Lukko huomasi Nokia-areenassa, että Kanada-maljan kaappaaminen vaatii Tapparan kellistämisen – Sami Moilanen valotti alempien ketjujen arkea

Tappara vyöryi laajalla rintamalla mestariehdokkaaksi nostetun Lukon yli.

Nämä miehet paistattelevat harvoin otsikoissa. Sami Moilanen (vas.) oli pohjustamassa nyt Tapparan toista ja Veli-Matti Vittasmäki neljättä osumaa.

5.1. 22:16

Lukko on julistettu useammassa yhteydessä liigakevään 2023 suurimmaksi mestariehdokkaaksi, mutta matkassa on yksi iso mutta. Sen nimi on Tappara.

Kanada-maljaa puolustava tamperelaisjoukkue näytti suuruutensa torstai-illan kärkikamppailussa raumalaisia vastaan.

Tappara vyöryi vakuuttavaan 5–2 (1–1, 1–0, 3–1) -voittoon Nokia-areenan 7 709-päisen yleisön edessä ja näytti valmiutensa loppuhuipennusta ajatellen.

Lue lisää: Nokia-areenassa haettiin jo asetelmia pudotuspeleihin – Puhakka sammutti Lukon toiveet kahdella osumalla, Tappara valmis vaikka mihin

Ratkaisupeleihin on vielä pitkä aika, mutta Tapparaa ei voi syrjäyttää mistään kultaspekulaatioista.

Tällä viikolla on todistettu, että joulukuun päätteeksi tulleet Sport- ja SaiPa-tappiot olivat pelkkiä työtapaturmia.

Oma tontti. Veli-Matti Savinainen on parkkeerannut taas maalin eteen ja täräytti sielä Tapparan neljännen osuman.

”Tuntui ihan mahtavalta”

Tapparan kuumimmat ratkaisijat ovat kaikkien tiedossa, mutta menestyvä joukkue tarvitsee apua myös taustalta. Muuten huipputuloksia ei kannata odottaa.

Nyt siitä saatiin loistava esimerkki, kun Philip Granath iski kauden toisen ja Maksim Matushkin neljännen osumansa. Sami Moilanen taisi olla vielä onnellisempi järjestettyään Matushkinin maalin komeasti.

Samalla Moilanen sai vasta kauden neljännen tehopisteensä.

”Tuntui ihan mahtavalta. En ole päässyt herkuttelemaan pisteillä kovin usein. Piti yrittää rystyvetoa, kunnes kuulin ”Maksin” huudon ja heitin kiekon hänelle”, Moilanen iloitsi.

Moilasen henkistä lujuutta on mitattu alkukaudesta toden teolla, kun pelipaikka on ollut kiven alla. Häneltä on jäänyt jo viisitoista liigaottelua väliin.

”Kaikki kiekkoilijat haluaisivat pelata joka pelin, mutta se ei ole kovin helppoa tässä organisaatiossa. Pitää hyväksyä realiteetit ja paiskia joka päivä hommia paikan eteen. Yritän olla aina mahdollisimman valmiina, kun kutsu käy”, Moilanen kuvaili.

Moilanen on metsästänyt paikkaa ihailtavan sitkeästi. Menossa on jo viides kausi Tapparassa.

Nyt hymyilyttää. Petteri Puhakka (edessä) kuritti Lukkoa kahdella osumalla. Marcus Davidsson (vas.), Maksim Matushkin, Kristian Tanus ja Kristian Kuusela sankarin ympärillä.

”Jaksoon on mahtunut paljon kaikkea. On ollut paljon heikkoja jaksoja, välillä hyviäkin jaksoja, useita vammoja... Kaikkea mahdollista. Voi olla, että joku olisi antanut jo periksi. Minä olen viihtynyt täällä erittäin hyvin ja oppinut tosi paljon”, Moilanen summasi.

Olemme valmiina taistelemaan mestaruudesta

Vaikka runkosarjaa on vielä lähes puolet jäljellä, Nokia-areenassa haettiin jo ensimmäisiä asetelmia kevättä varten.

”Lukko on hyvä joukkue, mutta me olimme vielä parempia. Kun kevät koittaa, olemme valmiina taistelemaan mestaruudesta. Homma on itsestä kiinni”, Moilanen innostui.

Lukon loistoalku on yllättänyt jopa oman alueen fanaatikot. Raumalaiset ovat lähes yhtä kovassa tahdissa kuin mestaruuskaudella 2020–21.

Silloin kultajoukkue voitti runkosarjan huikealla pistekeskiarvolla 2,12. Nytkin lukema on komeasti 1,95.

Lukon meno ei hidastunut ratkaisevasti edes siinä vaiheessa, kun joukkueen pistelinko Anrei Hakulinen tippui riveistä kymmeneksi peliksi maajoukkueturnauksessa tulleen vamman takia.

Kuten yleisesti tiedetään, kiekkojoukkueen menestys perustuu pitkälti kolmen tukipilarin varaan. Nämä ovat maalivahtipeli, erikoistilanteet ja henkilökohtainen virtuositeetti.

Nyt kulkee! Tapparan luotsi Jussi Tapola oli ladannut joukkueen huippuiskuun.

Lukko on onnistunut erinomaisesti maalivahdin pestaamisessa. Venäläisveskari Artjom Zagidulin pelaa paljon ja ennen kaikkea erinomaisella tasolla, kuten torjuntaprosentti (92,64) ja päästettyjen maalien keskiarvo (1,65) kertovat.

Magnitogorskissa kasvanut torjuja on paalupaikalla molemmissa tilastoissa, mutta torstaina ei ollut Zagidulinin ilta.

Raumalaisjoukkue on luonnollisesti täynnä huippupelaajia. Virtuositeettia löytyy eniten jo kolmatta – ja samalla parasta – kauttansa Lukossa pelaavalta Thomas Grégoirelta. Monen mielestä tyylikäs kanadalaispuolustaja on koko SM-liigan paras pelaaja.

Niin ne erikoistilanteet. Lukko on sarjan paras alivoimajoukkue.

Sen sijaan ylivoimapelistä löytyy vielä runsaasti parantamisen varaa, vaikka kumpaankin viisikkoon löytyy osaamista yllin kyllin. Lukko on tällä osa-alueella ”vasta” sarjan seitsemänneksi paras.

Siellä lepää. Maksim Matushkin juhlii Tapparan toista maalia. Esityön tehneet Sami Moilanen ja Patrik Virta yhtyvät iloon.

MITÄ TAPAHTUI?

Puhakka paketoi pelin

Uusi tykki: Petteri Puhakka on noussut ryminällä Tapparan kuumimpien tykkien joukkoon. Puhakka on iskenyt tällä kaudella 12 osumaa ja rikkonut jo tässä vaiheessa aiemman maaliennätyksensä. Torstaina hän paketoi kärkipelin upottamalla kaksi maalia päätöserän alkupuoliskolla.

Putki poikki: Lukko tempaisi peräti kuuden ottelun voittoputken ennen Tampereen-vierailua. Raumalaiset hävisivät edellisen kerran 10. joulukuuta Hämeenlinnassa.

Yleisöä: 7709.

Entä nyt? Tapparan seuraavana haasteena on lauantainen vierasottelu JYPiä vastaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut