Granerud huipensi mäkiviikkonsa voittoon Bischofshofenin finaalissa – kokonaiskilpailun ykkössija Norjaan 16 vuoden tauon jälkeen

Suomalaishyppääjistä Aalto ja Palosaari kartuttivat turneella tiliään muutamalla maailmancup-pisteellä.

Halvor Egner Granerud voitti mäkiviikon ylivoimaisesti.

6.1. 22:23

Perinteinen Keski-Euroopan mäkiviikko vuosimallia 2022/23 oli perinteisen mäkihyppymaan Norjan juhlaa. Norjan yllättävänkin pitkäksi venyneen kuivan kauden neljän kilpailun kiertueella päätti Halvor Egner Granerud, joka huipensi turneensa voittamalla loppiaisena päätöskilpailun Itävallan Bischofshofenissa.

Granerud liiteli HS142-koon Paul Ausserleitner -mäessä 139,5 ja 143,5 metriä ja otti kiertueen kolmannen osakilpailuvoittonsa. Edellisessä kilpailussa Innsbruckissa voitto oli livennyt Puolan Dawid Kubackille, joka sijoittui mäkiviikon kokonaiskisassa toiseksi ennen Slovenian Anze Lanisekia.

Granerud on mäkiviikon 11. norjalaisvoittaja ja kiertueen ensimmäinen norjalaismestari sitten vuoden 2007 ja Anders Jacobsenin. Tuolloin Norjan päävalmentajana työskenteli Mika Kojonkoski.

Christof Stache / Lehtikuva

Unelmasta todeksi

Nykyisin Norjan mäkimaajoukkuetta luotsaa itävaltalainen Alexander Stöckl.

"Jos unelmoit jostain, todellisuus ei yleensä tunnu samanlaiselta unelmalta, mutta nyt tuntuu”, ikionnellinen Granerud iloitsi norjalaisen uutistoimisto NTB:n mukaan.

Päävalmentaja Stöckl ymmärsi Granerudin voiton merkityksen Norjalle.

"Kuusitoista vuotta siihen meni, mutta nyt olemme kokeneet voiton tällä turneella”, Stöckl sanoi.

Granerud oli lähellä toistaa saman, mikä on onnistunut Saksan Sven Hannawaldille, Puolan Kamil Stochille ja Japanin Ryoyu Kobayashille: voittaa samalla mäkiviikolla sen kaikki neljä kilpailua. Granerudin voitto Innsbruckissa tökkäsi huonoon tuulirakoon.

Suomen Niko Kytösaho on jälleen yhtä mäkiviikkoa kokeneempi.

Suomalaiset sivurooleissa

Suomalaishyppääjät opettelivat Keski-Euroopan mäkiviikolla sivurooleja. Bischofshofenin finaali oli lähellä mahalaskua, sillä karsinnasta varsinaiseen kisaan selviytyneiden Antti Aallon ja Niko Kytösahon kilpailu jäi yhteen hyppykierrokseen.

Saksan puolella Garmisch-Partenkirchenissä väläytti uudenvuodenpäivänä toiselle kierrokselle ja maailmancup-pisteille yltänyt Vilho Palosaari, mutta Bischofshofenissa 18-vuotiaasta lupauksesta oli puhti pois. Hän putosi varsinaisesta kilpailusta.

Palosaari ja Aalto olivat turneella Suomen minimaajoukkueesta ainoat hyppääjät, jotka kartuttivat tiliään muutamalla maailmancup-pisteellä.

"Kokonaisuus ei tietenkään voi tyydyttää, mutta meidän pitää repiä irti ne hyvät ja positiiviset asiat, missä niitä on ollut viikon aikana”, Suomen päävalmentaja Janne Väätäinen summasi tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut