla päättyneessä ottelussa (yhteensä 21 runkosarjaottelua)!

BC Nokian äänekäs kannattajaryhmä Alakulma huolehti tunnelmasta jälleen keskiviikkona.

Nokialaisten voitonriemua...

...Alan Herndon ja Perrion Callandret hyppytuuletuksessa.

Johnathan Stove palasi pelikiellostaan täynnä energiaa ja uurasti 25 pisteen illan. BC Nokian hyökkäyspään ongelma, kaukoheittopeli, ei ratkennut keskiviikkonakaan, mutta keltamustien ainoa tarkka-ampuja Malik Benlevi (17 pistettä/6 levypalloa) linkosi neljä isoa sisään.

”Stove on meille tärkeä pelaaja. Johnathan on kehittynyt siinä, että hän laittaa palloa liikkeelle, eikä pakota heittojaan”, Mattila arvioi.

Mattila, 28, palasi täksi kaudeksi BC Nokiaan, jota hän edusti vuodet 2015–20 ennen lähtöään Joensuun Katajaan. Paluumuuttaja on ollut vuosikaudet yksi miesten Korisliigan loukkaantumisherkkiä pelaajia, mutta Mattila alkaa tervehtyä nokialaisittain oivalla hetkellä täyteen kuntoon.

”Pientä vaivaa oli ja se meinasi saada padan jumiin, mutta se on selätetty. Kroppa alkaa tuntua siltä kuin pitäisi. Pelaaminen on aika paljon kivempaa, kun ei satu mihinkään”, Mattila luonnehti.

Mattila heitti viime ottelussa Katajaa vastaan kauden ennätyksensä 14 pistettä, kun kasvattiseura Pyrintöä vastaan syntyi 13 täppää. Mattila tunnetaan raivokkaana taistelijana, mutta pelin jälkeen tästä ei ollut tietoakaan, kun syliin oli hypännyt perheen kahdeksankuinen tulokas.

”Olin pelien jälkeen usein itsekriittinen ja huonolla tuulella, mutta kun on mennyt kotiin ja siellä on lapsi, joka hymyilee, niin olen tajunnut, ettei koripallo ole maailman tärkein asia. Asiat asettuvat perspektiiviin. Olen nauttinut isyydestä, kuten kuuluukin”, Mattila kertoi.

Pyrintö kamppaili urhoollisesti ilman kolmea tärkeää takapelaajaansa Tomas Pihlajamäkeä, Lassi Kilpistä ja Valtteri Leppästä. Tylan Birtsin (29/6) ja Osku Heinosen (14/4) loppui kuitenkin odotetusti bensa paikallispelin lopussa.

”V***ttaa, kun hävisimme. Pojat antoivat kaikkensa. Olen heistä ylpeä. Kolme pelaajaa on puuttunut aiemminkin, muttei samalta pelipaikalta. Avausviisikkomme joutui siksi liian kovalle kuormalle”, Pyrinnön harmistunut päävalmentaja Miikka Sopanen manasi.

BC Nokian taistelija Niko Mattila haastoi vanhan joukkuekaverinsa, Pyrintö-kapteeni Osku Heinosen. Mattila heitti 13, Heinonen 14 pistettä.

Nokialla ei juuri tyhjiä istumapaikkoja ollut.

Tylan Birts oli paha pideltävä Malik Benleville.

BC Nokia nousi voitolla sarjataulukossa viidenneksi. Selviytyminen himoittuun ylempään jatkosarjaan – kuuden parhaan joukkoon runkosarjan jälkeen – on sen käsissä ensi lauantaina, kun nokialaiset matkaavat Lapualle Kobrien vieraaksi.

”Omissa käsissä, se on paras paikka. Ei voi syyttää ketään muuta kuin itseään, ellei homma hoidu”, Mattila tiivisti.

Pyrinnön tilanne on murheellinen. Tappio varmisti tamperelaisten päätymisen alempaan jatkosarjaan, johon Pyrintö lähtee Sopasen mukaan tavoittelemaan seitsemättä sijaa, korkeinta mahdollista, ja sitkeitä otteita pudotuspeleissä.

Pyrinnön haave ylemmästä jatkosarjasta olisi elossa, ellei Suomen koripalloliitto olisi tuominnut sen hävinneen 30. joulukuuta pelattua Korihait-vierasottelua Uudessakaupungissa. Ottelu tuomittiin Pyrinnön tappioksi merkittävien pöytäkirjavirheiden vuoksi, vaikka Pyrintö teki Korihaita enemmän pisteitä.

Pyrintö on valittanut päätöksestä, mutta aiheesta ymmärrettävän lämpöisenä käynyt Sopanen ei valituksesta suuria odottanut.

”Koripalloliiton aiempi päätös oli masentavin päätös siinä pitkässä Koripalloliiton masentavien päätösten ketjussa. Päätös kertoi, että urheilullinen ja oikeudenmukainen ratkaisu olisi voitu tehdä, mutta jotenkin liitto päätyi toiseen ratkaisuun, jossa ei korjata epäoikeudenmukaisuutta, tehdään tulonsiirto seuralta liitolle ja kaikille jää p**ska maku suuhun. Minua huvitti, kun puhuttiin, että paikallisottelu on iso peli. Eikö Korihait-ottelu ollut? Koska sen tuloksella ei ollut väliä”, Sopanen alkoi avautumisensa.

”C’mon, Koripalloliitto! Et voi vetää jatkuvasti vihkoon, jos liitossa on vähääkään johtajuutta. Liitto olisi voinut tehdä oikean ratkaisun. Molemmat seurat olivat valmiit pelaamaan uudestaan ja Korihait olisi saanut uudesta kotiottelusta 7000 euroa tuloja. Liitossa ei koskaan tehdä päätöksiä ajatellen, että mitä tästä seuraa.”

Pyrinnön Jaquan Lawrence blokkasi neljä nokialaisten heittoa. Tässä pysähtyi Malik Benlevi.

Mitä tapahtui

Laihonen hidasti Pyrinnön Birtsiä

Yllättävä komennus: BC Nokia karkasi Pyrinnöltä ratkaisevasti kolmannella neljänneksellä. Nokialaisten Malik Benlevi ei saanut 29 pistettä viimeistellyttä Pyrinnön ykkösmiestä Tylan Birtsiä kuriin, joten tehtävä annettiin Mikael Laihoselle. Laihonen nollasi Birtsin kahdesti auttaen BC Nokian karkumatkalle.

Vauhtia: BC Nokia pelasi tarkoituksella tavallista kovemmalla tempolla. Tällä väsytettiin kolmen takapelaajan puuttumisesta kärsinyttä Pyrintöä.

Yleisöä: 823.

Entäs nyt? BC Nokia kohtaa runkosarjan päätöskierroksella vieraissa Lapuan Kobrat, Pyrintö Kauhajoen Karhubasketin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut