Perinteikästä palkintoa ei jaeta enää tänä iltana Vuoden urheilijalle – Raimo Helminen harmissaan: ”Haluaisimme sen siellä nähdä”

Vuoden urheilija ei saa enää Kultaista kiekkoa.

Keihässankari Tero Pitkämäki on päässyt nostelemaan Kultaista kiekkoa kolmeen otteeseen (2007, 2013 ja 2015).

12.1. 9:19

Urheilutoimittajain liitto (UL) ilmoitti tiistaina, että Vuoden urheilijalle jaettava palkinto vaihtuu. Presidentti Urho Kekkonen (1900–1986) ja kauppaneuvos Kalle Kaihari (1899–1989) lahjoittivat Kultaisen kiekon jaettavaksi Vuoden urheilijaksi valitulle henkilölle kiertopalkinnoksi 1970-luvun alussa.

Ensimmäisen kerran kiekko jaettiin Vuoden urheilijaksi 1974 valitulle pikajuoksija Riitta Salinille. Kultainen kiekko on 18 karaatin kultaa, ja se jaettiin tuolloin pienimuotoisessa kahvitilaisuudessa presidentinlinnassa.

Presidentti Urho Kekkonen luovuttaa ampumahiihtäjä Heikki Ikolalle Kultaisen kiekon joulukuussa 1975.

Vuotta myöhemmin Vuoden urheilijan palkitseminen sai tyylikkäämmät puitteet, kun helsinkiläisessä hotellissa järjestettiin arvokas iltajuhla, jossa presidentti Kekkonen ojensi jälleen Kultaisen kiekon – tällä kertaa ampumahiihtäjä Heikki Ikolalle.

Viime vuosina Kultainen kiekon jakaminen on huipentanut Urheilugaalan illan. Tänä vuonna perinne siis katkeaa.

UL:n pääsihteeri Nina Jakonen perustelee uuden palkinnon lanseeraamista käytettävyydellä.

”Tavoitteena oli luoda helposti pideltävä ja suhteellisen kevyt palkinto, joka kuitenkin huokuu arvokkuutta ja kestää aikaa.”

Jakosen mukaan UL on uudistanut ja brändännyt Vuoden urheilija -äänestystä kokonaisuutena, ja uusi palkinto on osa muutosprosessia.

”Taustalla on myös se, että halusimme liitolle täysin oman palkinnon, johon liitolla on täydet oikeudet”, Jakonen perustelee.

Miksi vanha ei enää kelvannut?

”Kun mietimme vaihtoehtoja, miten lähdemme kehittämään Vuoden urheilija -kokonaisuutta, niin tämä oli yksi vaihtoehto.”

Kysyittekö urheilijoiden näkemystä asiaan?

”Olimme joihinkin urheilijoihin yhteydessä, ja heidän mukaansa tärkeintä on titteli”, ei pysti.

Mikä oli uuden palkinnon idea ja mitä sillä haettiin?

”Annoimme suunnittelija Minna Viitalähteelle vapaat kädet lähteä suunnittelemaan palkinnon ideaa tiettyjen sanojen perusteella.”

Jakosen mukaan sanat liittyivät urheiluun, urheilijoihin, voittamiseen ja samalla Urheilutoimittajain liittoon sekä urheilujournalismiin.

Viitalähde esitti muutamia erilaisia ideoita, joista jatkojalostukseen lähti valituksi tullut vaihtoehto.

”Lopputulos hioutui suunnitelmien ja testauksen jälkeen”, Jakonen sanoo.

UL julkaisi Twitter-tilillän videon uuden palkinnon valmistamisesta.

UL:n tiedotteen mukaan uusi palkinto on saanut muotokielensä ”viestikapulasta”, joka kiertää aina seuraavalle urheilijalle.

Valituksi tullut urheilija (tai pari) saa palkinnon omakseen, joten Urheilutoimittajain liitto tilaa kerralla useamman kappaleen.

”Näin aluksi tilaamme kymmenkunta palkintoa, jotta niitä on valmiina tuleville vuosille”, Jakonen sanoo.

Miten Kaiharin säätiö suhtautui uudistukseen?

”Neuvottelimme heidän kanssaan yhteistyön jatkosta, mutta halusimme samalla kehittää palkitsemiskäytäntöä”, Jakonen sanoo.

Kauppaneuvos Kalle Kaiharin tukisäätiön hallituksen puheenjohtajana toimii nykyään jääkiekkolegenda Raimo Helminen. Hänen mukaansa säätiössä oltiin pettyneitä, kun pitkä traditio päättyi.

”Ilman muuta olisimme halunneet jatkaa, kun perinnekin ulottuu lähes 50 vuoden päähän”, Helminen sanoo.

Hänen mukaansa neuvottelut Urheilutoimittajain liiton kanssa jäivät ”hieman vajaaksi”. Toisaalta Helminen uskoo, että tapahtunut muutos ei ole välttämättä lopullinen.

”Meidän mielestämme Kultainen kiekko kuuluu Vuoden urheilijan palkinnoksi ja kyllä me haluaisimme sen siellä nähdä”, Helminen sanoo.

Raimo Helmistä harmittaa pitkän tradition päättyminen.

Suomen kansa on jännittänyt 1970-luvun puolivälistä lähtien Kultaisen kiekon jakamista, minkä ansiosta palkinnosta on tullut vahva symboli suomalaiseen urheiluelämään.

Toistaiseksi viimeisen Kultaisen kiekon sai Vuoden urheilijaksi 2021 valittu uimari Matti Mattsson, joka pärjäsi Tokion olympiakisoissa.

Uusi palkinto jaetaan ensimmäisen kerran jo tänä torstaina 12. tammikuuta järjestettävässä Urheilugaalassa. Yksi on joukosta poissa. Kultaista kiekkoa siellä ei näy.

”Arvokas palkinto sijoitetaan Urheilumuseoon odottamaan parempaa käyttöä”, Helminen sanoo.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut